Bågjakt nära i Sverige

2018-10-09

Bågjakt nära i Sverige

I Sverige finns omkring 3000 bågjägare. I dag reser många av dem till våra grannar på Åland, i Finland eller Danmark för att kunna jaga. Men även Sverige har kommit en bra bit på vägen gällande laglig bågjakt.

Bågjakt nära i Sverige

I Sverige finns omkring 3000 bågjägare. I dag reser många av dem till våra grannar på Åland, i Finland eller Danmark för att kunna jaga. Men även Sverige har kommit en bra bit på vägen gällande laglig bågjakt. [Text: Magnus Skoglund]

– Vi har arbetat länge för detta. Mycket tid har lagts på att informera och visa att bågjakt är både säkert och effektivt samtidigt som det ställer hårda krav på den som utövar den, säger Else Ammentorp, ordförande i Svenska Bågjägareförbundet, när Vildmarkens Angelica Johansson får en pratstund med henne under Ellinge Game Fair.

Else Ammentorp har jagat sedan barnsben då hon tog sällskap med sin pappa ut i skog och mark. Hon kommer ursprungligen från Danmark och berättar att började jaga med hagel – ett val som känns naturligt eftersom man i Danmark får jaga änder gratis på statens mark. Under en jaktmässa fick hon prova på bågskytte för första gången. Och hon fastnade direkt.

– Det var en otrolig känsla att skjuta iväg en pil och se den träffa målet, säger hon. 

Hon berättar att hon sex månader senare, efter att ha tagit sin bågjägarexamen, började resa för att kunna uppleva och utöva sin nya passion ordentligt. Först ut var Australien där Else jagade vildsvin. Sedan dess har det bara fortsatt.

– Jag har varit i Afrika flera gånger, nya Zeeland, Kanada och USA, säger hon.

– Jag tror att min förkärlek till smygjakt och att vara nära naturen var avgörande för att börja med bågjakten.

Minnena är många och Else har svårt att välja när hon får frågan om det bästa minnet. Men ett speciellt ögonblick ägde rum en vildsvinsjakt i Australien.

– Jag fick en sugga med sju kultingar i pass. Jag skjuter sista kultungen som gnyr till och lägger sig. Jag kunde sedan ladda om och skjuta en kulting till. Det är en sak som är otrolig med bågjakten. Den är helt ljudlös och man stör inte de övriga viltet. Oftast märker de inte alls att något hänt. Och bågjakten blev verkligen min passion då jag älskar smygjakt, närheten till djuren och naturen. Man måste smälta in i naturen och jakten är lite mer krävande och utmanande, säger Else Ammentorp.

Okunskap gällande bågjakt

Svenska Bågjägareförbundet har ända sedan 1995 jobbat med frågan om att bågjakt ska bli tillåtet i Sverige. Else blev ordförande år 2003 och har sedan dess fortsatt att jobba med frågan. Mycket tid har lagts på att informera och visa på att jaktformen är både säker och effektiv och hon möter gärna de kritiska rösterna.
– Det finns inga nu gjorda undersökningar som visar på att bågjakt har någon högre grad av skadeskjutningar än vid jakt med kulvapen. De har dock visat sig att andelen skadeskjutningar är lägre än vid jakt med hagelvapen, säger hon och fortsätter:

– Jag tror att mycket handlar okunskap. Den svenska jägarkåren har en hög jaktetik. Det är något vi inom bågjakten lägger stor vikt på, en hög jaktetik och moral. Ett gott omdöme.  Och jägarnas etik kommer inte att minska för att de jagar med en pilbåge. 

 Hon berättar att hennes drömjakt är att få skjuta en mufflonbagge med pilbåge, här i Sverige.

– Det hade varit en fantastisk upplevelse och ett underbart sätt att fira att det äntligen blivit tillåtet med bågjakt i Sverige. 

Om man är nyfiken på bågjägareförbundet och båg skytte hur skulle du rekommendera att man går till väga?
– Det enklaste är helt klart att kontakta någon bågskytteförening i närheten för att få testa att skjuta. Det finns många duktiga bågskyttar i Sverige. Men man kan även ta kontakt med oss på bågjägareförbundet via vår hemsida och få tips och råd när det gäller jakt med pilbåge, säger Else Ammentorp.

 

Korta frågor:

Jobbar med: Läkemedel och diagnostik

Har jagat med pilbåge sedan: 1989

Vad skjuter du med för båge?  Eva Shockey Signature Series (dragvikt: 45 pound, draglängd: 27cm. Pilhylla. Jaktspetsar från slick trick)

Brinner även för: Hundar och eftersök

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Nyheter

Årets hundspecial av Magasin Vildmarken!

I det här numret är det fullt fokus på våra hundar, något de är synnerligen förtjänta av eftersom de fyller så många roller och funktioner.

Nyheter

Nytt kapitel att vänta i Hedinfallet

Nyligen friades företagsledaren och jaktprofilen Karl Hedin från misstankarna om grovt jaktbrott och förberedelse till grovt jaktbrott av Västmanlands tingsrätt, men nu rullar Hedinfallet vidare.

Nyheter

Kahles lanserar robust rödpunktsikte

Nu lanserar Kahles, för första gången på marknaden, ett stängt och robust reflexsikte som enligt tillverkarna har designats speciellt för snabb jakt och tuffa förhållanden,

Nyheter

Ökat antal hundar i Sverige

Antalet hundar i Sverige bara ökar. En färsk undersökning visar att mer än vart sjunde hushåll numera har hund. Svenska Kennelklubben skriver på sin hemsida

Månadens tidning
Vildmarken nr 4 2021

Det sägs att hunden är människans bästa vän, och att den onekligen har många behjärtansvärda roller och funktioner blir aldrig tydligare än i det här temanumret.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Vildmarken® FAST FOOD

Finns även i svart

VILDMARKEN WEBSHOP

Sätt guldkant på vardagen med en t-shirt, hoodie, keps eller mössa med Vildmarkens unika tryck!