Ad

Älgfamilj sprider skräck

En älgfamilj sprider skräck i Aspenäs i Lerums kommun. Två hundar har sparkats ihjäl och i lördags fick en man föras till sjukhus efter ännu en attack från de aggressiva älgarna.

OBS: Djuren på bilden föreställer inte den älgfamilj som nämns i texten.

Expressen rapporterar att älgfamiljen, som består av en älgko och två kalvar, har rört sig i bland annat trädgårdar och i närheten av både skolor och förskolor. Under gårdagen gick Lerums kommun ut med följande meddelande:

”Vi har full förståelse för att många boende oroliga. Vår kommunpolis Eva Strömblad är tydlig med att om du ser älgfamiljen ska du ringa 112 och meddela var djuren befinner sig. Polisen kontaktar sedan jägare. Tyvärr har personalen på 11414 ett dokument som hänvisar de som ringer till kommunen, men den informationen är fel. Polisen ska nu se över rutinerna

Som ett resultat av attackerna så har ett beslut om att skjuta älgarna fattats.

– Jag har fattat det beslutet. Det har varit lite för många incidenter. Men det är ganska svårt, då det är farligt att skjuta bland hus och människor. Det måste vara helt säkert för att de ska kunna göra det, säger Stefan Holm, gruppchef på polisen i Lerum, till Expressen.

Beslutet gäller i en vecka och kommer sedan att omprövas.

– Vi får se hur det utvecklar sig. Just nu ser det inte ut som att de kommer flytta sig frivilligt. Det bästa vore om de knallat ut i skogen, för får de ut älgarna på jaktmarkerna behövs inte vårt beslut för att skjuta dem. Då hade de kunnat skjutas inom den ordinarie jakten, fortsätter Stefan Holm.

Inlägg av: Magnus Skoglund den 2019-11-26

Se även ...

Magasin Vildmarken #5

I det här numret kan ni läsa om finsnickaren och jägaren Niklas Lundqvist som förra året grundade Little Hunter Sweden – ett företag som tillverkar vackra vapenreplikor som lär dess användare att respektera vapen och som inspirerar familjer att ta med sina barn och barnbarn ut i skog och mark. Vi bjuder även på en mässbilaga för onlinemässan ”Jakt & Fiske”!
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.