Ad

Älgjakt i Hasselfors

Vi smög i hög takt efter hundskallet. Handenheten visar att hunden har ställt dem 150 meter bort och helt plötsligt blir det fart på dem. En dov smäll senare anropar passkytt 7 att älg ligger. [Text & foto: Leo Seve Westas]

Klockan är fem på eftermiddagen och skoldagen är slut. Hela klass 2 och 3 samlas nere vid skolan med packade väskor, studsare och kängor. Solen har precis gått ner och mörkret lägger sig snabbt samtidigt som sällskapet väntar på att hamburgarna ska bli klara. Bussplatserna hade delats in tidigare och lite innan klockan 19.00 på kvällen så far vi mot Hasselfors. 

Resan till Hasselfors tar oss ungefär en timme och fyrtiofem minuter. När vi kommer fram så börjar vi bära in väskor, bädda sängar och packa fram inför tisdagens jakt. Du måste tänka på mycket när du ska gå vartannat drev och sitta de två andra. Du måste ha med kläder för att hålla dig varm när du sitter på pass och sedan kunna byta om snabbt när det är dags att gå i drevet.

Under tisdagen så ser vi inte mycket förutom någon enstaka älg och ett par vildsvin. Under drev tre så springer en ko med kalv och tjur. Nils, som sitter på pass 12, gör anlägg och kramar av ett skott. Det blir knall och fall. Kalven ligger där den stod och Nils anropar på radion. Hela klassen möts upp och beskådar den skjutna älgen. 

Jakten slutar lyckat och vi åker hem till boendet. Där lagar matgrupperna en fantastisk middag med både förrätt och efterrätt. Innan alla får sin efterrätt så presenterar jag och Wilma oss och förklarar schemat inför onsdagen. Under onsdagen så ska hund användas och hela klass 2 och 3 ska delas upp i fyra grupper som kommer ha såt och hund för sig själva. 

Onsdagen kommer och båda klasserna samlas och delas in i sina grupper med respektive hundförare. Alla var mätta från frukosten och har tagit på sig extra kläder för att hålla sig varma. Vi sätter oss i bussarna och åker ut till respektive pass. Det tar inte lång tid för hunden att få tag på ett färskt spår och snart så har vi en älg springandes i såten. 

Älgjakt

Då smäller ett skott, dock var detta inte något djur som sprang framför hunden. Hunden fortsätter och vi hör hur en av passkyttarna anropar att ko ligger. Detta betyder att en tjur och kalv finns kvar att skjuta. Jag som är jaktledare och sitter i samma såt möter upp med vår lärare, Mats-Ola. Vi bestämmer att jakten fortsätter eftersom hunden har fortsatt driva något. Vi väntar lite och ser om den kanske stannar så att vi kan få ett ståndskall. Och när man tänker tanken så händer just det. Älgen stannar och vi har fått ett ståndskall. Jag och hundföraren går i riktning mot hunden när vi båda hör hur Albert, gårdagens jaktledare, som sitter i den andra såten, ropar att tjur ligger.

Jag och hundföraren tittar på varandra och vi båda vet att detta är otur. Nu är både tjur och hondjur fredat, vilket betyder att vi bara får skjuta kalv. Vi fortsätter smyga och börjar  komma nära då vi kan höra ett lågt skallande borta i skogen. Jag hoppas så att det inte är den stora tjuren som hunden har ståndskall på utan att det står en ko och kalv där. Vi gör en plan och bestämmer att jag ska smyga på dem själv och skjuta om tillfället kommer. Jag smyger sakta upp mot ett hygge som jag behöver smyga över för att kunna få syn på älgen. Jag kommer upp på 80 meter och ser att det är en ko som inte är ensam. Det verkar som att hon har kalv, men den är så stor att det likaväl kan vara en fjolårskviga. Jag har snår framför mig så jag flyttar mig för att få ett bättre synfält och för att kunna identifiera vad det är som står bredvid kon, är det kalv eller en kviga? 

Kon gör utfall mot hunden och detta får mig att starkare tro på att det är en kalv som står där bakom kon. Jag förflyttar mig så tyst och gömd som möjligt runt ståndskallet då jag hoppas att jag kan få en bättre
synvinkel på det jag tror är en kalv. Jag kryper i snön långsamt. Efter fyrtiofem minuter av att behöva stå blixtstilla eller krypa fram så börjar jag närma mig den luckan där jag hoppas på att kunna få en bra skymt av dem. Jag är tio meter från luckan och jag har älgen på min högersida inom fyrtio meter. Efter varje steg gör jag en snabb titt för att se om de har hört mig eller om hunden fortfarande har deras uppmärksamhet. Det är då jag tar ett snedkliv och trampar rakt ner i en pöl med ett tunt lager av is på toppen. Det låter ”krasch” och jag kan känna älgarnas blickar på mig. Då hunden fortsätter med sitt skall så travar älgarna iväg.

Jag möter upp med hundföraren och vi pratar om vad som hände. Vi kollar på trackern och ser att hunden springer rakt mot passlinjen. Jag gör ett snabbt rop på radion och säger att ko och kalv är på väg mot passlinjen. Vi går ut på närmaste väg. Efter att ha gått en kvart så hör vi en smäll. På radion hör vi att en av tvåorna på pass sju har skjutit på en älgkalv som sprang vidare. Jag och hundföraren rör oss sakta upp mot älgen. Vi passerar pass nummer sju som har gjort patron ur och pekar åt vilket håll älgen sprang. Vi kollar trackern och ser att hunden bara är några meter bort. Vi smyger upp mot där hunden ska vara. Vi kommer runt en liten skogsdunge där det står en älg. Vi kan snabbt avgöra att det är kon och vi står stilla tills hon till slut springer iväg. 

Skottet satt bra och älgen hade bara gått en kort sträcka från skottplatsen. Vi bryter jakten innan vi tar ur och hämtar älgarna. Vi gör en liten viltparad för viltet och för de tre skyttarna. Innan vi åker hem så tar vi älgarna till slakteriet där vi sotar och flår dem. När vi sätter oss i bussen är alla nöjda och resan bär av hemåt. 

 

 

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2020-02-17

Se även ...

Magasin Vildmarken #1

Läs månadens tidning!
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.