Ad

Bidra till forskningen

Det närmar sig slutet på jaktsäsongen vad gäller rådjur och nu ber forskarna alla jägare om hjälp för att bidra till en bättre framtid – detta genom att få in färska avföringsprover från rådjur med syfte att spåra parasiter som i sin tur kan orsaka smitta hos tamfår.

– Jägarna som vill hjälpa till får gärna göra det. Parasiten kan orsaka allvarlig sjukdom hos tamfår och det är angeläget att vi får mer kunskap om förekomsten, säger Jonas Malmsten, som är veterinär och bidrar i ett forskningsprojekt gällande parasiter hos tamfår och rådjur, till Svenskjakt.se

Hur gör man

De som vill bidra till projektet kan göra följande:

  • Mejla provsvar@vidilab.se med namn och adress så kommer labbet att skicka ut provpåsar och kuvert (frankerade) så att ni bara kan lägga prover på lådan.
  • Lägg ner två-tre matskedar färskt rådjursspillning i en påse. Man kan mjölka ur lite från ändtarmen i samband med passningen eller när djuret sotas. Provet får inte frysas.
  • Skriv en lapp om kön på rådjuret, plats, ungefärlig ålder (kid, smaldjur/ungbock, get, bock) och lägg ner i kuvertet. Posta omgående. Det går att lägga flera prover i samma kuvert, men viktigt är då att märka påsarna så att rätt djur får rätt uppgifter.

Jonas Malmsten hoppas och tror att jägarna kan vara till stor hjälp.

– Jägarna är mycket bra på att hjälpa forskningen, och jag är säker på att de gör så även i det här fallet. Lika bra att säga tack för hjälpen på förhand, säger han till Svenskjakt.se

Källa: Svenskjakt.se

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2019-01-08

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #1

Läs månadens tidning!
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.