Ad

Jimmy Stening jagar och lagar: Baconlindad älgfärslimpa

I varje nummer av Magasin Vildmarken får du ta del av vår grillmästare Jimmy Stenings bästa viltrecept. I månadens nummer hettar han upp sin Big Green Egg-grill för att tillaga klassisk husmanskost med kött från höstens älgjakt.

älgfärslimpa

älgfärslimpaDu behöver …

• 1000 g älgfärs
• 3 dl grädde
• 1 dl ströbröd
• 1 st ägg
• 1 st gul lök
• 2 msk tomatpuré
• Viltfond (Se aprilnumret av Vildmarken)
• 1 st knippe färsk finhackad timjan
• 1 st knippe färsk finhackad rosmarin
• 3 tsk salt
• 1 tsk svartpeppar
• 1 msk Wild One-krydda (ziggesbbq.com)
• En skvätt whisky (boxwhisky.se)

Gör såhär:

1. Tänd upp grillen, i detta fall Big Green Egg och temperera upp den till 180-200 grader.

2. Blanda samman de torra ingredienserna i en bunke, tillsätt grädden och hacka löken, fräs den tillsammans med tomatpurén så löken får lite färg och mjuknar. Ställ för att svalna.

3. Ta en stor bunke, i med älgfärsen, ägg, timjan, rosmarin, Wild One, skvätta i whiskyn och lägg i innehållet från ströbrödsskålen och arbeta ihop smeten och forma en fin limpa med händerna.

4. Lägg nu älgfärslimpan i en gjutjärnspanna och dekorera med bacon, strö på lite Wild One och ställ den på grillen (som nu ligger runt 200 grader). Räkna med att den tar ca 40 till 60 minuter och baka av.

5. Under tiden kan du förbereda tillbehör och koka potatis.
6. Vispa ut mjölet med lite grädde i en kastrull och låt det sjuda upp. Tillsätt resten av grädden, buljongen och sojan. När älgfärslimpan är klar, sila ner skyn från limpan och smaka av med salt och peppar.

Servera tillsammans med potatis och lingon!

Lycka till!

Inlägg av: Staffan Johansson den 2018-05-15

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Delbetala din kurs

Hos Vildmarken kan du delbetala din kurs genom Wasa Kredit, upp till 36 månader räntefritt!
Läs mer »

Magasin Vildmarken #9

September är här och högtidsstunderna avlöser varandra för oss som gillar jakt. Nyligen började fågeljakten, under månaden blir hjortjakten lovlig och älgjakten smyger igång i norr. Även gåsjakten är i full gång och vi har träffat Charlie Sandin, en man som ofta omnämns som en av Sveriges bästa gåslockare och som tillverkar lockpipor som säljs världen över.
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.