Ad

Björnjakt med dramatisk vändning

Under den femte dagen på årets björnjakt var Robert Salomonsson och hans hundar medbjudna på jakt i Jämtland. Det dröjde inte länge innan en situation uppstod som kunde slutat illa när en björn plötsligt stod över en av passkyttarna. [Text: Staffan Johansson]

Blodspår på stenen från där björnen försökte ta sig upp. Foto: Robert Salomonsson

Dagen började med spårning tillsammans med hundarna Turbo och Spader. Efter knappa två kilometer, i samband med att morgonens dimma började lätta, fann de en färsk björnskit på en obruten väg. Robert spårade en kort bit för att först släppa på Turbo och därefter Spader i samma spår. Det dröjde inte länge förrän björnen gick i pass och ett skott ekade över skogen.

Skottet kommer från 21-årige Pontus som står på ett vägpass. Han står på en sten som är närmare två meter hög. Han har sett på pejlen att björnen kommer emot honom och är väl förberedd. Björnen kliver ut på vägen. Pontus får iväg ett skott, men sedan uppstår problem.

– När jag ska repetera om så krånglar bössan. Den har inte kastat ut hylsan ordentligt så det kilar fast med två patroner i loppet. Jag lyckas krångla ut det utan att släppa fokus från björnen och får iväg ett skott till innan den hinner av vägen, säger Pontus.

Skottet får björnen att tumla runt. Men den har skiftat fokus och har nu siktet inställt på Pontus och snart sätter den full fart mot honom.
– Jag laddar om igen och skjuter ett skott rakt framifrån, men den fortsätter. Jag repeterar om. Hylsan kilar fast sig igen, och då var det kört. Då var björnen redan framme vid stenen. Den hoppar upp på stenen men ramlar ned tillbaka då han inte riktigt fick grepp.

När Pontus backar undan är det istället han som snubblar baklänges. Han ramlar och landar nedanför stenen, på andra sidan. Snabbt springer björnen efter honom.

– Den hoppar på mig och suger tag mig i ryggen. Jag var i stunden osäker på vad som hände, men efteråt har vi hittat fyra hål i ryggen som stämde överens med björnens käklinje, så han bet mig vid axeln. Jag vrålade till allt jag kunde och då klev han av som tur var. Han backade tre meter ifrån mig och stod och tittade i några sekunder innan han vände om och fortsatte ned i skogen, säger han.

Robert och Andreas Berglund lägger benen på ryggen och tar sig till passlinjen så fort de kan. Väl på plats möts de av passkytten Pontus som har blod i ansikte och på kläder.
– Hade skadorna från bettet suttit några centimeter närmare ryggen hade morgonen kunnat sluta på ett betydligt sämre sätt, säger Robert Salomonsson.

Pontus Nilsson och Robert Salomonsson.

Pontus Nilsson och Robert Salomonsson.

Var med och avslutade

När björnen sprang tillbaka in i skogen så var hundarna snart ikapp och det blev fast ståndskall efter 800 meter. Pontus var snabbt upp på benen igen, till allas lättnad, och när Robert frågade honom vad han ville göra så var det ingen tvekan.

– Jag sade till Robert att jag vill med in. Jag skulle bara ha den där björnen. Jag fick följa med in och vi avslutade jakten på tre meters håll. Det blev en fin björnhane på 209 kilo, berättar Pontus.

Andreas är imponerad över Pontus insats.
– Jag har jagat mycket, men det här är en av de hårdaste jägarna jag har mött. Att bli björnbiten och ändå vilja följa efter och avsluta det hela är ganska strongt gjort, säger Andreas Berglund.


Hur är stämningen i gänget efter incidenten?
– Det är ingen fara. Vi är bara glada och Pontus var ju uppe på benen direkt. Det här är jaktens Formel 1. Det här är sjukt häftigt. Jag har jagat i hela mitt liv, och det är sådant här man blir riktigt glad av, säger Andreas som vill lyfta fram jaktsällskapet.
– Det är tack vare Robert Salomonsson och hans hundar som man lyckas med sådant här. De är sjukt duktiga jägare, det är bara att inse.

Även Robert är nöjd med sina unghundar.
– Det är idag den femte dagen på årets björnjakt, igår hade vi vilodag, så vi har skjutit fyra björnar, alltså en per dag för våra hundar, säger Robert som även ser stora förhoppningar på sina unghundar som har fått den bästa möjliga start på sin jaktkarriär. Efter incidenten på Pontus pass fick unghunden, Lillen möjlighet att haka på de vuxna hundarna in på ståndskallet.

När Magasin Vildmarken når Pontus via telefon så är han precis utskriven från sjukhuset. Han är vid god vigör och några planer på att sluta med björnjakt har han inte. När vi frågar om det blir fler tillfällen så säger han genast:
– Ja, det må det bli!

Fotnot: Behöver du hjälp med björnhundsekipage? Robert Salomonsson med vänner ställer upp utan kostnad i hela Jämtland, Västernorrland och Västerbotten. Ring: Robert 070-3160858 / Nathalie 070-5814273 / Daniel 072-2402906

 

 

Inlägg av: Staffan Johansson den 2017-08-25

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #1

Läs månadens tidning!
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.