Ad

AXIS tar jägarna nära viltet

Genom att utgå från djurens seende har Härkila tagit fram ett helt nytt kamouflagemönster inför den kommande jaktsäsongen. Axis är namnet på denna spännande produkt som ökar möjligheterna att kunna ta sig riktigt nära.

– Vill man komma nära djuren och få fina naturupplevelser under jakten så är ett bra kamouflage ett finfint hjälpmedel, säger Kjell Lennartsson, agent för Seeland i Sverige. 

Tapparna är de celler i ögat som står för färgseende och det som skiljer oss människor mot övriga däggdjur är att vi människor har tre tappar i ögat (blått, gul och röd) medan övriga däggdjur har två (blå och gul). Hos övriga däggdjur saknas ofta den röda färgtappen och forskare tror att det kan bero på att dessa djur anpassat sig till ett nattaktivt liv och att det därför kan ha varit mer funktionellt att behålla tapparna för blått och gult ljus. Övriga däggdjur får därmed en annan färgskala än oss. 

– De ser troligtvis blått, men kan troligtvis inte kan skilja på grönt och rött. Djur som älgar, vildsvin, rådjur och hjortar har inte så skarp syn på längre håll. Men många fåglar och speciellt rovfåglar ser mycket skarpt och de ser alla färger inklusive ultraviolett ljus, säger Kjell Lennartsson och berättar att detta är kunskap som de tagit fasta på när de utvecklat Axis.

– Ett bra kamouflage skall göra så att man smälter in i olika biotoper och helst skall siluetten försvinna så mycket som möjligt. Siluetten är ju ofta det som avslöjar jägaren, säger Kjell Lennartsson.

Axis är utvecklad kring två viktiga axlar. 

– Den första axeln gör att jägaren smälter in i bakgrundsvegetationen och den andra axeln bryter ner siluetten av jägaren. Axis är utvecklad för att passa in i de flesta skandinaviska miljöer, säger han.

Premiärvisning under Swedish Game Fair

Härkila kommer att släppa ett antal nya produkter i nya Axis-kamouflaget inför kommande jaktsäsong under kollektionsnamnet Lynx. 

– Här finner vi jacka och byxa i Härkilas nya membran HWS. Det finns kepsar, handskar, ansiksmask, fleecetröja, undertröja, väst och även ett par lätta smygkängor i nya Axis serien, berättar Kjell Lennartsson.

Serien som är beskriven ovan är optimerad för den rörliga smygjägaren. Men det finns även två röda Axis-produkter som har en lite annan funktion.

– Dessa är för jägare som vill synas för jaktkompisarna och samtidigt vara kamouflerade mot djuren, säger Kjell och visar upp en hundförarväst och en vändbar vindtät fleecejacka i röd Axiskamouflage. 

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2018-06-29

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #1

Läs månadens tidning!
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.