Ad

Beslut om skyddsjakt på storskarv

Nyligen beslutade Länsstyrelsen i Kalmar län att det ska införas skyddsjakt på storskarv i Östersjön under delar av 2018.

Anledningen till beslutet är undersökningar som visar att skarven äter stora mängder fisk och att skarvens predation i länets del av Östersjön bidrar till att skador uppkommer på för fisket väsentliga arter, storlekar och fiskeredskap.

I ett pressmeddelande meddelar de att det som skyddsjakten avser att skydda har stor ekonomisk betydelse för fisket i ett område som utgörs både av licensierat fiske samt sport- och fritidsfiske. Vidare skriver de att när det gäller det ekonomiska bortfallet genom utebliven eller skadad fångst, skador på redskap och liknande bedömer Länsstyrelsen att det rör sig om allvarlig skada och betydande ekonomiska skador vilket motiverar Länsstyrelsens beslut om skyddsjakt. Andra lämpliga lösningar än skyddsjakt saknas.

Högst 1250 skarvar för fällas, en siffra som utgör cirka fem procent av beståndet i Kalmar läns brackvattenområde.
– Vi gör bedömningen att upprätthållandet av gynnsam bevarandestatus hos artens bestånd i dess naturliga utbredningsområde inte försvåras genom skyddsjakten. För att Länsstyrelsen ska kunna utvärdera effekterna av skyddsjakten krävs att den som nyttjar sig av beslutet redovisar resultatet skyddsjakten. Därför ska jaktrapport lämnas snarast möjligt efter att skarv har fällts, säger vilthandläggaren Mattias Persson.

Inlägg av: Staffan Johansson den 2018-04-01

Se även ...

Magasin Vildmarken #1

Läs månadens tidning!
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.