Allmän fostran och inlärning

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
2020-01-19

Allmän fostran och inlärning

Varje månad delar den duktige och uppskattade dressören och instruktören Mattias Westerlund, från Hundskolan Vision och Webdog, med sig av sina bästa tips vad gäller jakthunden i träning och jakt. Den här gången var temat allmän fostran och inlärning.

Allmän fostran och inlärning

Varje månad delar den duktige och uppskattade dressören och instruktören Mattias Westerlund, från Hundskolan Vision och Webdog, med sig av sina bästa tips vad gäller jakthunden i träning och jakt. Den här gången var temat allmän fostran och inlärning. [Text & foto: Mattias Westerlund]

För att utveckla dig och din hund krävs det några förutsättningar och tid, tålamod, kunskap och motivation är viktigt. När det gäller kunskap så finns det några grunder som man bör ta till sig när man skaffar hund oberoende av vad hunden ska göra.

  •  Hunden är ett flockdjur och när den kommer till dig hör den till din flock.
  •  En flock har alltid en form av organisation och flockdjur behöver ledare, det är du som ska vara ledaren.
  •  Ledarskap når man bland annat genom tydlighet, ärlighet, konsekvens, initiativ och ett säkert uppträdande.
  •  Kunskap om vad som motiverar hunden och hur man tillämpar det vid inlärning.
  •  Kunskap om hur hundar lär för att på bästa sätt hjälpa hunden att göra de rätta associeringarna för inlärningen, oavsett vad du ska hunden till.

Hundar som ska utföra särskilda uppgifter kräver träning och dressyr. Det finns inga självtränade hundar. Hundar lär genom associering och det är vår uppgift som ägare/ledare att styra hunden att göra de associeringar som den bör för att lära det vi önskar att den ska kunna. Det är två faktorer som avgör hur fort en hund lär; motivationen att utföra något samt tidsaspekten.  

Motivation är viktigt för inlärning. Med ledarskap kommer viljan att vara till lags och motivation att utföra det ledaren ställer som krav. Belöning blir då ledarens uppskattning och detta är av största vikt i all hunddressyr. Godis och kakor kan nyttjas vid inlärning av önskade handlingar men för att kunna kräva ett önskat beteende vid varje tillfälle krävs det att din hund gör det för din/sin skull för det är endast med ledarskap man kan bryta alla andra beteenden. 

Motivation kan vara medfödd såsom jaktlust eller förvärvad. Du kan nyttja detta och styra motivationen i önskade handlingar i förhållande till den medfödda motivationen. Du kan alltså höja eller sänka hundens benägenhet att utföra handlingar. Anar du till exempel att en hund som ska apportera har liten benägenhet att gripa så är det viktigt att öka motivationen för gripandet genom lustfyllda övningar, men det är lika viktigt att minska motivationen i oönskade beteenden. En hund kan genom att lyckas och få belöning i ett beteende öka motivationen för ett särskilt beteende. Ett exempel för detta är att morra. En hund som upprepade gånger belönas genom att en annan hund backar när den morrar belönas för detta beteende och kan då allt lättare ta till morrning. Att gång på gång lyckas kan till och med göra så att den hund som aldrig morrat åt en människa även skulle kunna ta till detta till en människa för att de upprepade gånger lyckats. 

Vid all inlärning som kommer behandlas här handlar det om att hunden på ett bestämt stimuli/kommando ska utföra en handling. Den är strukturerad och planerad och bygger på att vi visar och hjälper hunden att utföra ett beteende. När den kan det med vårt stöd går vi till nästa steg vilket är att lägga på ett kommando. 

I detta skede är det viktigt att vi säger kommandot före det att vi visar/stödjer hunden att utföra momentet.

Tidsaspekten och i vilken ordning man gör saker är viktig:

  •  Lär in beteendet.
  •  Lägg på kommandot och visa hunden att göra beteendet, detta ska ske inom ett par sekunder för optimal inlärning.
  •  Tänk alltid att när man ska lära in ett nytt så är ordningen det nya före det inlärda. 

Jämför detta med inlärning där man säger sitt samtidigt som man försöker få hunden att sätta sig. Hunden kan då inte på ett tydligt och enkelt sätt associera sitt till att sätta sig utan associerar det till att försöka sätta sig. 

Jämfört med om man jobbar enligt ovanstående då du till 100 % säkerhet vet att din hund kommer att sätta sig första gången du säger sitt för du har lärt in beteendet och du har gjort det i en miljö som hunden är van vid. Grattis, din hund har satt sig första gången du sa sitt. Tänk på att alltid ha halsband och koppel vid inlärning så att du alltid kan styra din hund att göra de saker du vill under inlärning.

Likväl som att jobba steg för steg är också platsen där man påbörjar inlärningen viktigt. Att börja inomhus i en känd miljö är fördelaktigt och något som jag rekommenderar då det underlättar för hunden att lära sig nya moment i en miljö som är fri från störningar. Sedan gäller det att successivt variera miljön, från inne till ute och med svårare och svårare störningar.

Misslyckad inlärning

När vi misslyckas med inlärningen beror det nästan alltid på att vi inte lyckats klargöra för hunden vad vi vill att den ska göra och man kan ha gått för fort fram i träningen. Vi ställer för stora krav på hunden. 

Hundar lär i bilder

Vidare i inlärningen ska man beakta att hundar lär i ”bilder”. Man kan jämföra det med ett bildspel. Att tänka i bilder underlättar mycket när man ska jobba med inlärning.

Tänk på hur du förändrar bilden vid inlärning av sitt om du enbart säger sitt jämfört med om du säger sitt och drar handen med en gobit över huvudet. Tänk på vilken bild du presenterar för hunden när du ger ett kommando. Det är stor skillnad på om du bara tränat inne och sedan går ut. Bilden av platsen är helt annorlunda och du kan inte kräva att hunden ska kunna det förrän du lär den just den bilden. 

Om du förändrar den bilden radikalt är det inte säkert att sitt då betyder sitt. Du måste därför tänka på att skapa så många sittbilder som möjligt för att vara säker på att kunna kräva det vid varje tillfälle. Du måste lägga upp träningen av varje moment steg för steg. Sedan så kommer hunden ha allt lättare att ta till sig nya bilder på ett kommando allt eftersom du lär den fler bilder.

Miljön där du lär in saker är också viktigt. Hunden kan ha hög eller låg motivation till vissa miljöer. Tänk på hundar som inte tycker om att gå till veterinären. I väntrummet där skulle det vara svårt att lära in vissa saker medan det på dressyrplanen, där hunden är van att tränas, går lättare. Upplever den dessutom miljön som positiv går det än lättare. Likaså med väder, har man bara tränat i fint väder kan man inte förvänta sig att hunden ska klara det man försatt sig om det blir regn och rusk. 

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Nyheter

Man hittad död i jakttorn

Runt 9-snåret i morse larmades polisen om att en man hade hittats död i ett jakttorn i Jönköpings län. Polisen är på plats, men i

Nyheter

Manifestationer mot rådande rovdjurspolitik

Gävleborg har en av landets högsta koncentration av varg och stammen har blivit ännu större de senaste åren, trots riksdagsbeslut om det motsatta. Nu planerar

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Tack för att du läser Vildmarken!

Låt oss bjuda dig på en GRATIS VM® Spork i rostfritt stål!

TACK FÖR ATT DU LÄSER VILDMARKEN! ​

LÅT OSS BJUDA DIG PÅ EN GRATIS VM® SPORK I ROSTFRITT STÅL!​

Vildmarksverktyget du inte vill vara utan! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och sporken är din! (värde 99 kr)
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.