Att tänka på inför valpköpet

2021-04-12

Att tänka på inför valpköpet

Pandemin har lett till en valpboom med många nya hundägare – och många som funderar på att skaffa en fyrbent vän. Vi ringde Svedeas Odd Einar Bruem för att få hjälp med att räta ut frågetecknen som kan uppstå kring ett hundköp.

Hallå där, Odd Einar Bruem, Chef djurförsäkring på Svedea. Vad bör man tänka på innan sitt hundköp?
– Pandemin har fått många att vilja skaffa hund i samband med att de arbetar hemifrån just nu. Efterfrågan på valpar är så stor att våra svenska uppfödare har svårt att möta den. Ett hundköp ska dock aldrig ske på impuls! Att utöka familjen med en hund ska alltid vara genomtänkt för då är chansen störst att man får den ras och individ som passar ens livsstil bäst!

Hur bör det gå till när man hämtar hunden?
– Med valpen ska det alltid följa ett intyg på att valpen är vaccinerad och besiktigad hos veterinär. Se också till att skriva ett köpeavtal och försäkra din valp redan samma dag som du hämtar hem den. Svedeas försäkringsombud finns tillgängliga även utanför vanlig kontorstid och kan hjälpa dig.

Och hur kan man förbereda en god hemmamiljö?
– Valpar undersöker allt och lite till med munnen och sina vassa tänder. Se därför till att plocka undan allt som är direkt farligt och giftigt; till exempel elsladdar, mediciner, växter och rengöringsmedel. Flytta även undan sådant som du är rädd om och inte vill att valpen ska bita på, så undviker du många onödiga nej och konflikter.

Vad bör man absolut undvika?
– Köp aldrig en valp på en parkeringsplats eller liknande! Se till att få träffa både mamma och valpar i den miljö där de vuxit upp. På så vis försäkrar du dig om att valpen inte smugglats till Sverige från en utländsk valpfabrik.

Något annat du vill tillägga?
– Som nybliven hundägare har man ofta många frågor. Det är guld värt att fortsätta ha god kontakt med valpens uppfödare som ofta erbjuder bra support. Alla hundar med en försäkring i Svedea har också tillgång till gratis samtal till telefonveterinären FirstVet. Det är en trygghet att kunna kontakta dem om något händer och man känner sig osäker på om man bör uppsöka veterinär eller med telefonsupport kan vårda hunden själv.

 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter