Ad

Åtal väckt i Orsa Rovdjursparks-ärende

I dag har åtal väckts i det ärende där en ung man dödades av en björn i Orsa Rovdjurspark i augusti 2017.

Artonåringen dödades av en brunbjörn i samband med en publik aktivitet, en så kallad Camp Care. Även två vuxna och två barn närvarade vid tillfället och de lyckades där och då fly undan en annan björn genom att klättra över ett högt elstängsel.

– Jag har i dag väckt åtal mot två personer för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död, grovt brott samt för arbetsmiljöbrott innefattande framkallande av fara för annan, säger Gunnar Jonasson, kammaråklagare på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Stockholm, i ett pressmeddelande på Åklagarmyndighetens hemsida.

– Åtal väcks eftersom det har förekommit brister i Orsa Rovdjursparks arbetsmiljö- och säkerhetsarbete. Om dessa brister hade åtgärdats hade den aktuella händelsen med hög grad av sannolikhet inte inträffat, säger Gunnar Jonasson.

Närmare 50 personer har hörts i förundersökningen och kriminaltekniska undersökningar har genomförts i parken för att bland annat ta reda på hur det var möjligt för björnarna att ta sig fram till den publika aktiviteten.

Åklagaren yrkar även på att parkens verksamhetsutövare ska åläggas med en företagsbot på minst åtta miljoner kronor.

Inlägg av: Magnus Skoglund den 2019-11-19

Se även ...

Magasin Vildmarken #9

September är här och startskottet för säsongen har smällt av på riktigt! I det här numret får vi följa med Jens Kjaer Knudsen till Vancouver Island för adrenalinfylld svartbjörnsjakt – något som är en drömjakt för många!
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.