Älggryta á la fru Stening

2017-02-20

Älggryta á la fru Stening

Under vår jakt vid Biby slott bjöd Jimmy Stening på en älggryta utöver det vanliga. Klicka in för att ta del av receptet!

Cirka 20 portioner

• 4 kg innanlår av älg
• 3 dl Mjöl (till panering)
• 1/2 paket smör (till stekning)
• 1 flaska rödvin
• 3 dl viltfond (koncentrerad egen fond)
• 5 dl grädde
• 3 dl vatten
• 6 st gula lökar
• 6 st röda lökar
• 4-5 st morötter
• 3-4 st palsternackor
• 2 kartonger champinjoner
• 4 dl kantareller
• Salt och peppar
• 1 kruka timjan
• 4 kvistar rosmarin
• 3 kg potatis

Börja med att putsa köttet från hinnor och skär ner det i tärningar. Ta en bunke och häll i mjölet för att sedan salta och peppra. Vänd runt köttet i bunken med mjölet. Bryna köttbitarna i en het panna med en rejäl klick smör tills att köttet fått en fin gyllene färg runt om. Häll sedan i flaskan med rödvinet och låt det reducera ner till nästan hälften. Då tillsätter du viltfonden, grädden samt hackar ner timjan, lägg i rosmarinkvistarna och låt det sjuda tills köttet är genomkokt och mört, något som tar cirka 1,5 till 2 timmar.

Under tiden som grytan sjuder, skala och locka potatisen halvvägs. Fräs på champinjoner, kantareller, lök, morötter och palsternackorna i smör tills de fått fin färg. Potatisen har nu svalnat så du kan skära den i lika stora bitar som köttet. Tillsätt allt i grytan och låt sjuda ytterligare 1/2 timme innan servering.

Serveras gärna med en skiva grillat surdegsbröd! Lycka till!

 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!