Alexandra Hellström är född till att jaga

2018-04-07

Alexandra Hellström är född till att jaga

Alexanda Hellström är, precis som hennes sociala medier antyder, ”born to hunt”. Hon har varit guide Ibland skriver jaktreportage som frilansskribent och sedan en kort tid tillbaka jobbar hon på Jaktia-butiken i Örebro. En tillvaro hon trivs med.

Alexandra Hellström är född till att jaga

Alexanda Hellström är, precis som hennes sociala medier antyder, ”born to hunt”. Hon har varit guide Ibland skriver jaktreportage som frilansskribent och sedan en kort tid tillbaka jobbar hon på Jaktia-butiken i Örebro. En tillvaro hon trivs med.

Alexandra Hellström
Alexandra Hellström. Foto: Staffan Johansson

– Det är jättekul. Jag får ju prata om jakt och fiske hela dagarna, säger Alexandra glatt när Magasin Vildmarken besöker henne på nya arbetsplatsen.

Jaktintresset kom naturligt för Alexandra. Ända sedan barnsben fick hon följa med sin pappa ut i skogen och hemma på gården har hon varit både jaktguide och bedrivit jaktverksamhet med viltförvaltning. Jakten har alltid funnit där, även om hon under gymnasietiden låg lite lågt med sitt intresse.
– Jag gick mediaprogrammet och många gillade inte jakt. Då ville man inte skylta med det jättemycket och jag jagade lite mindre där under en period, berättar hon.

Men i samband med hennes pappas 50-årsdag så åkte de till Sydafrika tillsammans. Alexandra berättar om en resa fylld med intryck och aha-upplevelser som gjorde att kärleken till jakten kom tillbaka med stor kraft.

– Det var första gången jag jagade med guide och det var en lärorik och mer avancerad jakt. Och mycket nytt med alla djur och naturen såklart, säger Alexandra Hellström.
– Jag var först osäker på om jag skulle jaga själv, men det slutade med att jag sköt fyra djur.

Hon minns speciellt en händelse som inträffade innan hon hade fällt sitt första vilt. Det var 35 grader varmt och Alexandra minns att hon var lite ofokuserad när guiden plötsligt ville ha hennes uppmärksamhet.
– Han sade att det stod en impala 80 meter bort i en buske. Jag tittade, men såg inte den. Och tur var väl det eftersom guiden snart såg att det stod en kudu, en jättestor antilop, strax bakom. Det roliga var att jag inte såg någon av dem. Jag såg dem först när de med stora hopp försvann iväg ”skällande” in i den grönskande bushen, säger hon.

Alexandra Hellström

Jaktpraktik i Namibia

Alexandra berättar att hon verkligen blev biten av Afrika. Första resan var tänkt som en engångsgrej, men när hon kom hem var det nästan det enda hon kunde tänkte på. Och det skulle snart bli fler besök. 2013 var det dags för Sydafrika igen. Två år senare var det dags för Alexandras favoritresa hittills. Under 2015 bestämde hon sig nämligen för att genomföra en jaktpraktik i Namibia. Under 22 dagar fick hon lära sig mer om vilt och naturen, tillvaratagande och mätning av troféer. Men att ta ur djuren, något som hon är van vid hemifrån, lät sig inte göras.

– Tjejer ska inte skita ner sig, typ, genom att göra sådant. Därför fick jag snällt titta på, säger hon.

Alexandra tog det hela med ro.
– Man vet ju inte heller med sjukdomar och så. Jag ville inte hålla på för mycket med det heller. Och när de sade ifrån så ville jag inte göra en grej av det. Det var väl en princip som de hade. Det är en annorlunda kultur. Att flå var däremot inga problem, säger Alexandra Hellström.

Alexandra har en blogg och populära kanaler inom sociala medier och även där har hon upplevt att tjejer ibland blir ifrågasatta inom jakten. Hon har även märkt en större hotbild mot tjejer från antijägare.
– För många är det inte självklart att tjejer jagar och det tycker jag är tråkigt. Det är självklart att killar gör det, men det blir ibland ifrågasatt när tjejer gör likadant. Genom mina texter och sociala kanaler vill jag visa att tjejer också kan jaga, säger hon.

Är det bemötandet och ifrågasättandet av tjejer inom jakten något du ofta får uppleva?
– Oftast tycker jag att det är jättebra, men samtidigt hör man lite annat ibland med. Det är så konstig sammanhållning ibland med jägare. Man kan sitta och vara jättepositiva mot varandra, men samtidigt kan vissa häva ur sig jätteelaka saker i Facebook-grupper och sådant, säger Alexandra Hellström.

Och fortsätter:
– Jag tycker att det är så himla konstigt. Det finns redan folk som jobbar emot jägare, då kan ju jägarna i alla fall vara sams, säger hon.

Hjortfrossa i Irland

Resorna har varit många för Alexandra. Hon håller Namibia och Sydafrika som favoriter, men nämner även när hon jagade sikahjort i Irland. Då drabbades hon av, som hon själv uttrycker det, hjortfrossa!

– Min sambo hade skjutit tre stycken. Jag däremot hade inte lyckats och den sista morgonen innan hemfärd hade jag gett upp hoppet litegrann. Vi var tillbaka på ett ställe där vi hade varit tidigare under veckan när jag plötsligt såg en sikahjort komma närmare. De är så magnifika. Jag såg hur hjorten hoppade i kikaren och fick ett rejält adrenalinpåslag. Guiden fick lugna mig ur skakningarna innan jag tog skottet på grund av det långa avståndet, 267 m. Efter skottet började jag skaka och gråta samtidigt, säger Alexandra och fortsätter:

– Det är ett vilt som vi inte har i Sverige och jag får sådan himla hjortfrossa när jag ser dem. Men det gick ju bra till slut! berättar Alexandra entusiastiskt.

Alexandra Hellström

Stolt ambassadör för Browning Europé

Alexandra är unik i och med det faktum att hon är den enda ambassadören i Sverige för Browning Europe. Hon tvekade aldrig ner hon blev kontaktad av detta klassiska varumärke.

– Mitt första jaktvapen var en Browning X-Bolt och jag har haft med den på många jaktresor. Jag har redan från börjat jagat med deras vapen och jag använder deras jaktkläder. Därför kändes det naturligt. Det är jättekul och en ära att få det förtroendet, säger Alexandra som hunnit med ett inspirerande besök till fabriken i Herstal, Belgien.

Vill uppleva Afrika igen

Alexandra har många upplevelser utomlands att dela med sig om. Hon berättar varmt om råbockjakten i Skottland, ibex i Spanien och kronhjort i Ungern och såklart Afrika igen. Och hon har många resor kvar som hon vill uppleva.

– Drömmen är att en dag få chans att fälla en cape buffalo i Afrika. Andra resor som jag önskar göra är Muntjac & Chinese Waterdeer i England. vitsvanshjort i Finland, jaga efter ibex igen och manfår i Spanien. Sedan har jag även en del arter kvar i Sydafrika och Namibia som jag önskar att fälla, avslutar Alexandra Hellström.

Fotnot: Alexandra är guide på mufflonjakt samt dovjakt (endast trofédjur). De har jakter varje år mellan maj till september. Läs mer på www.esstugan.se.

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
Nyheter

Årets hundspecial av Magasin Vildmarken!

I det här numret är det fullt fokus på våra hundar, något de är synnerligen förtjänta av eftersom de fyller så många roller och funktioner.

Nyheter

Nytt kapitel att vänta i Hedinfallet

Nyligen friades företagsledaren och jaktprofilen Karl Hedin från misstankarna om grovt jaktbrott och förberedelse till grovt jaktbrott av Västmanlands tingsrätt, men nu rullar Hedinfallet vidare.

Nyheter

Kahles lanserar robust rödpunktsikte

Nu lanserar Kahles, för första gången på marknaden, ett stängt och robust reflexsikte som enligt tillverkarna har designats speciellt för snabb jakt och tuffa förhållanden,

Nyheter

Ökat antal hundar i Sverige

Antalet hundar i Sverige bara ökar. En färsk undersökning visar att mer än vart sjunde hushåll numera har hund. Svenska Kennelklubben skriver på sin hemsida

Månadens tidning
Vildmarken nr 4 2021

Det sägs att hunden är människans bästa vän, och att den onekligen har många behjärtansvärda roller och funktioner blir aldrig tydligare än i det här temanumret.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!

Vildmarken® FAST FOOD

Finns även i svart

VILDMARKEN WEBSHOP

Sätt guldkant på vardagen med en t-shirt, hoodie, keps eller mössa med Vildmarkens unika tryck!