Ad

Wallenbergare på älgfärs

Mathias ”Tjorren” Andersson har lång erfarenhet inom matlagning och jobbar till vardags som kock. Hans andra stora passion är jakt och allt det sociala som det medför. Varje månad kommer han tipsa om sina bästa recept och vi är väldigt glada att hälsa denna nya samarbetspartnern välkommen till oss på Vildmarken. Den här gången var det dags för en riktig klassiker, fast i modern tappning, älgwallenbergare. Mathias tycker nämligen att man ska våga sig på att experimentera i köket, även när det gäller klassikerna.

 
IMG_1225 - kopia
Ingredienser 4 persIMG_1082
• 400 g älgfärs, fritt från senor och fett
• 4 st äggulor
• 4 dl vispgrädde
• 1.5 tsk salt
• 1 krm vitpeppar
• 2 st skivor vitt bröd
• smör till stekning
 
Gör så här
 
1. Kyl ingredienserna väl.
 
2. Mixa sedan färs med salt, peppar och äggulor. Det är viktigt att du kör allt en stund i mixen och ingredienserna ska vara iskalla.
 
3. Tillsätt grädden, lite i taget, under hård omrörning med en träslev. Låt sedan färsen vila en stund.
 
IMG_11024. Riv brödskivorna på ett rivjärn eller med hjälp av en mixer.
 
5. Strö därefter ut hälften av brödsmulorna på ett smörpapper.
 
6. Dela färsen i fyra delar och lägg dem på ströbrödet.
 
7. Platta ut till 4 stycken biffar, cirka 1.5 centimeter tjocka. IMG_1165Strö över resten av brödsmulorna på biffarna.
 
8. Värm en stekpanna och lägg i smör.
 
9. Stek wallenbergarna gyllenbruna på båda sidor försiktigt på svag värme, cirka 4 minuter på varje sida.
 
10. Lägg upp wallenbergarna på serveringsfat eller direkt på tallriken.
 
11. Fräs ur pannan med ytterliggare en smörklick och häll det över wallenbergarna.
 
12. Servera med extra fint potatismos, små gröna ärtor och rårörda lingon.
 

Rödvinssås med smak av blåbär

 
Ingredienser 4 persIMG_1137
 
• 2 msk smör
• 2 msk strösocker
• 4 dl vatten
• 2 schalottenlökar
• 1/2 msk maizena majsstärkelse
• 1 lagerblad
• 2 vitlöksklyftor
• 4 dl rött vin
• 1 liten morot
• 1/2 dl konc kalvfond
• 100g frysta blåbär
 
Gör så här
 
1. Skala och finhacka lök, vitlök och morot.
 
2. Smält sockret i en kastrull tills det är gyllenbrunt. Häll på vinet och låt koka upp. Tillsätt lök, vitlök, morot, vatten, fond och lagerblad.
 
3. Låt koka utan lock tills hälften av skyn återstår samt tillsätt de frysta blåbären. Sila skyn och häll tillbaka den i kastrullen. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och vispa ner i skyn. Låt koka upp. Vispa ner smöret och servera såsen.
 
4. Ska såsen serveras till nötkött är det gott att låta 2 skivor bacon koka med i skyn. Till viltkött kan 8 enbär kokas med. Rosmarin och timjankvistar kan kokas med om såsen ska serveras till lamm. En annan spännande smakbrytning får man genom att koka med några sardeller i såsen, minska då på fonden till hälften. Den såsen är god till fläskkött.
 

MandelpotatismosIMG_1203

 
Ingredienser 4 pers
 
• 1,5 kg mandelpotatis 
• 3 dl Vispgrädde 
• 100 gram smör eller tryffelsmör
• 1 nypa salt & vitpeppar (malen) 
Gör så här
 
1. Skala och koka potatisen mjuk, pressa sedan potatisen i en potatispress, eller mixa den med elvisp.
 
2. Vispa upp grädden och blanda i lite i taget, häll ner smöret i moset och rör om väl. Smaka av med salt o peppar.
 
3. Vill man ha mer smak, kan man riva ner 100 gram västerbottenost i.

Namnlöst-1

Inlägg av: Magasin Vildmarken den 2016-03-10

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #12

I årets sista utgåva av Magasin Vildmarken bjuder vi på ett julbord bestående av spännande reportage, prylar och goda recept.
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Vildmarken-bloggar

Premiär för bloggar på Vildmarken.se! Vi har valt ut ett gäng hängivna jägare, och fler tillkommer, som kontinuerligt kommer att dela med sig av sina jaktäventyr och allt där till på vår hemsida.
Till bloggar »