Älgjakten drar igång i Västra Götaland

2022-10-06

Älgjakten drar igång i Västra Götaland

Drygt 5 000 älgar får fällas i Västra Götalands län. Foto: Gert Olsson.

På lördag startar årets älgjakt i Västra Götaland. I år får 5 163 älgar fällas i länet (fördelat på 2 294 vuxna och 2 869 kalvar), vilket är en något mindre tilldelning än tidigare år.

– För de så kallade älgskötselområdena finns treåriga skötselplaner som markägare och jakträttshavare i områdena har tagit fram tillsammans och som vi sedan har granskat och fastställt. I dessa områden fälls älg i enlighet med planen, säger Sofia Ring, vilthandläggare, Länsstyrelsen Västra Götaland, i ett pressmeddelande.

För länets licensområden beslutar Länsstyrelsen varje år hur många djur som får skjutas. Länsstyrelsen utgår då från förvaltningsplaner, där många faktorer ingår, till exempel de senaste årens inventeringsresultat, skador på skogen, viltolyckor och rovdjursförekomst.

Jakten pågår till och med 31 januari 2023, inom licensområden och älgskötselområden. Största delen av länets mark ingår här. På oregistrerad mark får endast jakt efter älgkalv ske och endast till och med 12 oktober.

Fällavgifter för jaktåret 2022/2023 är 1000 kr för vuxet djur och 200 kr för kalv. Älgar som fälls ska rapporteras in till Länsstyrelsen inom 14 dagar.

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Hornborgasjön lyfter livet under ytan

Ängar under ytan och gäddor som äter andra gäddor. Hornborgasjöns sommarprogram är igång för fullt – och bland annat väntar en utställning om livet under

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!