Ad

Älgjakt i Hasselfors

Klockan var 05:00 när eleverna från andra och tredje året på ForshagaAkademin kom gåendes ner till viltpavaljongen där de sedan skulle sätta sig i bussarna för att åka den en och en halv timme långa färden till Hasselfors för att jaga älg.

Alla verkade trötta men spända på vad de här två dagarna skulle ge. Det sista lastades på bussarna och det kollades så att allting var med. Vi delades upp i skolans fyra minibussar och började vår resa mot Hasselfors. Musik sattes igång i bussarna och stämningen blev genast god. Vi kom fram till Svartå herrgård där vi hade samling – PM delades ut och jaktledaren Elsa tog ton där hon gick igenom dagens härligheter. Den första dagen stod det folkdrev på schemat och dagen efter väntade jakt med hund.

Första såten sattes igång och långt inne i skogen på andra sidan hördes drevets tjoande. Det regnade lätt och drevet kom närmare. Ett skott bröt drevets tjoande. Två pass under mig så hade Tim från min klass skjutit sig en kalv. Det var en ko och kalv som kom till Tims pass i slutet av drevet. Älgarna kom sakta över hygget. Tim kände hur pulsen plötsligt ökade. Han säkrade av, kon reagerade starkt på det metalliska ljudet ifrån säkringen och stannade till. I det ögonblicket kunde inte Tim skjuta eftersom att älgarna stod inom förbjuden skjutriktning. Lite misstänksamma så fortsatte kon och kalven förbi Tims pass och han fick ett fint läge på kalven. Ett välplacerat skott gjorde att kalven lade sig på plats.

Ett tag efter att Tim fick skjuta sin kalv så kom det ett ensamt hondjur till Isak som han fick ett fint läge på. Med 80 meter fram till älgen så lät han skottet gå och älgen sprang 50 meter in i skogen och la sig efter ett fint lungskott. Såt ett var över och alla passkyttar och drevfolk samlades. Efter ett stunds ljugande om olika jakter så startade såt två.

Nu satt drevfolket i första såten och vi som satt i första gick. I såt två hände det inte riktigt lika mycket som i första och när den var över så samlades alla igen för lunch. Det serverades en välsmakande pytt i panna som, den för skolan, välkände kocken Erik från trean hade gjort i förväg.

Efter lunch tog Elsa ton och samlade alla igen inför såt tre. Såten stod tom, däremot blev det en lyckad sista såt där båda Johanna från trean och Albin från tvåan fick skjuta sig en kalv. Johanna berättar hur hon blev utställd i en kraftledningsgata där hon ställde sig på en stor sten. Hon hade en liten skogsremsa framför sig och bredvid den kunde hon skymta en liten bit av en mosse.

När drevet närmade sig hörde hon det knaka en bit in i skogen. Hon kände att något var på gång. Kon kom ut i kraftledningsgatan lite försiktigt och kollade bakom sig efter drevkedjan som sakta var på väg mot dem. Kalven kom ut strax efter kon och Johanna bestämde sig för att försöka få till ett bra skottläge på kalven. Det var i det ögonblicket som pulsen började komma. Kon och kalven stannade till och lyssnade efter drevet, kalven stannade i en lucka och Johanna fick ett säkert skottläge. Hon säkrade av och tog skottet. Kalven lade sig på plats Det var en skön känsla och en bra avslutning på en otroligt fin dag.

Senare på kvällen, när vi hade installerat oss på vårt vandrarhem, så hade vi en otroligt god och trevlig jaktmiddag som Erik Lindberg stod för. Efter middagen så tog Sam som var jaktledare för nästa dag tillfället i akt och gick igenom riktlinjerna för löshundsjakten.

Älgjakt i Hasselfors

Dag 2

Den andra dagen så var vår käre engelsman Sam Cutmore jaktledare. Dagens upplägg var enkelt, hundjakt. På förmiddagen var det, som är känt av alla älgjägare, tyst i skogen. Endast ljudet av fåglarnas kvitter hördes och en och annan hackspett som med sitt eviga hackande försökte störa tystnaden. Plötsligt mitt i allt detta så rapporterade Tim att det hade sprungit två tjurar, varav en var större, förbi hans pass. Lyckligtvis nog sprang de in i såten som vi senare skulle jaga på eftermiddagen. Något mer hände inte för passkyttarna under förmiddagen. Men vad gör det när man kan njuta av naturens skönhet?

Såten var klar och jaktledaren avbröt såt ett för lunch. Under lunchen berättade Tim om de två tjurarna som sprang förbi hans pass. Det kom även fram att ena hundföraren hade sett ett ensamt hondjur i såten, men det var inte lovligt eftersom vi hade skjutit det hondjur som vi fått tilldelat dagen före.

Såt två började med förhoppningar om att få tag i de två tjurarna som hade gått in tidigare ifrån såt ett. Hundförarna släppte sina hundar och såt två var igång. Precis i början på såten så började det braka i skogen över Isak. Ut kom en ko och kalv springandes snabbt över vägen in mot såten. Strax efter att Isak såg de där två älgarna så tog en klasskompis hund upp någonting och hon meddelade snabbt till passlinjen att vara beredda, men inget hände. När dagen var på väg att ta slut så brakade det plötsligt till framför Elsas pass. Ut kom det två tjurar på cirka 30 meters håll och de kom bara närmare och närmare.

Elsa gjorde sig beredd. När hon äntligen fick läge på den ena älgen mellan två träd så visslade hon fast den och sköt ett säkert skott på älgen. Älgen vinglade till i skottet och det syntes tydligt att det hade tagit bra. Älgen slängde över och föll till marken just framför passet. Snabbt efter skottet så kom hunden Bamse fram till älgen där Elsa nu stod. Strax efter att jakten blivit avbruten så kom Ida, ägaren av hunden, fram till Elsa. Det spreds en glädje i luften mellan de två. Det är något visst när man skjuter för en hund, också när någon skjuter för ens egen hund. Alla samlades och mörkret kom. Jaktledaren tackade alla för en lyckad jakt. Jakten var klar för detta år. Tvåorna kan se fram emot nästa års jakt medan vi i trean får tacka och bocka Hasselfors för de två bra älgjakterna som vi har fått vara med om.

Inlägg av: Magnus Skoglund den 2019-03-21

Se även ...

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Magasin Vildmarken #1

Läs månadens tidning!
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.