Alexandra Hellström: Tillvaratagning av bocktroféer – steg för steg

Alexandra Hellström kokar alla sina troféer själv, allt från rävskallar till dovhjortstroféer. Snart är det dags för bockjakt och om du vill få till hornkoket på egen hand så är det en god idé att följa Alexandras tips och råd här intill. Lycka till!
Alexandra Hellström kokar alla sina troféer själv, allt från rävskallar till dovhjortstroféer. Snart är det dags för bockjakt och om du vill få till hornkoket på egen hand så är det en god idé att följa Alexandras tips och råd här intill. Lycka till!
2023-08-18

Alexandra Hellström: Tillvaratagning av bocktroféer – steg för steg

Alexandra Hellström kokar alla sina troféer själv, allt från rävskallar till dovhjortstroféer. Snart är det dags för bockjakt och om du vill få till hornkoket på egen hand så är det en god idé att följa Alexandras tips och råd här intill. Lycka till!

1. När du har tagit bort huvudet från kroppen på djuret så börjar du med att flå det. På de flesta djur tycker jag det är enklast att börja underifrån och sedan jobba sig fram (gärna med skalpell eller liten vass kniv). Du tar till exempel din bockskalle och lägger den med pannan neråt och sedan börjar du flå upp kinderna från underkäken och neråt mot pannan. Det kan vara svårt att få bort all päls och det brukar ibland bli kvar hår omkring hornen och fastna mellan rosenkransar, men det brukar lossna lätt vid kokningen sedan.

2. När du har flått av skallen så fyller du en hink, balja eller liknande med vatten som du blandar med diskmedel. Diskmedel hjälper till att lösa upp fett och dra blodet ur huvudet. Jag brukar för det mesta inte såga skallen på klövvilt, utan jag föredrar den hel, men det är en smaksak. Jag tar alltid bort underkäken innan jag lägger skallen i blöt. Ögonen tar jag hål på med kniv eller skär bort helt. En skruvmejsel kommer också väl till användning när det gäller att avlägsna hjärnan (om man väljer helskalle). För om ögonen och hjärnan är kvar när man väl börjar koka så tar det mer tid att få skallen färdigkokt. Tänk att varje öga är som att koka ett ägg, så ju mer du får bort innan du kokar desto bättre. Skär gärna snitt i kinder och bakhuvudet i de köttigare partierna. Det underlättar för kokningen. Om du mot förmodan inte har tid efter avblodningen av skallen är ett tips att frysa in den. Om den ruttnar eller börjar ta lukt är risken att skallen får en mer gul/brun färg som är svår att bleka bort. Du får alltid bäst resultat med att koka färsk trofé.

3. När du har tagit bort ögon, hjärna samt underkäke är det dags att lägga trofén i blöt ett par timmar. Om du kokar skallen när den är full med blod så kan skallen bli blå/svart, då blodet färgar av sig. Detta är ibland svårt att få vitt igen (eller ibland nästintill omöjligt), så om du kokar en skalle som inte har fått bloda av så tar det onödigt mycket extra tid. Både diskmedel eller allrent fungerar bra att få ut blodet med. Det behöver inte ligga i vattnet i dagar och så ska man byta ut vattnet då och då. Ju längre huvudet ligger i vatten och framförallt vatten som är blandat med blod, ju mer ofräscht kommer det bli av det. Om du lägger den i vatten på morgonen så kan du koka skallen redan på eftermiddagen. Det finns produkter som är framtagna för att snabba upp processen med att koka loss köttet (se exempelvis denna: Eurohunt Trophy Cleaner 250g).

4. Hitta en kastrull som passar storleksmässigt till skallen. I vattnet blandar du i tvättmedel. Det har en blekande effekt, men du behöver inte överdriva mängden.1 dl kan räcka bra. När du kokar ska du tänka på om det är ett ungt eller gammalt djur. Ett exempel är att en gammal bockskalle är relativt hårdkokt medans en ung bock kanske bara behöver vara i halva koktiden. Du behöver hålla mer uppsikt när du kokar ett ungt djur. Täck gärna skallen med något så värmen hålls kvar. Håll alltid kokningen under uppsikt med jämna mellanrum.

5. Koktider kan variera väldigt beroende på tryck i kokplatta, så tid väljer jag att inte gå in på. Att testa sig fram under uppsikt är det jag tycker funkat bäst för mig. Mitt bästa knep för det är att när det börjar släppa omkring ögonhålan, så börjar kokningen att bli färdig. Då kan du testa med en kniv att peta lite för att se om det släpper. Om det verkar lite “gummiaktigt”, prova nästa steg.

6. Det har släppt omkring ögonen. Nu brukar jag vanligtvis ta fram vår högtryckstvätt och låta den göra grovjobbet. Om du inte har en högtryckstvätt så kan du testa att skära och skrapa med skalpell. Om det inte ger med sig lätt, testa att koka en liten stund till.

7. Tips om du använder dig av högtryckstvätt. Håll munnen stängd, ha oömma kläder samt gärna ett förkläde. Använd gärna keps eller kanske också rentav skyddsglasögon och var utomhus! Du kommer bli lagom grisig och skitig utav det, men det är det värt i slutändan! För du slipper vansinnigt mycket täljjobb på skallen. Den blåser verkligen bort det mesta av köttet som finns kvar.

8. Jag har använt högtryckstvätt mycket och man behöver inte vara speciellt orolig för att man ska förstöra något. Äldre skallar tål mycket stryk, men de yngre ska man hantera mer varsamt. Du kan spola rent inne i skallen så hjärnrester försvinner. Det som inte lossnar inne i skallen med högtryckstvätt brukar man kunna plocka bort med en lång pincett.

9. Det är vanligt att exempelvis nosben lossar vid högtryckstvätt. Försök att fästa det på skallen inför torkning, då det annars kan krypa ihop och bli svårt att få dit om det torkar var för sig.

10. Efter högtryckstvätt är det inte så mycket mer som behöver göras. Bockarna lades på torkning för att se om de eventuellt senare behöver blekas innan montering på sköld. Tvättmedel användes som jag redan varit inne på under kokningen och det såg ut som att det hade haft en bra effekt på skallarna.

Tidigare lät jag skallar torka efter kokning innan jag testade med blekning, men nu tycker jag bäst resultat för riktigt vitt blir att man inte låter det torka efter kokning. Lägg skallen i hink eller balja. Linda in hela skallen med t. ex. hushållspapper/papper. UNDVIK hornen!
Hornen ska du skydda från blekmedel. Se till att pappret blir blött av blekmedel. Täck sedan med plast eller stoppa i plastpåse. Låt vara tills önskat resultat är uppnått. Du kan behöva fylla på med mer blekning efter ett tag.

Lycka till med hornkoket!

Här är två olika varianter för blekning av trofé som finns i jaktbutiker:

Eurohunt Trophy Bleach Paste
AttraTec No 10 Troféblekning

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!