Mattias Westerlund. Foto: Marcus Bjärneroth

Bättre hundträning och säkerhet med rätt pejl – möjlighet att få hjälp när det verkligen behövs

2021-11-05

Bättre hundträning och säkerhet med rätt pejl – möjlighet att få hjälp när det verkligen behövs

Mycket kan hända under en jaktdag, inte bara för passkyttar, jaktledare, drevkarlar och hundförare. Även våra jakthundar lever ibland ett riskabelt liv och tyvärr händer det olyckor då och då. Den meriterade hundtränaren Mattias Westerlund delar här med sig av sina insikter och råd för bättre hundhantering och möjligheten att kalla på hjälp för dig och din hund, även om inte mobilen har batteri eller täckning.

Mattias har arbetat med Garmins produkter under många år för att effektivisera, utveckla och bibehålla kvalitet med jakthundar och säkerhet i samband med jakt.

– Som professionell hundtränare har jag enorm nytta av Garmin. Det är inte bara säkerhet och att vi vet var hunden, våra passgrannar och vägarna är så att vi kan orientera oss. Garmin har även en hundträningsfunktion som lär våra hundar att reagera på ljudsignalen vilket gör att vi kan hjälpa hunden rätt och ur fara om den exempelvis ställer ett vildsvin som hotar, eller på väg mot en väg, säger han.

En undersökning gjord av försäkringsbolaget Svedea visar att det finns en oro inom jägarkåren om hundarna, deras säkerhet i samband med jakt och vad man kan göra om en olycka händer.

− Som jägare och hundägare vet jag hur viktigt det är med hjälp; rätt hjälp och på rätt sätt. Vi har sedan vi grundades för tio år sedan fokuserat på kundmötet när något händer och att vara det som behövs i varje unik situation, förklarar Odd Einar Bruem, Chef Djurförsäkring på Svedea.

Undersökningen visar att det finns en hel del oro och mycket tankar om fara och risker, 6 % är alltid och 18,5 % är ofta oroliga för sin hund i samband med jakten. Hela 66,3 % säger att det händer och 21,9 % säger att det ofta händer att de tappar mobiltäckning (GSM) vid jakten.

− Att röra sig i skog och natur med människans bästa vän hunden har sina risker. Även om vi har de säkerhetsfunktionerna att vi ser hur hunden rör sig och var den är. Jag är otroligt glad att vi människor kan få hjälp med ett knapptryck, men nu även våra hundar. Det gäller alltså inte bara för jägaren och jaktlaget, utan även vid de tillfällen hunden är i risk, avslutar Mattias Westerlund.

− Vi är glada att vår teknik även kan användas då det gäller om en hund kommer i trångmål. Hunden har en central del i jakten och är ofta en värdefull familjemedlem, säger Marcus Bjärneroth på Garmin Nordic.

Räckvidd överallt

Alpha200i från Garmin har en säkerhetsfunktion genom InReach-teknologin som larmar över satellit, var du än befinner dig. Användaren kan även skicka och ta emot sms från nära och kära, samt få väderuppdateringar – allt över satellit.

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Sameby får skyddsjakt på järv beviljad

Skyddsjakt på järv har beviljats i ett område vid Glöte och Dravagen. Bakgrunden är att Mittådalens sameby ska ha sina renar på vinterbete i området

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!