Björnblod kan få människomuskler att svälla

Forskning på svenska björnar visar att blod från björnar i ide kan få människomuskler att växa. Det är fortfarande något av ett mysterium att björnar som legat i ide i flera månader kan vakna upp med sådan god fysisk status. Enligt en studie i Nature, en vetenskaplig tidsskrift, tycks det kunna överföras till människosläktet.

– Det vi har kommit fram till är att när vi odlar humana muskelceller i laboratorium och odlar dem med vinterblod från björnarna så växer cellerna i stället för att degenerera, säger Ole Fröbert, överläkare och professor vid Örebro universitetssjukhus, till TT.

Hoppas på ”björnpiller”

Arbetet med studien har pågått i ungefär ett decennium och totalt har det tagits blod från 22 björnar i Dalarna och Gävleborg. Blod samlades in och det visade sig att det som togs in under sommartid inte alls hade samma effekt på de mänskliga cellerna som det blod som samlades in under vintern.

Ole Fröbert igen:

– Björnarna ligger i ide i mer än sex månader och borde få en massa sjukdomar: benskörhet, njursvikt, hjärtsvikt eller blodproppar. Men de undviker allt, säger han och tillägger:

– Förhoppningen är att man kan använda den här kunskapen till att utveckla medicin för människan. Det kommer inte i morgon, eller dagen därpå, men vi är nu optimistiska inför att komma fram till någonting som i alla fall kan testas på människor, säger Ole Fröbert, som ser framför sig ett ”björnpiller” i framtiden.

Källa: Aftonbladet.se

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2018-07-17

Se även ...

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.