ATN Mars LT – en perfekt instegsmodell till den termiska världen

Vi på Vildmarken har testat mängder av nattoptik – och glädjande nog fortsätter nyheterna att strömma in på redaktionen! Amerikanska ATN:s senaste modell heter Mars LT och är en lätt och kompakt, förenklad modell av de tidigare lanserade termiska siktena i Mars-serien. Vi tog med siktet ut på vildsvinsjakt under några kylslagna januarinätter!
Vi på Vildmarken har testat mängder av nattoptik – och glädjande nog fortsätter nyheterna att strömma in på redaktionen! Amerikanska ATN:s senaste modell heter Mars LT och är en lätt och kompakt, förenklad modell av de tidigare lanserade termiska siktena i Mars-serien. Vi tog med siktet ut på vildsvinsjakt under några kylslagna januarinätter!
2023-03-05

ATN Mars LT – en perfekt instegsmodell till den termiska världen

Vi på Vildmarken har testat mängder av nattoptik – och glädjande nog fortsätter nyheterna att strömma in på redaktionen! Amerikanska ATN:s senaste modell heter Mars LT och är en lätt och kompakt, förenklad modell av de tidigare lanserade termiska siktena i Mars-serien. Vi tog med siktet ut på vildsvinsjakt under några kylslagna januarinätter!

Det finns fyra versioner av LT 320 med förstoringar på 2-4, 3-6, 4-8 och till sist modellen vi fått testa, 5-10 gånger. När man öppnar lådan möts man av det lätta och kompakta siktet, laddningskabeln, neoprenskydd med insydd ficka på insidan för exempelvis putsduk och laddkabel, och ett enklare gummiskydd för frontlinsen. Siktet är inte lika stort som ”storebror”-modellerna. Det väger endast 650 gram, vilket ungefär motsvarar vad ett vanligt kikarsikte väger. Siktet har en klassisk 30 mm-tub, för enkel montering med standardringar, eller för den delen det medföljande kikarsiktesmontaget som vi har med på bild i vårt test.

10+ timmars batteritid

ATN Mars LT har ett inbyggt litiumbatteri med 10 timmars batteritid som laddas enkelt via den medföljande USB-C-kabeln. Med menyn kan du justera kontrast och ljusstyrka på skärmen, välja mellan olika varianter av hårkors och justera känsligheten på den termiska sensorn. Funktionerna i Mars LT är onekligen något förenklade. Personligen så saknar jag nästan bara inspelningsfunktionen från de mer avancerade modellerna. Det är förvisso roligt att dela med sig av sina jaktupplevelser, men framför allt kan en inspelad skottsekvens vara ett bra hjälpmedel – och spara mycket tid – vid eventuella eftersök. Å andra sidan har jag själv alltid en termisk handenhet med mig vid jakt och kan då spela in på den istället.

Iklädd overall, fleecemössa och fodrade stövlar tillbringade jag tre nätter i skogen innan rätt vildsvin visade sig på åtelplatsen. I den högt byggda vakkojan kunde jag med hjälp av det termiska siktet snabbt avgöra vilket av de tre vildsvinen på plats som var en galt, och därefter ta ett säkert skott. Jag väljer näst intill alltid att ta ett skott bakom bogen för minimal köttförstöring och en gedigen urblodning, något jag lätt kunde konstatera genom det termiska nattsiktet.

Lång räckvidd

Vår modell av Mars LT har en högupplöst sensor på 320×240 px med en pixelstorlek på 12 µm och en bildfrekvens på 60Hz. Den har en förstoring som alternerar mellan 5x och 10x, och ett objektiv med en diameter på 50 mm. En av de mest imponerande funktionerna, i alla fall enligt mig, är den inbyggda HD-skärmen på 1280×720 som gör det möjligt att se i riktigt bra kvalitet, trots att detta sikte är en instegsmodell. Ögonavståndet är 90 mm, med valbara riktmedel och en färgpalett som omfattar White Hot och Black Hot. Den har också en 3D-accelerometer, som uppmärksammar dig om eventuell lutning fram till målet.

Siktet är inte så pass vattentätt att det bör sänkas under vatten, men är absolut väderresistent och kan enligt specifikationen detektera vilt på avstånd så långt borta som 1 620 meter. Igenkännande och identifikation av vilt ska enligt specifikationerna klaras på 710 meter respektive 415 meter, men givetvis spelar terräng, temperatur och väderförhållanden in här. Själv hade jag inga som helst svårigheter att exempelvis kunna artbestämma rådjur med deras karakteristiska nattprofil på avstånd över 500 meter.

Tar jakten till ny nivå

I verkligheten skulle jag vilja påstå att skott över 100 meter med ett sikte med sensorer på 320×240/12μm är olämpligt. Men om det gäller avstånd som 50–100 meter, som de flesta vildsvinsjägare är vana vid, så tar Mars LT jakten till en ny nivå. Frågar du mig ska du, oavsett, aldrig skjuta på längre avstånd än så med någon nattoptik, så för dig som inte behöver en massa fräna funktioner finns det egentligen ingen anledning att köpa något värre och dyrare än det här. Enheten är utformad för att vara enkel att använda och snabb att starta, så att jägaren kan fokusera på att jaga i stället för att sitta och fippla med en uppsjö av olika inställningar. Faktum är att det faktiskt rentav kändes en smula befriande att inte ha fler än två färglägen att välja mellan och att man inte behöver greja med wifi och någon app överhuvudtaget. Lite back to basics helt enkelt!

Menyn är intuitiv och det är enkelt att ändra inställningarna. Vi som har känt på termisk optik tidigare behöver bara titta i okularet och trycka runt lite bland knapparna för att direkt hitta menyn och se vad tangenterna har för olika funktioner.
Upp-knappen växlar genom förstoringen. Vänster justerar bildens kontrast, högerknappen ändrar ljusstyrkan (100 %, 60 %, 30 % eller 10 %) för att minska belastning på ögonen och reflektioner, och ner-knappen växlar mellan White Hot och Black Hot. En kort tryckning på OK-knappen utför en kalibrering) och en längre öppnar menyn. När man trycker på en knapp visas läget i tre sekunder på skärmen för att bekräfta inställningen. Batteristatusen visas alltid på skärmen liksom 3D-gyroskalan som visar aktuell lutning och vinkel på siktet.

Enkla menyer

I det engelskspråkiga menyläget visas en rad av ikoner på vänster sida av skärmen. Den första (NUC) slår på/av Auto-NUC vilket alltså är den termiska kalibreringen. Genom att trycka kort när som helst kan du omkalibrera enheten för att få den bästa bilden när temperaturen ändras, men förstås kan även Auto-NUC aktiveras. Har du otur att få en pixel som frusit kan du korrigera den med hjälp av funktionen PIX, vilket korrigerar döda pixlar genom att navigera till den defekta punkten med hjälp av en indikator, sedan trycker man kort för att korrigera den. Detta är inte helt ovanligt att man kan behöva göra på termiska enheter. Den tredje (RET) används för att välja riktmedel och den fjärde (SENS) används för att justera sensorns känslighet för den termiska sensorn. I menyn hittar du dessutom valet för inskjutning.

ATN Mars LT

Enkel inskjutning

Ett skott och inskjutningen ska i teorin vara klar. Men ett frågetecken som kanske dyker upp är hur man nu skjuter in ett termiskt sikte som bara ser värmeförändringar? Svaret på frågan är enkelt, man skjuter på en värmekälla.

För att göra det lite enklare kan man använda sig av något som reflekterar värme, till exempel aluminiumfolie. Genom att tejpa upp en bit grillfolie på en inskjutningstavla får man en vit eller svart punkt att skjuta på. Funktionen som ATN kallar för “One Shot Zero” innebär att man skjuter ett enda skott, låser huvudriktmedlet i centrum, och därefter flyttar det sekundära riktmedlet till punkten där du faktiskt träffade. Sedan sparar man inställningen och siktet är inskjutet – bekräfta gärna med ett provskott.

Det kan vara svårt att se träffpunkten genom siktet och det är en god idé att ha en handkikare intill. För att göra det ännu enklare kan du knalla du fram till tavlan och sätta upp en extra bit folie där du träffade. Så enkelt är det, och det fungerar riktigt bra. Som sagt kan du också skjuta ett extra skott för självförtroendets skull.

Avancerad och effektiv jaktenhet

Sammanfattningsvis är Mars LT en riktigt effektiv jaktenhet. Med sin mix av tillräckligt avancerade funktioner för att passa de flesta – och enkel användning – är den väl värd att investera i för den som vill invigas i den termiska världen och prova den spännande nattjakten!

 

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Hallå där, Anton Cederstedt

Hallå där, Anton Cederstedt, som i dag gör sin första arbetsdag i butiken på Vildmarken Skytte- och Eventcenter. Välkommen till oss! Hur känns det? –

Nyheter

Beslut om skyddsjakt efter varg

Under tisdagseftermiddagen beslöt länsstyrelserna om skyddsjakt efter en varg. Jakten får bedrivas inom ett begränsat område som berör kommunerna Skövde, Götene, Mariestad och Skara. Orsaken

Produktrecension

Vildmarken testar: GPO Spectra 8X 1.6-13x44i

GPO Spectra 8X 1.6-13x44i är ett mångsidigt kikarsikte som kombinerar hög prestanda med taktiska fördelar. Vi tog med det ut på årets bockpremiär och delar

Hundskolan Vision

Julia Mellqvist: Från valp till jakthund

Genom åren är det många som har dragit nytta av Mattias Westerlunds expertis, både genom kurser, utbildningar och kunskap paketerat i onlinekurser. I det här

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!