Ad

Alltid inom räckhåll med Garmin inReach

Jaktäventyr i natursköna British Colombia, Kanada är en magisk upplevelse i sig som kanske egentligen legitimerar att koppla bort omvärlden för en stund, men med Garmin inReach Mini blir äventyret tryggare både för dig och för dina närmaste, trots radioskuggan i vildmarken. Magasin Vildmarken har som första svenska jakttidning fått testa denna nya satellitkommunikationsenhet.

I egenskap av egenföretagare och en gnutta kontrollfreak är tanken att lämna civilisationen med närmaste mobilmast 60 mil bort minst sagt nervkittlande. Men något som lugnar nerverna är att veta att man har Garmin inReach Mini med sig där man exempelvis kan sms-a, spåra och enkelt utlösa ett SOS-larm om faran skulle vara framme. Det lilla formatet (cirka tio cm hög, fem cm bred och 100 g lätt) gör att den passar perfekt i fickan eller i ryggsäcken. Du skickar och tar emot meddelanden via satellitnätverket Iridium som har 100 % täckning över hela världen. 

Innan jag nådda Kanadas absoluta vildmark, var jag inte särskilt bekant med satellitenheter. Men några som sedan länge varit beroende av Garmin inReach var våra guider och jaktarrangörer. De är vana att leva ”outside the grid” och de hade varsin enhet av olika årsmodell tillhanda. Med trådlös anslutning från enhet till enhet kan man använda fjärrstyrning och skicka och ta emot meddelanden med inReach Mini med hjälp av kompatibla handenheter, bärbara enheter eller andra mobila enheter från Garmin, så som klockan jag sedan tidigare bär runt min handled, Garmin Fenix 5x.

För säkerhets skull

Enheten har en GPS-baserad platsstyrning som gör att man kan dela sina platser med sina kompisar. Och även dela på sociala medier, vilket ytterligare gör att ens nära och kära kan känna sig trygga och delaktiga. Om det ändå händer något olyckligt så finns det en SOS-knapp där man kan skicka ut en nödsignal. Och om du skickar ut ett anrop så tar GEOS, världsledande inom nödlarmslösning och övervakning, emot och gör sig beredda att hjälpa.

Väderinformation var som helst

En funktion som jag inte hade en aning om att jag skulle finna av största vikt var tilläggstjänsten med väderrapporter. Uppe i bergen kan vädret svänga fort, och gav stundom temperaturer som satte både mig och min utrustning på prov. Men med hjälp av väderrapporter på begäran fick man dagsfärska uppgifter om hur följande dygn skulle se ut på den exakta positionen man befann sig på. Genom inReach-enheten fick jag detaljerade uppdateringar direkt till handenheten, klockan och min iPhone. Detta var något som gav mig en hint om vad man kunde vänta sig och som var viktiga för de val vi stod inför den följande dagen. Detta äventyr kommer du att få läsa mer om i framtida nummer, men för att förklara vikten av väderprognos stod man inför viktiga val om/när det var dags att packa sina saker, och/eller om det var dags att röra på sig. Väderprognoser erbjuds i standard- och premiumpaket, men jag fann standardpaketet som fullt tillräckligt. Du kan också begära väderprognoser för din aktuella plats eller annan waypoint eller destination i din resplan.

InReach Mini tål äventyr, är ståttålig och är vattenklassad till IPX7. Det inbyggda och uppladdningsbara litiumbatteriet har 50 timmars användartid i standardläget och varar upp till 20 dagar i batterisparläge. Att komma igång med inReach är ganska enkelt och via Garmins hemsida finns det en enkel och tydlig guide om hur man skapar ett konto. De erbjuder flexibla satellitsändningsplaner för dig som är en verklig äventyrare eller för dig som gör enstaka utsvävningar. Om du vill använda Iridium-nätverket och kommunicera med din inReach Mini behöver du ett aktivt satellitabonnemang (beroende på användningsnivån kan du beställa ett årligt avtalspaket eller en flexibel månadsplan).

Obegränsad molnlagring och reseplanering ingår

Alla inReach-enheter levereras med gratis tillgång till en molndriven portal där man kan planera sina resor med rutter och waypoints. Användarvänligt nog kan man även skapa förinställda meddelanden och snabbtexter, synkronisera och hantera sina enhetsinställningar, uppdatera firmware, länka dina konton i sociala medier, lagra all din platssökningsinformation och mycket mer. Jag hade antagligen klarat mig väl utan kommunikation med omvärlden i de knappa två veckor jag var utanför nätet. Men vetskapen om att det var möjligt att kommunicera skänkte både mig själv och närstående på hemmaplan en verklig trygghet, om det så bara var ett tio tecken långt SMS, ”Jag är OK”. 

Jag har många äventyr planerade runt om i världen, men även där täckningen är som sämst här i Sverige kommer jag att låta inReach ligga laddad i ryggsäcken – för man vet aldrig!

Hitta mer information på www.garmin.se

 

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2018-11-08

Se även ...

Magasin Vildmarken #1

Läs månadens tidning!
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.