Ad

Älgjakten kan avbrytas i förtid

På måndag drar älgjakten igång i de norra delarna av landet, men det råder osäkerhet kring älgstammen och det är inte uteslutet att den kan komma att avbrytas i förtid på vissa platser.

– Alla springer inte ut första måndagen i september, utan en del skjuter på jakten en vecka eller två. Men visst märks det i trafiken när älgjakten börjar, och det finns fortfarande en del skolor som tar älgjaktslov de första jaktdagarna, säger Björn Sundgren, jaktvådskonsultent på Svenska Jägareförbundet, till TT.

Samma tilldelning som i fjol

Tilldelningen är samma som under 2017, cirka 90 000, och ungefär hälften skjuts i de fyra norrländska länen.

Björn Sundgren igen:

– Två saker efter varandra har påverkat älgstammen, och hur mycket vet vi egentligen inte förrän jakten kommer i gång. Dels var det en lång, snörik vinter som gjorde att det rapporterades en hel del mer älgdöd än normalt. Sedan kom sommaren där allt blev grönt fort och sedan blev det torrt och bränt. Det är inte heller bra för älgarna, säger han och utesluter inte att det kan bli aktuellt att bromsa litegrann och att jakten kan komma att avbrytas i förtid.

– Det vi har sagt är att vi inte ska dra i handbromsen före jakten, säger Björn Sundgren.

Jägareförbundet tipsar nu alla villaägare att dela med sig av överskottet på äppen.

– De har haft en tuff vinter och en tuff sommar, det är bra att man hjälper dem så mycket det går. Äpplen är ju något som annars förfars och är en bra energikick, säger Björn Sundgren.

Och fortsätter:

– Man brukar säga att en bra älgsommar är en dålig badsommar. De vill helst att det ska vara lite kallt och regnigt så det kommer färskt grönt hela tiden.

Källa: TT och Svenskjakt.se

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2018-09-03

Se även ...

Magasin Vildmarken #11

Ripjakt i fjällmiljö är en svårslagen jaktupplevelse. I det här numret tar vi med er till en plats där dalripeskratten just nu ekar över vidderna, nämligen Arjeplogsfjällen.
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.