Ad

Älgjakt med jämthund 3 – En ny älgjaktsfilm från Emil och Kjell Lennartsson på Härkila

Återigen får vi följa med Emil och Kjell Lennartsson på Härkila på älgjakt med deras duktiga jämthundar. I ett exklusivt samarbete med Magasin Vildmarken kan du nu streama den tredje filmen i serien Älgjakt med Jämthund. Vi tog ett snack med dem inför filmpremiären.

Det har funnits jämthundar på Härkilas kennel i över 50 år. Och de hundar som Kjell och Emil jagar med är elfte generationens tikar av egen uppfödning med varsina förstapris på jaktprov. I dag har de sju tikar och en hane som är jaktchampions på kenneln i Västergötland.

– För att hela tiden lyckas ta fram nya hundar som klarar av jaktchampionat krävs att man är insatt i aveln och har läst på olika hundars jaktprov och hur de avlat i tidigare kullar, säger Kjell Lennartsson.

Far och son, Kjell och Emil är mycket avelsintresserade och sitter ofta och läser stamtavlor för att hitta hanar till nästa generations jämthundar på Härkilas kennel.

– När vi väljer hanhundar så värdesätter vi tidig jakt och att hans föräldrar har presterat. Helst ska de ha tagit ett förstapris under första hösten och tidigt vara ståndfasta. Hundarna ska även ha bra kontakt med sin hundförare under sök och en bra återgång, säger Kjell.

Kjells fru, Ingela är också mycket i skogen med valparna då de är små för att de ska bli skogsvana. Men de släpper inte unghundarna på älg förrän de är upp emot ett år gamla.

– Risken för skador är stor om man jagar hårt med unga hundar och en del är inte psykiskt färdiga för att ta upp kampen med en stor älg i tidig ålder, säger han.

älgjaktsfilm

Nyckeln till framgång

Utöver god avel så krävs det mycket motionsträning och förstås många jaktdagar för att få till riktigt bra hundar. Kjell och Emil jagar fyra till fem veckor i norra Sverige och sedan jagar de i regel på hemmamarkerna omkring Härkila Gård i Västra Götaland, fram tills i slutet av februari – vilket dessutom gett gott om tid att samla ihop filmmaterial för oss att ta del av.

Hur förbereder ni hundarna inför en kommande jaktdag?

– Vi är mycket noga med att matcha våra hundar på rätt sätt. Unga hundar ska alltid vara utvilade när de släpps, och om någon hund får gå hårt någon dag så bör den också få vilodagar för att återhämta sig, svarar Emil Lennartsson.

Kjell och Emil har inga problem med detta då de onekligen har fler hundar att välja på under jakten men de ger ofta råd till hundförare som enbart har en hund att istället inta ett pass någon dag för att låta hunden vila.

– Unga hundar ska alltid vara utvilade då de möter älg i skogen. Då tycker de detta är roligt och orkar jobba med älgen, avslutar Kjell Lennartsson.

Detta är den tredje älgjaktsfilmen som Kjell och Emil producerat tillsammans. Filmen bjuder på många fina ståndskall och det skjuts också flera fina älgtjurar i filmen. Mycket är filmat från stativ samtidigt om de själva skjuter och filmen innehåller spännande jaktsekvenser från Jämtlands fjällvärld, Västerbottens inland och Västra Götaland. 

Se filmen här

 

Inlägg av: Magnus Skoglund den 2019-08-15

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #1

Läs månadens tidning!
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.