Älgjakt med Robert Forsberg – ”Den hade en riktig räfsa på skallen”

2019-09-15

Älgjakt med Robert Forsberg – ”Den hade en riktig räfsa på skallen”

I fjol blev han passkung i jaktlaget med tre fällda älgar. Den här hösten fortsatte Robert Forsberg där han slutade. Joakim Nordlund följde med för att dokumentera upplevelsen.

Älgjakt med Robert Forsberg – ”Den hade en riktig räfsa på skallen”

I fjol blev han passkung i jaktlaget med tre fällda älgar. Den här hösten fortsatte Robert Forsberg där han slutade. Joakim Nordlund följde med för att dokumentera upplevelsen. [Text & foto: Joakim Nordlund]

 

– Först när den tittade fram såg jag bara mulen och sedan när den tog ett kliv fram såg jag ju att den hade en riktig räfsa på skallen, säger han och skrattar. 

Om man vill hålla sig till rikssvenska så heter passet som han satt på Granliden men i Lövbergets jaktlag heter det ”Granlida”. En kort bit från Älgjaktdet passet sköts för övrigt Norrbottens kustlands sista björn under jakten 2013 och det var det intilliggande lagets jaktledare som svarade för den bedriften. 

Den här morgonen hade grannjaktlagets hund varit på besök vid Robert Forsbergs torn ”uppi Granlida” men annars hade det mesta gått lugnt och stilla till bortsett från en hare som hade passerat förbi. När han hörde hur det knakade lite lätt i buskarna tänkte han att det var
samme hund som var där och letade korvrester men det visade sig vara en riktigt grann älgoxe som lyckats med bedriften att smyga sig in i området utan att någon av hundarna hade upptäckt den. 

Och plötsligt hände det som varje passkytt drömmer om. Som från ingenstans stack en stor mule fram bakom en tall och då höjdes anspänningen hos passkytten. 

– Ja, där steg pulsen med hundra slag direkt, säger Robert Forsberg. 

Och hjärtat slog nästan en volt när älgen tog ännu ett kliv fram för då såg han vad det rörde sig om. 

– Den hade en riktig räfsa på skallen, säger Robert och skrattar. 

Skottet kom nästan omgående och det träffade bra i bogen. 

– Jag donka till på en gång och jag förstod att det nog tog ganska bra för älgen for som en känguru. Den hoppade och studsade, boing, boing, några gånger och sedan föll den här, säger han och blickar ned på den granna älgoxen. 

På väg ned från älgtornet hörde han hur det rosslade när den andades men innan han hunnit fram hade det granna djuret somnat in med huvudet på en tuva där små röda lingon nu lyste vackert i solljuset.

Han fick återberätta scenariot för sina jaktkompisar och han beskrev med inlevelse de dramatiska sekunderna innan han visste vad det var för djur som skapade ljuden i skogen. 

– Det var ju tur att jag hörde den för annars  hade jag nog inte hunnit skjuta. Det hade ju kommit en hare tidigare med en jävla fart så jag trodde ju att det var hunden hans, Jonnys, som kom och snifsa efter haren men det var någonting som inte stämde. Jag tyckte att det började låta för mycket, säger han. 

Sedan fortsätter han: 

– Jag osäkrade bara och väntade om det skulle vara en ko med kalv och så kliver den fram och jag får se räfsa uppi huvudet och herrigud i himmelen jag tror jag tröck av innan jag hann sikta, säger han. 

Och visst var det en grann älgoxe. Den hade åtta pinnar på ena sidan hornet och sex på den andra och den udda sextontaggaren var den största älg som han har fällt. 

Det blev också en fantastisk start för hela jaktlaget som, på årets första jaktdag, fällde en av de grannaste älgar som skjutits där under de senaste åren och det efter bara en och en halv timmes jagande. 

Den varma sommaren i kombination med hundförarens bråkiga rygg hade medfört att hundarna inte hade fått den konditionsträning som de så väl behöver och att det nu bara blev ett kort släpp var ju därför bra på mer än ett sätt. Så som det nu utvecklade sig blev det helt perfekt och precis som för alla lag känns det alltid roligt att få en bra start på säsongen. 

Ett par månader tidigare hade VM i fotboll avgjorts och nu stod vi plötsligt framför en höst fylld med jakt. För en journalist som under många år har bevakat såväl sport på elitnivå som jakt känns det som att det går att dra paralleller mellan hundförarna och de målskyttar som avgör matcherna och som sedan också får de stora rubrikerna. Hundföraren hamnar väldigt ofta i händelsernas centrum och blir av naturliga skäl därför ofta den som skjuter mest älg av alla. Men bakom varje målskytt och matchvinnare finns en stomme av lojala lagspelare som gör grovjobbet som är så enormt viktigt för ett lyckat resultat. Och i varje älgjaktlag finns, bakom varje hundförare, en stor skara passkyttar som bidrar med positiv energi och hårt arbete – och för många kan det handla om hundratals timmar mellan älgkontakterna.

Robert Forsberg är en av många passkyttar som viker en stor del av sin semester till just älgjakten. Han kom in i sitt nuvarande jaktlag hösten 2012 och innan dess hade han jagat i hembyn Strandforssel i Luleå kommuns norra ända. Men det blev inte någon längre flytt eftersom jaktmarkerna börjar bara någon kilometer från hemgården. På så sätt har han rätt god koll på de älgar som rör sig och på väg till jaktkojan hinner han ofta spåra av de mindre vägarna och lämna en rapport till sina jaktkompisar.  

– Som jägare har man ju alltid ett öga i skogen för att se vad som händer. Och extra vaksam är man ju på hösten när jakten ska till att dra igång, berättar han.

Älgjaktlaget är, precis som alla framgångsrika fotbolls- eller hockeylag, beroende av deras arbetsinsats och av de individer som alltid kommer till jobbet. När en älg är skjuten finns de alltid till hands för att hjälpa till med transport och slakt av djuret, jobb som alltid måste utföras. Sedan kan det gå år mellan gångerna som de själva får chansen att skjuta. När man arbetar som skribent och fotograf och får vara med när dessa älgskogens doldisar får kliva fram i rampljuset värmer det extra mycket. Inför jakten 2014 var Robert dock inte alltför

optimistisk och så här sade han bara ett par veckor innan 16-taggaren låg i backen: 

– Jag tror att det kan komma att bli tungt nu till hösten. Dels har de avverkat en hel del så älgen lär förmodligen inte färdas efter samma stråk i och med det, sedan har vi helt enkelt sett mindre spår i områdena när vi har varit ute och spårat av.

Men ibland kan det vara skönt att ha fel. 

– Ja, så är det. Att jag nu får skjuta igen, ja vad ska man säga? Jag har ett jäkla flyt nu helt enkelt, säger han och skrattar. 

För Robert blev hösten 2013 extra lyckosam eftersom han sköt tre av de fyra älgar som laget lyckades fälla. 

– Ja, och sedan blev det också en på vårt eget skifte, inflikar han. 

Fyra älgar alltså. Och sedan en flygande start på 2014 års jakt där han krutade ned finoxen redan efter en och en halv timme. 

Man kan undra vad som är hemligheten bakom att lyckas som passkytt. Robert Forsberg fick fundera ett tag, sedan plitade jag ned hans bästa råd. 

Älgjakt

Vem är Robert?

  • Namn: Robert Forsberg
  • Yrke: Reservdelsansvarig på Bildahl AB i Luleå. 
  • Ålder: 51
  • Antal år som älgjägare: 33
  • Antal skjutna älgar: Jag har ju snittat minst en per år så det ligger nog mellan trettio och fyrtio men jag vet inte exakt. 
  • Favoritköttet på älgen: Älgfilén är ju makalöst god. Att få grilla den och göra en potatisgratäng, ujujuj det är rena julafton det. Vad som också är gott är rökt älghjärta men det blir ju mer som tilltugg. 

Saker som en passkytt behöver tänka på:

  • Vara tyst

Att vara tillräckligt tyst för rör man sig kan man vara säker på att älgen inte kommer förbi. Minsta nysning eller så räcker det för att den ska välja en annan väg. När man går till tornet gäller det ju att vara så tyst som man bara kan vara. 

  • Hitta alternativ till skott

Att röja skjutgator innan jakten men att göra det så att det blir så naturliga öppningar så att man inte röjer sig. Men har man möjlighet så fixa gärna några alternativ på varje pass. Gärna fler öppningar om det går. 

  • Elda lite

Markpassar man kan man gärna elda lite. Har man en liten brasa igång är det inte alls dumt med både värmen och röken som blandar upp och också lyfter vittringen. Men det bästa är nog ändå ett torn för då har man inte marklukten ifrån sig. Vet man att man ska sitta på marken och har turen att hitta sig en tjärstubbe så kan man tälja lite försiktigt så att man får igång elden till att börja med, men det gäller att inte väsnas. 

 

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Nyheter

Årets hundspecial av Magasin Vildmarken!

I det här numret är det fullt fokus på våra hundar, något de är synnerligen förtjänta av eftersom de fyller så många roller och funktioner.

Nyheter

Nytt kapitel att vänta i Hedinfallet

Nyligen friades företagsledaren och jaktprofilen Karl Hedin från misstankarna om grovt jaktbrott och förberedelse till grovt jaktbrott av Västmanlands tingsrätt, men nu rullar Hedinfallet vidare.

Nyheter

Kahles lanserar robust rödpunktsikte

Nu lanserar Kahles, för första gången på marknaden, ett stängt och robust reflexsikte som enligt tillverkarna har designats speciellt för snabb jakt och tuffa förhållanden,

Nyheter

Ökat antal hundar i Sverige

Antalet hundar i Sverige bara ökar. En färsk undersökning visar att mer än vart sjunde hushåll numera har hund. Svenska Kennelklubben skriver på sin hemsida

Månadens tidning
Vildmarken nr 4 2021

Det sägs att hunden är människans bästa vän, och att den onekligen har många behjärtansvärda roller och funktioner blir aldrig tydligare än i det här temanumret.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Vildmarken® FAST FOOD

Finns även i svart

VILDMARKEN WEBSHOP

Sätt guldkant på vardagen med en t-shirt, hoodie, keps eller mössa med Vildmarkens unika tryck!