Älgjakten kan avbrytas i förtid

2018-09-03

Älgjakten kan avbrytas i förtid

På måndag drar älgjakten igång i de norra delarna av landet, men det råder osäkerhet kring älgstammen och det är inte uteslutet att den kan komma att avbrytas i förtid på vissa platser.

Älgjakten kan avbrytas i förtid

På måndag drar älgjakten igång i de norra delarna av landet, men det råder osäkerhet kring älgstammen och det är inte uteslutet att den kan komma att avbrytas i förtid på vissa platser.

– Alla springer inte ut första måndagen i september, utan en del skjuter på jakten en vecka eller två. Men visst märks det i trafiken när älgjakten börjar, och det finns fortfarande en del skolor som tar älgjaktslov de första jaktdagarna, säger Björn Sundgren, jaktvådskonsultent på Svenska Jägareförbundet, till TT.

Samma tilldelning som i fjol

Tilldelningen är samma som under 2017, cirka 90 000, och ungefär hälften skjuts i de fyra norrländska länen.

Björn Sundgren igen:

– Två saker efter varandra har påverkat älgstammen, och hur mycket vet vi egentligen inte förrän jakten kommer i gång. Dels var det en lång, snörik vinter som gjorde att det rapporterades en hel del mer älgdöd än normalt. Sedan kom sommaren där allt blev grönt fort och sedan blev det torrt och bränt. Det är inte heller bra för älgarna, säger han och utesluter inte att det kan bli aktuellt att bromsa litegrann och att jakten kan komma att avbrytas i förtid.

– Det vi har sagt är att vi inte ska dra i handbromsen före jakten, säger Björn Sundgren.

Jägareförbundet tipsar nu alla villaägare att dela med sig av överskottet på äppen.

– De har haft en tuff vinter och en tuff sommar, det är bra att man hjälper dem så mycket det går. Äpplen är ju något som annars förfars och är en bra energikick, säger Björn Sundgren.

Och fortsätter:

– Man brukar säga att en bra älgsommar är en dålig badsommar. De vill helst att det ska vara lite kallt och regnigt så det kommer färskt grönt hela tiden.

Källa: TT och Svenskjakt.se

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Hund

Hundarna som räddar liv

Benbrott, turistande skidåkare på vift och laviner är vardag för våra fjällräddare – och troget vid sida har de sina hundar. Vildmarken fick en pratstund

Månadens tidning
Vildmarken nr 4 2021

Det sägs att hunden är människans bästa vän, och att den onekligen har många behjärtansvärda roller och funktioner blir aldrig tydligare än i det här temanumret.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

GRATIS NYCKELRING

GRATIS NYCKELRING

Håll koll på det viktigaste med Vildmarkens broderade nyckelring! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och nyckelringen är din!
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.