Älgjakten närmar sig i norra Dalarna

Nu på fredag startar älgjakten i norra delen av Dalarna. Den pågår till den 31 januari 2024, med ett uppehåll för älgens brunsttid mellan den 24 september och 7 oktober. I södra delen av länet startar älgjakten den 8 oktober. Några frågetecken återstår dock.
Nu på fredag startar älgjakten i norra delen av Dalarna. Den pågår till den 31 januari 2024, med ett uppehåll för älgens brunsttid mellan den 24 september och 7 oktober. I södra delen av länet startar älgjakten den 8 oktober. Några frågetecken återstår dock.
2023-08-29

Älgjakten närmar sig i norra Dalarna

Arkivbild: Mostphotos

Nu på fredag startar älgjakten i norra Dalarna. Den pågår till den 31 januari 2024, med ett uppehåll för älgens brunsttid mellan den 24 september och 7 oktober. I södra delen av länet startar älgjakten den 8 oktober. Några frågetecken finns det dock inför jakten.

– I år har bara sju av 45 älgskötselplaner lämnats in i tid. Sent inkomna planer har fått till konsekvens att ett antal planer inte kommer vara fastställda vid jaktstarten. Därför går det inte i dagsläget att säga exakt hur många älgar som beräknas fällas den här säsongen, säger Jonas Nordström, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Dalarnas län, i ett pressmeddelande.

Älgstammen har minskat i Dalarna under de senaste åren och just nu pågår det en dialog mellan markägare och jägare om hur stor älgstammen ska vara i de olika älgförvaltningsområdena. Jonas Nordström menar att det är en svår balansgång.

– Älgstammen får inte vara så stor att den orsakar trafikolyckor och stora betesskador, men inte så liten att den inte medger jakt. I varje älgförvaltningsområde är det tänkt att markägare och jägare tillsammans ska bestämma hur många älgar det bör vara per tusen hektar mark. De pratar också om hur mycket skada älgarna kan orsaka på växande skog, och bestämmer vad som är en acceptabel nivå av skador.

Om älgjakten

Länsstyrelsen skriver vidare att gränsen mellan de områden som har jaktstart i september eller oktober går mellan älgförvaltningsområden från sydspetsen av Malung-Sälens kommun och upp till Mora. Gränsen följer sedan Siljans norra och östra strand, söderut ned till Falun och därefter österut mot gränsen till Gävleborgs län.

Avslutningsvis så tipsar de om några saker som kan vara bra att tänka på om du som inte jagar planerar att vistas i skog och mark under jakttiden:

  • Klä dig färgglatt så att du syns bra.
  • Håll din hund kopplad.
  • Kommer du till en vändplan där många bilar redan parkerat? Det kan betyda att jakt pågår där, välj gärna en annan plats för din skogstur.
  • Var uppmärksam längs vägarna och ta det lugnt när du kör bil så du inte kör på en älg eller en älghund.

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Trikinsvin har konstaterats i Halland

Ett trikinsmittat vildsvin har fällts nära Vessigebro i Falkenbergs kommun, det rapporterar Hallands Nyheter. Jaktjournalen snappade upp nyheten som Hallands Nyheter rapporterade om först i