Ad

Älgjakten i Härjedalen: med fokus på lagkänsla och samarbete

Årets höjdpunkt. Det är vad den brukar kallas – älgjakten i Härjedalen som fem år i rad arrangerats på Holmen Skogs marker utanför Sveg, och i år på en mark som gränser till Sånfjällets fantastiska nationalpark.

För de som brukar vara med har denna jakt blivit en tradition det ständigt ses fram emot och längtas tillbaka till. Jaktlaget förnyas varje år med ungefär hälften av deltagarna för att fler ska få möjligheten att följa med. I år var det tolv tjejer och för vissa var detta deras första älgjakt någonsin. 

Fokus på lagkänsla och samarbete

För att lyckas måste hela jaktlaget fungera ihop. Alla måste respektera varandra, lyssna på varandra och hjälpa varandra vid behov. Etik och moral sätts högt, likaså att betona en medvetenhet kring rollen som jägare. 

– Denna jakt är en unik upplevelse med stort fokus på lagkänsla och samarbete, berättar jaktledaren Josefin Wallin. 

Kårtjärn Jakt & Fiskecamp

Bilarna rullar in på Kårtjärns fantastiska anläggning. Marschallerna är tända efter vägen som leder till huset där brasan redan är tänd och sprakar framför ett långbord med sittplatser som täcks utav renfällar. Känslan är god och förväntansfulla sitter tjejerna ner och bekantar sig med varandra. 

Jaktplanering

Dagen före dagen bjuds det på mat över öppen eld och Josefin går igenom PM, tilldelning och kartor. Därefter är det dags för den årliga presentationsrundan. Josefin presenterar sig själv, sin hund och hur den fungerar. Likaså får övriga deltagare göra och berätta vad de har för erfarenheter i älgskogen; allt från att gå med hund, eftersök, köra älgdragare, ta ur en älg, till att flå och stycka. Detta är ett ypperligt tillfälle för Josefin att fördela uppgifter så alla ska få möjligheten att prova på och lära så mycket som möjligt under de kommande dagarna.  

Gemensamhet

– Jag tycker det är otroligt kul att se hur alla tar initiativ och vågar. Jag upplever att det finns en trygghet i att våga prova på det man kanske inte nödvändigtvis är bäst på. Alla tjejerna hjälps alltid åt, det har varit tydligt när vi fällt en älg att den är gemensam i tillvaratagande och glädje. 

Josefin berättar att hon blir lite rörd över att se den otroliga teamkänslan. 

– En kväll hade vi hundar på skogen inpå natten och alla var uppe tills dem sista deltagarna kom hem, vilket jag tycker är fint gjort, säger hon. 

Lyckad avskjutning 

Och det är kanske denna inställning som gör att tjejerna varje år lyckas. För älgar, det levereras det till Holmen Skogs egna viltslakteri. I år blev det två stycken; en udda sextaggare och en ko. Båda älgarna blev skjutna på stånd för yngre hundar. Kon sköts sista dagen och låg så långt ifrån en väg en älg kan göra på den här marken. Josefin bröt jakten och sade att alla skulle samlas och hjälpa till med älgen för att få se den vackra marken vi jagar på mer en när man sitter på pass. Älgen kom ner efter mycket jobb och tror just denna form för deltagande förenar tjejerna. 

Hilde Solheim, från Norge, var en av deltagarna och hon berättar glatt om den goda sammanhållningen och en dröm som blev sann. Hon säger att hon såg en älg på 40 meter som plötsligt gjorde utfall mot hundarna. På grund av terrängen tog det lite tid innan hon kom till skott, men sedan gick det snabbt. Skottet gick och älgen föll, en stor upplevelse, vittar hon om.

 – Därmed blev en av mina största jaktdrömmar verklighet. Och det den allra första säsongen som jag går som hundföraren, berättar hon. 

Hoppas på fler kvinnor inom jakten

Den årliga älgjakten arrangeras på ett initiativ ifrån Holmen Skog. Anders Lindkvist är viltförvaltare på Holmen Region Mitt.

– Vi tycker att det är viktigt att det blir fler som jagar. Då är det en viktig del att stödja jakt bland kvinnor och ungdomar, säger han.

– Det är mycket positivt att fler kvinnor börjar jaga. När det skrivs i media om jakter liknande denna kan det väcka intresse för fler att prova på vad jakten kan ge.

Jaktturismen viktig

För Josefin är det femte året som hon medverkar på denna jakt. Hon trivs med uppdraget som jaktledare och uppskattar den goda stämningen som rådde trots att det i år bjöds på ganska tuffa förhållanden. Den första snön föll och det blåste nordanvind när de jagade upp mot ett fjäll.

– Älgarna stod och tryckte. Det var en lite tuffare upplevelse att hitta älgarna, men alla fick kämpa och vi trälade på, säger Josefin som menar att jaktturismen fyller en viktig funktion.

– Förutom jägare är vi också turister när vi besöker en ny plats där vi får jaga. För många småföretag i vårt långsträckta land är jaktturisterna viktiga, och för oss som jägare är det viktigt att de små företagen finns där. Det är tack vara de att vi kan bo, fylla drivmedel och handla nära där vi jagar. Vi försöker därför varje år att gynna de lokala småföretagen i Härjedalen, avslutar Josefin. 

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2018-11-06

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #1

Läs månadens tidning!
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.