Varje månad bjuder grillmästaren Jimmy Stening på sina godaste recept. Den här gången dukades det fram klassisk husmanskost med en touch av viltsmaker i form av älgfärsbiffar med gräddsås. Smaklig måltid!
Älgfärsbiffar
500 g kalvfärs (älg)
- 1 msk dijonsenap
- 2 potatisar (kokta)
- 1/2 dl grädde
- 1 msk salt
- Peppar
- Timjan
- Smör
Riv ner potatisen (som kokts kvällen innan) med rivjärn i färsen och häll i grädden. Blanda allt i en bunke och låt stå till färsen når rumstemperatur.
Rulla stora köttbullar, platta till och lägg dem på en tallrik. Lägg i en ordentlig klick smör i gjutjärnspannan. Lägg i biffarna när smöret har tystnat i pannan och bryn en fin yta. Lägg dem i en panna i ugnen (175 grader) och kör dem vidare tills de är klara (innertemperatur 56 grader).
Under tiden du gör älgfärsbiffarna börjar du med gräddsåsen: koka upp grädden under omrörning med 2 stycken iskuber av viltfond (se Magasin Vildmarken #3, 2018), svartvinbärsgelé samt 2 nypor salt och en halv matsked soja. Sänk värmen och låt småkoka i 20 minuter så att den reduceras ner en tredjedel. Vill du ha tjockare sås så rör i lite vetemjöl (1 msk) med smör i pannan från start. Smaka av med salt och lite peppar.
Tärna den kokta potatisen och stek den i en panna i ugnen. Vill du så kan du smaksätta med lite timjan.
Gräddsås
- 4,5 dl grädde
- 2 viltfond
- 1 msk svartvinbärsgelé
- 1/2 msk soja
- Smör
- Salt
- Peppar
Servera med rårörda lingon och hackad gräslök. Smaklig måltid!
I kommande nummer av Magasin Vildmarken tar jag upp några olika sätt att hängmöra (förädla) sitt viltkött på för att öka smakupplevelsen. De flesta jägare som jag känner, med undantag från några få, hänger sitt viltkött i genomsnitt 40-60 dygnsgrader.