Ad

Berggylta – den perfekta semesterfisken!

Är du som jag och har svårt att ligga i en solstol en hel dag? Varför inte ta med barnen, så din käresta får pressa ifred. För barnen är detta en uppskattad sportfisk. Har du varken respektive eller barn så är det en barnsligt kul fisk ändå, stark och stenhårda hugg! Text & foto: Alexander Pollack

Jag går och iväg och fiskar och kusinbarnen frågar snabbt om de får följa med? Javisst, på med flytvästen bara. Det var inte första gången denna semester de ville följa med och fiska gylta. Jag som gillar specimenfiske var såklart ute efter de större exemplaren men hade redan första semesterdagen lyckats fånga en fisk av storfiskeregistreringskaliber. Barnen ville såklart ha napp, många napp. När barnen är med får man själv lugna sig lite och hjälpa dem att agna och kroka av. När det är tre stycken som fiskar samtidigt så kan det bli ganska hektiskt och det hände att det håvades två fiskar samtidigt. De mindre fiskarna lyfte de upp själva. Jag hade gärna velat fota dem lite mer när de drog fisk på fisk men ibland hann jag inte med. När de värsta huggruscherna var över var de snabba att lägga ned sina spön och hoppa i havet och svalka sig. Det kan bli rätt varmt när man sitter vid en bergvägg när solen ligger på. Solskyddsfaktor och mycket vätska är ett måste.

Även barnens föräldrar tyckte gyltafisket var ganska underhållande. Efter en heldag vid en sandstrand stannade vi till vid en kobbe utanför Tjurpannan. Känt för sitt väderexponerade läge. Här kan det gå rejält med sjö. Men den här kvällen var det rena motsatsen. De enda vågorna kom från motorbåtarna som åkte förbi. Vi hittade en brant bergvägg på västsidan om en kobbe där vinden brukar ligga på, djupet varierade mellan 4-10 meter. Vi tacklade på med gulpmaskar och räkimitationer i gummi. Huggen dröjde inte och inte heller avtog de. Vi fiskade ett par timmar och landade och återutsatte närmare 40 berggyltor och en blågylta. Det var en helt magisk kväll, till slut var det dags att åka hem för att tända grillen. Det var inte barnen helt nöjda över som då tvingades att veva upp sina beten.

Berggyltan kan du hitta längs vår västkust från norra delarna av Halland till Strömstad. Berggyltan trivs vid branta bergväggar, stengrund med intilliggande branter och gärna där vinden ligger på. Där står den och trycker i bergets håligheter. Till berggyltans favoritföda tillhör havstulpaner.

Du kan fiska den både från land och båt. Som utrustning behöver man inte ha något direkt avancerat. Det beror lite på vilken metod man väljer att fiska med, jag har haft stor framgång både från land och båt med ett högre klassat 7’ vertikalspö riggat med ett dropshottackel (bly i botten 20-40 gr med en enkelkrok i strl 2 ca 30 cm ovanför blyet). Som bete har jag använt en borstmask imitation från Gulp som jag klippt i kortare bitar eller räka. Funkar även bra med strimlor av makrillfilé. Om du använder räka eller makrill kan du med fördel använda en agnstrumpa eller tråd för att fixera betet, detta finns i välsorterade fiskebutiker.
Fiskar man från land kan ibland ett längre spö vara att föredra så man når lite längre ut.

Något du bör tänka på om du ska fiska gylta är att använda håv och inte lyfta större fiskar med spöet. Använd gärna någon form av avkrokningsmatta och lägg inte fisken mot de varma bergen. Ha förberett måttband, våg och kamera om du skulle ha turen att fånga en stor. Är det fint väder använd solskyddsfaktor (tips från coachen)…

I samarbete med Magasin Mitt Fiske

 

 

Inlägg av: Staffan Johansson den 2017-07-01

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #8

I det här numret är det Kristoffer Clausen som pryder omslaget. Clausen har mer än 20 års erfarenhet av att producera jaktfilm och är en av Norges största jaktprofiler. I slutet av juli fick vi följa med honom när han åkte ner till Polen för två veckors intensiv bockjakt, strax innan brunsten tog fart.
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.