Ad

Allt större vargstam i Skandinavien

Under torsdagen meddelade Naturvårdsverket resultatet från den senaste inventeringen av varg. Den visade att det nu finns cirka 355 vargar i Sverige.

Resultatet är en ökning från ifjol då stammen uppskattades till 340 vargar. En inventering har även gjorts hos våra norska grannar och de uppskattade 105-112 individerna är en ökning med ungefär 20 procent.

Ny modell utvärderas

2014 beställde Naturverket ett nytt sätt att beräkna populations storlek. Modellen står färdig och utvärderas för full, bland annat genom DNA som samlats in under inventeringar och som innehåller mer information.

– Vi har nu en unik möjlighet att praktiskt testa en teoretisk modell innan vi fattar beslut om att byta modell för omräkning.

Kunskapen från inventeringarna är viktig för rovdjursförvaltningen. Vi strävar efter att förvaltningen ska vara så långsiktig, stabil och förutsägbar som möjligt, därför är testerna viktiga. Vi vill helt enkelt försäkra oss om att vi inte behöver byta sätt att räkna om några få år igen, säger Maria Hörnell Willebrand, chef för Viltanalysenheten på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.
Och fortsätter:

– När modellen är utvärderad 2019 kommer Naturvårdsverket att besluta vilken beräkningsmodell för varg som ska användas och utvärderingen av den nya modellen är ett led i detta arbete.

Inlägg av: Staffan Johansson den 2017-06-03

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #1

Läs månadens tidning!
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.