I varje nummer av Magasin Vildmarken får du ta del av vår grillmästare Jimmy Stenings bästa viltrecept. I månadens nummer hettar han upp sin Big Green Egg-grill för att tillaga klassisk husmanskost med kött från höstens älgjakt.
Du behöver …
• 1000 g älgfärs
• 3 dl grädde
• 1 dl ströbröd
• 1 st ägg
• 1 st gul lök
• 2 msk tomatpuré
• Viltfond (Se aprilnumret av Vildmarken)
• 1 st knippe färsk finhackad timjan
• 1 st knippe färsk finhackad rosmarin
• 3 tsk salt
• 1 tsk svartpeppar
• 1 msk Wild One-krydda (ziggesbbq.com)
• En skvätt whisky (boxwhisky.se)
Gör såhär:
1. Tänd upp grillen, i detta fall Big Green Egg och temperera upp den till 180-200 grader.
2. Blanda samman de torra ingredienserna i en bunke, tillsätt grädden och hacka löken, fräs den tillsammans med tomatpurén så löken får lite färg och mjuknar. Ställ för att svalna.
3. Ta en stor bunke, i med älgfärsen, ägg, timjan, rosmarin, Wild One, skvätta i whiskyn och lägg i innehållet från ströbrödsskålen och arbeta ihop smeten och forma en fin limpa med händerna.
4. Lägg nu älgfärslimpan i en gjutjärnspanna och dekorera med bacon, strö på lite Wild One och ställ den på grillen (som nu ligger runt 200 grader). Räkna med att den tar ca 40 till 60 minuter och baka av.
5. Under tiden kan du förbereda tillbehör och koka potatis.
6. Vispa ut mjölet med lite grädde i en kastrull och låt det sjuda upp. Tillsätt resten av grädden, buljongen och sojan. När älgfärslimpan är klar, sila ner skyn från limpan och smaka av med salt och peppar.
Valet av blyfritt är långt ifrån enkelt. Skillnaden mellan ”bra” och ”dåligt” konstruerade kulor har med ens blivit enormt mycket större. Något som står helt
Det tog tre månaders intensivt arbete med att kartlägga och bekämpa afrikansk svinpest, men insatsen har varit framgångsrik och lett till framsteg. Nu minskas den
This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Strictly Necessary Cookies
Strictly Necessary Cookie should be enabled at all times so that we can save your preferences for cookie settings.
If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.