Jimmy Stening lagar: Älgfärsbiffar med gräddsås

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
2019-01-13

Jimmy Stening lagar: Älgfärsbiffar med gräddsås

Varje månad bjuder grillmästaren Jimmy Stening på sina godaste recept. Den här gången dukades det fram klassisk husmanskost med en touch av viltsmaker i form av älgfärsbiffar med gräddsås. Smaklig måltid!

 

Älgfärsbiffar

  • 500 g kalvfärs (älg)
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 potatisar (kokta)
  • 1/2 dl grädde
  • 1 msk salt
  • Peppar 
  • Timjan
  • Smör

Riv ner potatisen (som kokts kvällen innan) med rivjärn i färsen och häll i grädden. Blanda allt i en bunke och låt stå till färsen når rumstemperatur.

Rulla stora köttbullar, platta till och lägg dem på en tallrik. Lägg i en ordentlig klick smör i gjutjärnspannan. Lägg i biffarna när smöret har tystnat i pannan och bryn en fin yta. Lägg dem i en panna i ugnen (175 grader) och kör dem vidare tills de är klara (innertemperatur 56 grader).

Under tiden du gör älgfärsbiffarna börjar du med gräddsåsen: koka upp grädden under omrörning med 2 stycken iskuber av viltfond (se Magasin Vildmarken #3, 2018), svartvinbärsgelé samt 2 nypor salt och en halv matsked soja. Sänk värmen och låt småkoka i 20 minuter så att den reduceras ner en tredjedel. Vill du ha tjockare sås så rör i lite vetemjöl (1 msk) med smör i pannan från start. Smaka av med salt och lite peppar.

Tärna den kokta potatisen och stek den i en panna i ugnen. Vill du så kan du smaksätta med lite timjan.

Gräddsås

  • 4,5 dl grädde
  • 2 viltfond
  • 1 msk svartvinbärsgelé 
  • 1/2 msk soja
  • Smör
  • Salt
  • Peppar

Servera med rårörda lingon och hackad gräslök. Smaklig måltid!

I kommande nummer av Magasin Vildmarken tar jag upp några olika sätt att hängmöra (förädla) sitt viltkött på för att öka smakupplevelsen. De flesta jägare som jag känner, med undantag från några få, hänger sitt viltkött i genomsnitt 40-60 dygnsgrader. 

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på twitter
Twitter
Nyheter

Interjakt söker medarbetare

Är du en Produkt-/inköpsassistent med ett brinnande intresse för jakt, fiske och uteliv? Då kanske du snart har ett jobb inom en väldigt rolig bransch!

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Tack för att du läser Vildmarken!

Låt oss bjuda dig på en GRATIS VM® Spork i rostfritt stål!

TACK FÖR ATT DU LÄSER VILDMARKEN! ​

LÅT OSS BJUDA DIG PÅ EN GRATIS VM® SPORK I ROSTFRITT STÅL!​

Vildmarksverktyget du inte vill vara utan! Starta en kostnadsfri prenumeration av vårt digitala magasin och sporken är din! (värde 99 kr)
*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners. Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.