Älgjakten på Tobo och Kumla Gård

2018-11-09

Älgjakten på Tobo och Kumla Gård

Vi samlades klockan 06:00 på gården för genomgång av dagens älgjaktspremiär. I år har vi kalv på tilldelning och detta gör mig lite kluven då jag också är en av jägarna i jaktlaget “Grabbarna på Tobo” och där har vi också kalv på tilldelningen…

Älgjakten på Tobo och Kumla Gård

Vi samlades klockan 06:00 på gården för genomgång av dagens älgjaktspremiär. I år har vi kalv på tilldelning och detta gör mig lite kluven då jag också är en av jägarna i jaktlaget “Grabbarna på Tobo” och där har vi också kalv på tilldelningen, samt att vi har tre kapitala kronhjortar och tre kronhindar och fri kalv tilldelade på vårt kronskötselområde. Därav blir jag lite kluven vart jag ska jaga, jag har det bästa av två världar just nu.

Jag beslutar mig att köra förmiddagsjakten med Grabbarna på Tobo och köra hemma på gården efter lunch. Jag lämnar över en extra Lafayette 155:a jaktradio och skyltar med “Jakt Pågar” på genomgången till Bengt så de har att sätta upp när de går ut till sina pass så att vi informerar allmänheten att vi jagar.

Klockan har nu hunnit bli strax innan sju och jag är i färd med att packa in i bilen för att slutligen sätta in Asti i buren. Jag beger mig cirka åtta kilometer för att möta upp Grabbarna på Tobo för genomgång och passutdelning. Självklart har alla fått ett jakt-PM dagen innan med gällande regler och vilka vilt som är lovliga för dagen för att i lugn och ro kunna läsa igenom och kunna komma väl förbereda till genomgången och eliminera missförstånd, egna tolkningar med mera. Vid genomgången lämnar samtliga jaktdeltagare in nedersta delen av dagens jakt-PM underskriven av vederbörande. Vi delar också ut en kod till samtliga som har Wehunt så man har alla pass samt gränser och skjutriktningar klart för sig. Jakten kan börja.

Jag och ett par andra hundförare samlas för genomgång medan passkyttarna transporterar sig ut till sina pass. vi lägger in varandras hundar i våra Garmin handenheter så att vi kan hålla koll på varandras hundar samt om de är utanför ens egen räckvidd.

Jag får tilldelat södra delen i såten för där har vi störst chans på älg och kron. Väl ute på plats hör vi på radion att siste man som hade en bit att gå är på sitt pass. Vi hundförare släpper hundarna och älgjaktspremiären är i full gång.

Efter 5-7 min hörs ekande skall i skogen. Det är ena hundföraren Dennis hund Morros som fått upp vildsvin som låg och tryckte under några granar och drevet är i full gång mellan passkyttarna. Asti och jag går in bland tätningarna och ser om vi kan ha några hjortar som står där. Asti söker ut och är cirka 250-300 meter ifrån mig, men får inte upp något. Jag inväntar att Asti ska komma tillbaka så att vi kan gå vidare in i marken. Morros går fortfarande med vildsvinet mellan passkyttarna, men har inte gått i pass för någon skytt än. 

Asti är tillbaka och vi går vidare in i såten. Asti får upp färska älgspår som han tar upp. När jag kommer fram till platsen ser jag at detta är en stor ensam älg som Asti fått nys på. Vi har ju bara kalv på tilldelningen så vi får se vad han gör om han kommer ifatt älgen. Jag går tillbaka och följer spåren och ser att vi har en färsk nattlega och troligtvis så har älgen blivit stött ganska nyligen. Jag ser på Wehunt att Asti har släppt och är på väg tillbaka när han plötsligt viker från bakspåren och skallar och driver något. Jag får höra på radion att han driver något stort, kanske en hjort säger Fredrik som skymtar något från pass 5. Jag ser på klockan att Asti är 553 meter ifrån mig på grannmarken med hjorten. Hjorten tänker inte släppa utan går vidare och Asti släpper och kommer tillbaka i bakspåren. 

Passkyttarna som sitter på 10 och 11 meddelar på radion att ko med kalv är synliga och på väg in i andra såten som vi ska jaga i efter lunch. Jag hör på radion att flera rådjur är uppe på benen i såten och är inte inom håll för skyttarna. Just som jag hör detta så hör jag Asti skalla ljust och intensivt. Han är uttråkad efter att inte ha haft något vilt uppe på en stund så han tar upp rådjur vilket en passkytt ser och meddelar mig så jag kan ta och skicka signaler (1 pip och 2 vibration) med min Garmin Alpha 100 samt T5 och Asti bryter efter ca 70-100 meter och kommer tillbaka så vi kan vända om och ta ett nytt omtag innan vi gått igenom vår del av såten.

Vi går sista biten i såten utan upptag och vi bryter jakten för lunch. Om vi ska summera första såten så har vi haft obs på rådjur, vildsvin, älg och kronhjort, men ingen av dess har gått i pass. Vi får hoppas att de som gått in i andra såten är kvar efter lunch då jag lämnar Grabbarna på Tobo och beger mig tillbaka hem till gården för att ansluta till det andra jaktlaget.

Efter lunch jakt på Kumla Gård…

Jag stämmer av med mitt jaktlag hemma på gården hur det gått för dem på förmiddagen. De har suttit på marken och pyrschat och hade obs på hare, rådjur och en stor fin ensam älgko. Vi går igenom vart jag ska gå med Asti och lottar ut pass till jägarna. Jag förbereder Asti med att sätta på västen (Dogtech) pejlhalsband med både Garmin & Wehunt. Vi går in mot såten vi ska jaga i. Jag kontrollerar via radion att alla är på sina pass innan jag släpper Asti och får ok från alla.

Jag släpper Asti. Han är ivrig och söker av upp mot hygget. Efter cirka 10 minuter från släpp så har vi upptag och ståndskall från Asti. Jag meddelar på radion att jag är på väg in på ståndet och ska se om jag kan få loss det. När jag smyger mig fram så ser jag att Asti står och jobbar med en älg. Jag ser inte riktigt då det är täta granar emellan oss, men förhoppningen är att det kan vara ko med kalvar. Jag tar mig närmare och sätter på min Garmin Virb-kamera jag har på huvudet för att få bra sekvenser att kunna analysera efter jakten.

Nu har jag kommit hyggligt nära utan att störa Asti och älgen. Jag ser nu att det är en älgtjur som går loss och drevet går nu ner mot inägan och passerar torn 4:a på hygget. Stefan meddelar på radion att det går en 6:a mycket lugnt och fint förbi och ner mot pass 10:e på inägan där Håkan sitter.

Asti går några kilometer med tjuren och ut ur såten till grannmarken som meddelar på radion att grannhunden kommer med en tjur. Asti släpper tjuren och kommer tillbaka och vi kan gå på i hyggeskanten igen för att kanske stöta upp något. 

Efter en stund stöter Asti upp en sugga med fem kultingar (brungrisar) som också dessa går mot pass 4:a och vidare ner mot inägan. Håkan meddelar på radion att sugga med fem brungrisar går kanten på inägan (200 meter bort) mot Mählkvist-tornet i hög fart. Asti bryter och vi går vidare på hugget och sedan upp mot träsket. Mycket bök i skogen på väg upp mot träsket men inget upptag. Färsk dov-, kron- och älgspillning ser lovande ut. Väl uppe vid träsket, som är helt torrt, så tar Asti upp kronhjort som går in över 650 meter på grannmarken. Jag hör Astis skall när han driver hjorten och plötsligt hörs en smäll och skallen upphör. Jag tittar på Garmin och ser att Asti står still. Jag tittar på Wehunt och där står Asti också still. Efter en halv minut ser jag att Asti är på väg tillbaka i sina bakspår och att grannmarken troligtvis sköt kronhjorten för Asti.

Asti början bli trött efter två stora såter och första jaktdagen med cirka två mil i benen. Vi beslutar oss för att bryta denna såt för att byta hund och ta en ny såt.

Jag får agera passkytt sista såten medan Asti vilar i bilen efter en bra första dag med upptag på både vildsvin, älg och kronhjort. Både Asti och jag är nöjda med dagens insats fast att inget blev skjutet för Asti denna dag. 

Väl på pass i såt nummer tre för mig så hör jag på radion att Kenneth har en älgfamilj bestående av tjur, ko med två kalvar som går i hyggeskanten och på väg upp mot berget i skogen. Där i kanten går hundföraren. Vi är alla beredda då vi jagar i en liten såt, cirka 200 hektar. Efter cirka 20 minuter hörs en smäll från hygget. Det är tyst på radion, alla väntar och så kommer beskedet från Stefan: kalv ligger och tjur. Ko med kalv går vidare in i ungskogen mot stora stenen, det är ju jag. Jag skymtar älgarna i skogsbrynet och har kalven på kornet i Blasersiktet. Jag lyfter på hatten och meddelar på radion att jag släppt kalven och att de går vidare…

Vi meddelar att vi bryter och samlas på hygget för att ta reda på den fällda kalven. Då får jag höra på radion att Grabbarna på Tobo också har skjutit en älgkalv, sex kilometer ifrån mig.

Summeringen av första älgjaktsdagen är med stor belåtenhet; mycket viltobs rätt avskjutningar, inga missöden, en liten viltparad med en älgkalv i varje jaktlag och att allt gick enligt plan. Nu har jag två fina älgkalvar att ta hand om.

Skitjakt på er.

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Fiske

Matilda Leijon: Murraytorsk i Australien

I början av 2020 dominerades nyhetsflödet av inslag från ett brandhärjat Australien; bilder på djur som flydde för sina liv och familjer som fick evakuera

Nyheter

Undvik misstagen i de svenska sommarfjällen

Besökarna vallfärdar till de svenska sommarfjällen, särskilt sedan pandemin blev verklighet. Dock är många av sämre förberedda för sin vistelse än tidigare. En enkätundersökning genomförd

Nyheter

Afrikansk svinpest i tyska tamgrisbesättningar

I fredags rapporterade tyska myndigheter att afrikansk svinpest har bekräftats i två tamgrisbesättningar i Tyskland. SVA:s statsepizootolog Karl Ståhl skriver att det rör sig om

Månadens tidning

Världens bästa svartbjörnsjakt finner man på Vancouver Island. I det här numret kan ni läsa om den unika jakten längs öns kuststräckor.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

GRATIS NYCKELRING

GRATIS NYCKELRING

Håll koll på det viktigaste med Vildmarkens broderade nyckelring! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och nyckelringen är din!
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.