Ad

Andjaktspremiär med Norma Wetland

Sedan 1902 har Norma utvecklat och tillverkat kulammunition i absolut toppklass för jägare och sportskyttar runt om i världen. Tillsammans med några av dem, närmare bestämt VM-medaljörerna Nathalie Larsson, Rebecka Bergkvist och Victoria Larsson, och de helhjärtade jägarna Viktoria af Sandeberg och Ulrika Karlsson-Arne, begav vi oss till Finspång och en efterlängtad andjaktspremiär som skulle visa sig bjuda på både goda skratt och fällda fåglar. [Text & foto: Staffan Johansson]

Den kvinnliga jägarkåren är en snabbt växande målgrupp. I Sverige finns det i dag sammanlagt över 20 000 kvinnliga jägare. Siffran stiger för varje år och var femte person som tar jägarexamen är numera kvinna. Norma vill främja och uppmuntra ännu fler till att bli jägare och i samband med detta evenemang låta tjejerna visa var skåpet ska stå.

Tidig förmiddag samlades vi vid Bruksgården vid Sonstorps Bruk – ett av de många järnbruken i Östergötland, och tillika ett av de äldsta i landet. Vi gick igenom dagen med vår jaktledare och fick en genomgående plan, säkerhetsföreskrifter och annat för att sedan bege oss till dagens första aktivitet – uppvärmning med lerduvor! 

Eftersom dagarna fortfarande är långa föreslogs det att vi skulle ta ett par timmar på skjutbanan innan jakten började. Även om vi, bokstavligt talat, hade skyttar av världsklass ibland oss så var detta nyttigt och uppskattat eftersom gräsänder som bekant kommer med rejäl fart! Dessutom var det ett ypperligt tillfälle för gruppen att testa det nya sporthagelsortimentet.  Den inbitne hagelskytten, som tidigare skjutit med Gyttorp, kommer säkerligen att känna igen sig i det nya sortimentet; Norma SteelMax och Norma LeadMax som utgör Normas sporthagelsortiment. Ett sortiment som  då kommer att täcka in både bly- och stålpatroner i 24-grams respektive 28-grams laddning.

Skratt och smällar

Det small i hundratal och antalet skratt var inte långt därefter under morgonens övning. När alla var varma i kläderna och en kopp kaffe var avnjuten var det så dags att bege sig mot dagens första viltvatten. Jakt är en naturlig del av Sonstorps skogar. De berättade för oss att de ägnar mycket tid åt viltbruk, naturvård och miljövård för största möjliga förutsättningar, inte bara för fågeljakt, utan även dovhjortsjakt, något som troféerna på väggarna inne i Bruksgården borgade för.

Under morgonen hade vi fått en introduktion i Normas jakthagelsortiment bestående av Norma Grouse, Norma Magnum, Norma Special, Norma Wetland och Norma Extra, där du hittar hagelpatroner som täcker dina behov för alla typer av småviltsjakt, vare sig du ska jaga hare, rådjur eller sjöfågel. Och det var dagen till ära stålhaglet Norma Wetland, som finner sin bästa roll vid öppet vatten eller våtmarker, som fickorna fylldes av. 

Norma Wetland

Säkerheten först

Vi begav oss på rad ut för att ställas ut så snabbt och effektivt som möjligt runtom ett vattendrag på en tröskad åker. En av de viktigaste reglerna vid så kallad uppflogsjakt är att man inte får skjuta när det är under 45 graders vinkel. Pipan ska med andra ord alltid peka uppåt då du har passgrannar, hundförare och inte minst hundar runt omkring dig. När man ska svinga med änderna i sina blyga 80 kilometer i timmen kan man dessutom lätt tappa fokus på vad som finns bakom och då är det viktigt med säkerheten.

Vi placerades ut längs med åkerkanten, och jakten sattes igång med en hornsignal. Hundförare stötte i lugn takt upp änder i vassarna och de passerade snart de utställda skyttarna. Fällda fåglar apporterades under jaktens gång av erfarna apportörer. Det är en väldigt rolig jaktform där skyttarna ges åtskilliga skottchanser och det dröjde inte länge förrän det flög änder kors och tvärs ovanför våra huvuden. 

hund

Lyckad sammanslutning

Dagen fortsatte med lagom tempo och i lugn och ro fick vi tillfälle att njuta av vackert väder, rolig jakt och inte minst väldigt trevligt sällskap. Det var ingen tvekan om att dagens sammanslutning var ett positivt inslag i vardagen, och att de nya hagelpatronerna var till belåtenhet. 

Norma Wetland

Nytt produktsortiment från Norma

I samband med Elmia Game Fair 2019 presenterades för första gången ett helt nytt produktsortiment från Norma – en svensktillverkad serie med hagelpatroner som precis som Normas kulammunition håller absolut toppklass. Det är inte ett helt oväntat steg. Sedan 2013 äger RUAG Ammotec 40 % av Gyttorps verksamhet via det helägda dotterbolaget Norma Precision AB och blev 2017 RUAG Ammotec Sweden. Och nu, två år senare, fyller Norma upp tomrummet som det anrika varumärket Gyttorp lämnat bakom sig.

Deras nya serie med hagelpatroner omfattar såväl sporthagel som jakthagel. Sortimentet har tagits fram med marknadens bästa komponenter och produktionen sker på klassisk hagelpatronsmark, med anor ända från 1908. För Norma är varje dag en fortsatt jakt på perfektion. Med erfarenhet och tradition från ammunitionstillverkning sedan början av 1900-talet kan även den krävande jägaren och sportskytten vara försäkrad om att Normas ammunition levererar toppkvalitet, oavsett om det gäller kulammunition eller hagelammunition. 

Ulrika Karlsson-Arne

Norma grundades år 1902 i Åmotfors, Sverige av bröderna Enger. Sedan 1990 tillhörde företaget Dynamit Nobel och sedan 2002 har det tillhört RUAG Ammotec. Norma producerar högkvalitativ ammunition för jägare och sportskyttar över hela världen. Sortimentet består idag av över 100 olika kalibrar. Företaget har prisats för sin höga kvalité på komponenter för handladdning. Sedan 1988 är Norma också kunglig hovleverantör.

RUAG Ammotec tillhör det Schweiziska teknikföretaget RUAG Holding AG som har sitt huvudkontor I Bern, Schweiz.

 

Inlägg av: Staffan Johansson den 2019-09-16

Se även ...

Magasin Vildmarken #1

Läs månadens tidning!
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.