Länsstyrelsen Östergötland har gett tillstånd till skyddsjakt efter dovhjort i Finspångs, Kinda, Linköpings, Motala, Norrköpings, Söderköpings, Valdemarsviks och Åtvidabergs kommuner. Med skyddsjakten vill man förebygga allvarliga skador på grödor.
Behovet av skyddsjakt efter dovhjort för att skydda lantbruksgrödor har blivit större de senaste åren. I ett pressmeddelande skriver Länsstyrelsen Östergötland att antalet skyddsjaktsansökningar har ökat från 18 ansökningar under 2019 till 137 ansökningar under 2022. Vidare skriver de att dovhjortar äter av grödor som vall, spannmål och oljeväxter vilket kan leda till stora skördeförluster och ekonomiska konsekvenser för lantbrukare.
– Skyddsjaktens syfte är att minska allvarliga skador på odlade grödor. Med ett mer omfattande beslut kan tiden mellan skada och åtgärd förkortas. Inom kommunerna som innefattas av beslutet kan lantbrukare vid behov skydda sina grödor utan att först ansöka om enskilt beslut från Länsstyrelsen, säger Richard Larsson, vilthandläggare på Länsstyrelsen Östergötland.
Beslutet om skyddsjakt sträcker sig fram till 31 augusti 2025 och högst 1 500 dovhjortar får sammanlagt fällas. Dovhjort får endast fällas om de uppträder i flock om minst fem individer på jordbruksmark med odlad gröda.
Finspång, Kinda, Linköping, Motala, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik och Åtvidaberg är kommunerna som innefattas av beslutet. Länsstyrelsen Östergötland kommer utvärdera skyddsjakten – och därför finns det krav på att jägarna rapporterar sin jakt via ett formulär på Länsstyrelsens webbplats senast två veckor efter att dovhjort fällts.