Alf Andersson vill öka kunskaperna om charkuteritillverkning: ”Man ska inte vara rädd för att börja”

Är du dålig på att ta hand om viltet efter att skottet har gått? Om så är fallet så är du långt ifrån ensam. Under Elmia Game Fair kommer dock Alf Andersson försöka täppa till kunskapsluckorna gällande tillvaratagande av viltköttet genom att både berätta och visa hur man gör sina egna charkuterier.
Är du dålig på att ta hand om viltet efter att skottet har gått? Om så är fallet så är du långt ifrån ensam. Under Elmia Game Fair kommer dock Alf Andersson försöka täppa till kunskapsluckorna gällande tillvaratagande av viltköttet genom att både berätta och visa hur man gör sina egna charkuterier.
2023-05-10

Alf Andersson vill öka kunskaperna om charkuteritillverkning: ”Man ska inte vara rädd för att börja”

Är du dålig på att ta hand om viltet efter att skottet har gått? Om så är fallet så är du långt ifrån ensam. Under Elmia Game Fair kommer dock Alf Andersson försöka täppa till kunskapsluckorna genom att både berätta och visa hur man gör sina egna charkuterier.

– Besökarna kommer få lära sig hur man på ett enkelt sätt tillverkar charkuterier och budskapet kommer vara att man inte ska vara rädd för att börja, säger han.

Alf Andersson lever och bor i natursköna Unnaryd, ett litet samhälle på det småländska höglandet. Han berättar att jakten ligger i generna – och att han gillar omväxlingen som den erbjuder.

– De senaste åren har jag koncentrerat mig på älgjakten, men det finns så många olika områden inom jaktens värld. Jag gillar omväxlingen, det är ett sätt att leva, säger Alf.

Dock ogillar han bilden som media ibland målar upp vad gäller jägare.

– Den är inte alltid så bra med, tycker jag. Det vi håller på med som jägare är ju att vi förvaltar en resurs, vi förvaltar vårt vilt och vi förvaltar skog och mark, för att det ska bli bra.

Charkuteritillverkning är en annan del av jakten och ett ämne som Alf har vigt mycket av sitt liv åt. Förutom föreläsningar i jaktlag och utbildning med yngre människor så har han även hunnit med att skriva 17 böcker i ämnet. Under sina många möten med jägare ute i landet har han sett ett tydligt mönster.

– Det fanns ett stort intresse för tillvaratagande av vilt från 1980-talet och framåt till ungefär millennieskiftet, men sedan dess har det gått tillbaka igen.

Vad beror det på?

– Jägarna har blivit lata. De vill inte göra den biten som tar vid när skottet har gått. Många av jägarna häromkring kör exempelvis bort med viltet till en vilthanteringsanläggning och sedan hämtar de sitt färdigpackade kött i vakuumförpackningar, säger Alf Andersson.

– Jag tycker att tillvaratagandet är en del av jakten. Kunskapsluckorna är mycket stora och det är något som jag har jobbat mot hela tiden, tillägger han.

1988 försökte Alf sprida sin kunskap i ämnet genom att släppa boken Styckning av vilt. Redan på den tiden var det tydligt att folk törstade efter information i ämnet.

– Då finns det inget sådant på marknaden. Det blev en kioskvältare i genren, minns Alf.

Alfs senaste bok beskriver han som en guide in i charkuterivärlden. Foto: Bokförlaget Setterns

Guide in i charkuterivärlden

Vill man lära sig mer så rekommenderar Alf Charkuterier för hemmabruk, hans senaste bok som han beskriver som en guide in i charkuterivärlden, som dessutom har ett tydligt budskap till läsarna.

– Det är egentligen enkla saker. Man behöver inte massa maskiner eller fabriksutrustning för att tillverka exempelvis korvar, som ju är en bra grej att lära sig. Det gör man med de grejer man har i köket.

”Man ska inte tjata hål i huvudet”

Genom sin medverkan på Elmia Game Fair så hoppas Alf kunna fylla i några av de kunskapsluckor som finns hos bland annat landets jägare.

– Jag kommer att föreläsa och ta in folk i den här världen. Jag ska förklara en del begrepp, berätta om lite olika metoder, saltningar och ”basic”-saker kring charkuteritillverkningen.

Under mässan blir det alltså både föreläsningar blandat med praktiska moment.

–  Det är grejen. Man ska inte tjata hål i huvudet på folk utan man ska visa enkla saker som blir resultat direkt, säger Alf Andersson.

– Vi kommer även bjuda på de där grejerna vi gör så det är bara att komma förbi.

17 böcker är imponerande. Hur kom skrivandet in i ditt liv?

– Jag har haft en konstnärlig talang, bland annat målar tavlor som jag säljer, och har även jobbat i den branschen. Jag vet inte varför, det är väl något amerikanskt självförtroende man har innerst inne, säger Alf och skrattar.

Var kan man få tag i dina böcker?

– Vissa bokhandlare har dem, men dock inte alla. Jag har varit samma förlag troget under alla år, Bokförlaget Settern i Örkelljunga. De har gett ut alla böcker utom en, säger Alf som inte vet om det blir fler i böcker i framtiden.

– Det vet man inte. Jag har ingen på gång för tillfället, men har tänkt tanken på en novellsamling, avslutar han.

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Viltrecept

Lucas Eriksson lagar: Viltsushi med sting

Lucas Eriksson bjuder den här gången på sushi utöver det vanliga. När han skulle ta sig an den japanska klassikern så valde han nämligen att

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!