Allt fler skogsrenar i Finland

2021-04-19

Allt fler skogsrenar i Finland

Efter några år med en nedåtgående trend så har skogsrenarna blivit allt fler i Finland. Nu lever cirka 2 500 av världens drygt 4 000 skogsrenar i vårt östra grannland.

Natursidan skriver att skogsrenen utrotades i Finland i början av 1900-talet på grund av alltför utbredd jakt, men att den återintroducerades i mitten av 1900-talet. Under 2000-talet minskade stammen kraftigt, men nu pekar alltså siffrorna uppåt igen. Nu lever drygt hälften av världens skogsrenar i Finland.

I Sverige utrotades skogsvildrenen (som den också heter) på 1800-talet. Diskussioner om att återintroducera den har enligt uppgift förts på tal vid flertalet tillfällen, bland annat av biologen och universitetsläraren Stig-Olof Holm som menar att det bland annat skulle kunna minska vargkonflikten.

Förutom i Finland så finns skogsvildrenen i dagsläget i västra Ryssland.

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Hund

Hundarna som räddar liv

Benbrott, turistande skidåkare på vift och laviner är vardag för våra fjällräddare – och troget vid sida har de sina hundar. Vildmarken fick en pratstund

Månadens tidning
Vildmarken nr 4 2021

Det sägs att hunden är människans bästa vän, och att den onekligen har många behjärtansvärda roller och funktioner blir aldrig tydligare än i det här temanumret.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

GRATIS NYCKELRING

GRATIS NYCKELRING

Håll koll på det viktigaste med Vildmarkens broderade nyckelring! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och nyckelringen är din!
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.