Allt fler hundar hamnar i strid med vildsvin

2021-04-05

Allt fler hundar hamnar i strid med vildsvin

Wild boar in autumn forest

Förra året ökade vildsvinsattackerna mot hundar med 20 procent, detta visar färsk statistik från Agria Djurförsäkring.

Agria Djurförsäkring konstaterar i ett pressmeddelande att sammandrabbningar mellan hundar och vildsvin har ökat med 173 procent sedan 2015. Dock tillägger de att mörkertalet troligen är minst det dubbla. De norrländska hundarna klarar sig bäst, medan attackerna i Götaland och Svealand fortsatte att öka.

– Vildsvinen blir fler och fler och det drabbar alldeles för många hundar som skadas eller i värsta fall dödas vid sammandrabbningar i naturen. För att kunna skydda hunden bättre är viktigt att vara väl förberedd, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur, Agria Djurförsäkring.

 Mer än 400 hundar dödades eller skadades vid sammandrabbningar med vilda djur – och vildsvinen stod för majoriteten av dessa. Främst jakthundsraser och blandrashundar drabbar samman med vildsvinen.

– Det är mycket ovanligt att sällskapshundar hamnar i konflikt med vilt. Det finns därför ingen anledning att välja bort en skön skogspromenad även om det alltid är bäst att hålla hunden under uppsikt, säger Patrik Olsson.

Skånes län hade flest vildsvinsdrabbningar, följt och Stockholms och Västra Götalands dito.

 

Så här minskar du risken för skador på din hund vid möte med vildsvin:

  • Använd alltid skyddsväst på hunden vid jakt
  • Tänk på att snö, områden med vatten eller dålig sikt gör det svårare för hunden att hinna undan vildsvinet vid en attack
  • Undvik att släppa skarpa hundar tillsammans som tar större risker i naturen
  • Träna lydnad så att hunden alltid kommer till dig vid inkallning och stannar på kommando
  • Ladda ned Agria Vårdguide för digital veterinärvårdsrådgivning i naturen vid enklare skador
  • Se till att ta med ett uppdaterat första-hjälpen kit ut i naturen

 

Källa: Agria Djurförsäkring

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Fiske

Matilda Leijon: Murraytorsk i Australien

I början av 2020 dominerades nyhetsflödet av inslag från ett brandhärjat Australien; bilder på djur som flydde för sina liv och familjer som fick evakuera

Nyheter

Undvik misstagen i de svenska sommarfjällen

Besökarna vallfärdar till de svenska sommarfjällen, särskilt sedan pandemin blev verklighet. Dock är många av sämre förberedda för sin vistelse än tidigare. En enkätundersökning genomförd

Nyheter

Afrikansk svinpest i tyska tamgrisbesättningar

I fredags rapporterade tyska myndigheter att afrikansk svinpest har bekräftats i två tamgrisbesättningar i Tyskland. SVA:s statsepizootolog Karl Ståhl skriver att det rör sig om

Månadens tidning

Världens bästa svartbjörnsjakt finner man på Vancouver Island. I det här numret kan ni läsa om den unika jakten längs öns kuststräckor.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

GRATIS NYCKELRING

GRATIS NYCKELRING

Håll koll på det viktigaste med Vildmarkens broderade nyckelring! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och nyckelringen är din!
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.