Återupptagen björnjakt i renskötselområde 

2021-09-09

 Återupptagen björnjakt i renskötselområde 

Under onsdagen beslutade länsstyrelsen om licensjakt efter högst en björn i Dalarnas län 2021. Jakten får bedrivas i delområde 1a. Bakgrunden till beslutet är en överskjutning som skedde på licensjaktens andra dag den 22 augusti, skriver de i ett pressmeddelande. 

Vidare skriver de att det under jaktens första dagar på kort tid gjordes fyra överskjutningar i Dalarnas län. I enlighet med Länsstyrelsens beslut om björnjakt räknades de överskjutna björnarna av från övriga områden där tilldelning kvarstod. De fyra överskjutningarna fördelades genom att björnar fördes över från andra delområden, varav en björn från delområde 1a.

Omfördelningen innebar att licensjaktens önskade effekt för renskötselområdet uteblev. Tilldelningen för delområde 1a blev fyra björnar istället för fem. Med det här beslutet återförs en björn till renskötselområdet. 

Rennäringen är en areell näring som påverkas i hög utsträckning av de stora rovdjurens närvaro och licensjakten är ett viktigt verktyg för att på lång sikt förebygga skador orsakade av rovdjur. Licensjakt gör det möjligt att minska koncentrationen av rovdjur i de områden där de riskerar att göra störst skada för exempelvis rennäringen, säger Caroline Dickson, chef för viltenheten på Länsstyrelsen i Dalarnas län. 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Jakt

Kaninpuls på Endelave

I skrivande stund har jag fortfarande kaninpuls, vilket är passande eftersom jag nyss är hemkommen från min första kaninjakt på ön Endelave. Det blev en

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!