Ad

Avskjutning av klövvilt ökar

Svenska Jägareförbundets avskjutningsstatistik för fjolåret visar att avskjutningen av klövvilt ökar i Sverige. Siffrorna, som är hämtade från viltdata.se, visar bland annat att avskjutningen på de fem klövviltarterna ökade med drygt 16 000 till totalt 354 305 vilt.

Ökningen vad gäller vildsvin är nästan 12 000 och det är numera vår största klövviltart med en avskjutning på nästan 115 000 djur.

– För vildsvinens del tror jag det beror på en fortsatt växande stam. Vi har haft flera extremt goda ollonår de senaste åren, vilket innebär hög överlevnad och hög reproduktion i vildsvinsstammen, säger Göran Bergquist, Jägareförbundets viltövervakningsansvarige, till Svensk Jakt.

Också avskjutningen på dovhjort har gått upp. 2016-2017 fälldes 36 564 djur och motsvarande siffra i fjol var 40 830 stycken.

– För dovhjortens del tror jag inte att det beror på att stammen vuxit med motsvarande. Istället handlar det om att man på flera håll med täta stammar har börjat att trycka ner antalet, säger Göran Bergquist till Svensk Jakt.

Kronhjortar har ökat med cirka 2000 djur (till 10 494) och vad gäller älgar är ökningen ungefär detsamma (från 82 120 till 84 754). Det sistnämna tror Bergquist inte beror på att älgstammen ökat utan att tilldelningarna nyttjas alltmer numera.

Källa: Svenskjakt.se, viltdata.se

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2018-11-22

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #7

I det här numret är det Matilda Leijon som pryder omslaget. Den här gången skriver hon om sin kärlek till Norrland, om dess magiska gäddfiske och hur hon brukar förbereda sig innan hon åker norrut på sina fisketurer.
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.