Ad

Älgjakt med Jämthund 2 – En ny jaktfilm av Kjell och Emil Lennartsson på Härkila

För många jägare är Härkila något som man förknippar med hundar eller högklassiga jaktkläder. Men sedan några år tillbaka så producerar de även jaktfilmer. Snart är det premiärvisning för en film där det bland annat utlovas jaktupplevelser med deras egna hundar.

Emil och Kjell Lennartsson på Härkila.

– Vi delar med oss av en del av de jaktupplevelser som vi haft med våra jämthundar de senaste två åren, säger Kjell Lennartsson som tillsammans med sin son Emil producerat filmen.

– Kjell berättar att deras många jaktdagar har gett dem ett digert material att välja från och att de därmed kan bjuda på en hel del bra situationer.

– Vi skjuter en del älg, men visar även situationer där vi misslyckas med att komma till skott. Givetvis har vi även många intressanta ståndskall i filmen. Vi jagar en del i väglöst land och det finns en sekvens där vi visar vad hämtning av älg med helikopter innebär, säger han.

Och fortsätter:
– Det finns också en sekvens där tre älgar går ner sig i en myr och där vi valde att dra upp dem istället för att skjuta dem, något som fick stor uppmärksamhet på sociala medier. Sedan försöker vi få med de fina naturbilder som vi själva njuter av när vi är ute.

Hur länge har du producerat jaktfilmer och hur uppkom intresset?
– Jag har alltid släpat omkring på stillbildskameran, men den låg oftast i ryggsäcken då det hände. För fyra år sedan köpte jag en bra filmkamera för att prova att få ihop ett material till en film, säger Kjell.

För två år sedan släppte Kjell sin första film på nätet. Det stora intresset inspirerade honom till att fortsätta.

– Den hette ”Älgjakt med jämthund” och den lade jag ut på vår hemsida och på Vimeo. Det är riktigt många som har sett den och det inspirerade ju till att fortsätta. Man är ju ändå ute så mycket och man glömmer ofta bort fina naturupplevelser. Har man då med sig kameran så kan man föreviga upplevelsen för sig själv och för andra intresserade.
Han berättar att kameran även har fått följa med under många av utlandsäventyren.

– Vi var i Namibia förra året och givetvis så hade vi filmkamerorna med oss även då. Film ger lite mer än stillbilder då man även kan få med en berättelse om upplevelsen, säger han.

 

Fler projekt på gång

Kjell berättar att de har flera spännande projekt på gång som de just nu samlar material till. Det kan bland annat bli lite jaktgodis från Alperna.

– Ja, vi har lite fler projekt i ”pipen”, exempelvis rävjakt med stövare och terrier och rådjursjakt med drever. Sedan kommer det säkert lite andra filmer. I augusti åker jag till Österrike och jagar gems och givetvis kommer kameran vara med då. Så det kanske blir något därifrån. Vi kommer också att ta fram någon film om vildsvinsjakt. Och givetvis så fortsätter vi att filma älgjakt, säger Kjell Lennartsson.

Redigeringen står Kjell och hans son för själva. Han berättar att det tar lite extra tid, men att det samtidigt säkerställer att filmerna fångar exakt den upplevelsen som han vill förmedla till tittarna.

– Jag tror det är bra att redigera själv även om det tar lite tid att lära sig program med mera. När man sitter med redigeringen så ser man ju alla fel man gjort när man filmat. Jag tror att man lär sig filmandet bättre om man även tar på sig redigeringen. Sedan får man ju det som man själv vill ha det och det är ju jag som haft upplevelsen som jag skall förmedla. Jag tror det är svårt att få med allt som man tänkt sig om man inte gör det själv.

Hur jobbar ni rent praktiskt med filmingen?
– Vi filmar nästan allt med kameror på stativ för att slippa skakningar. De flesta situationerna har jag filmat själv med kamera på stativ samtidigt som jag skjuter älgen. Det gör givetvis jakten mycket svårare, men livet skall ju beså av lite utmaningar, avslutar Kjell Lennartsson.

 

Inlägg av: Staffan Johansson den 2017-07-19

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #1

Läs månadens tidning!
Läs tidningen »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.