Ad

Åland är fantastiskt!

Så körde vi av färjan igen. Fast denna gång i sällskap med Johan Broman och hans fräna nya båt. På menyn stod gädda, gädda, lite havsöring och eventuellt laxtrolling. Ingmar ”Pingo” Eriksson skulle än en gång guida oss runt i Ålands vackra arkipelag.

Morgonen därpå kör vi till ”Vidars vatten”, där vi kör ut med en klassisk stabil Boston Whaler med dubbelmontage. Vinden ligger på från norr. Vattentemperaturen är +9°. Området vi börjar fiska i är rejält grumligt. 

– Braxenlek! säger Pingo. 

Vi får bara några stötar i spöet, sedan förflyttning, till klarare områden. 

Här eskalerar temperaturen allt eftersom. Nu börjar det hända saker. Till en början är det provsmakare mellan 7-8 hekto till runt två kilo som attackerar våra beten. Själv kör jag med ett Ondospoon från Sébile, vilket fångar gädda efter gädda. Jag klipper till med en gädda som är större än de tidigare och känner att jag är på gång. Sekunden efter står min vän Daniel Lidbom och gastar i fören om att denna är rätt tung. 

– Jädrar, den är säkert på 7-8 pannor, säger jag.

– Håller med, säger Pingo.

Upp kommer en grann utlekt gädda som även den eskalerar i vikt. Den gummerade håven gör sitt jobb. Gäddan är helt klart godkänd. Längden är 110 centimeter och saltervågen visar nio kilo. På ryggen i sidan syns flera märken efter förmodad hård åländsk erotik. Nio kilo, 110 centimeter innebär ett nytt personbästa för Daniel, som ler stort. 

Returnering. Nya kast. Hugg för Daniel igen, på samma röd-svart-gula swimbait från D.A.M. Spöet står återigen i en rejäl båge. Det ser bra mycket tyngre ut än sin föregångare. Gäddan lossnar innan vi ser den. 

Kvällen avslutas med besök och fiske hos Ålands förra lantråd, Roger Lundholm. Det blir grillat som sitter som en smäck. Därefter avslutas kvällen med spinnfiske. Janne Hagman tappar en havsöring, själv får jag en romstinn gädda…

Dagen därpå delar vi upp oss i två team; Johan Broman, Jan Hagman och Ingmar ”Pingo” Eriksson satsar på havsöring från västra Eckerö och jag, Freddy Karlsson och Daniel åker med Ulf Rundberg i hans 23 fot långa Boston Whaler, fullt trollingutrustad, för att försöka fånga en eller flera vandrande laxar. 

Sen kväll samlas vi i stugan på Barovägen. Vi nollade, men det gjorde merparten av alla de båtar som cirklade runt väst om Åland. Visserligen fick grannstugan en på 16,2 kilo – förmodligen körde de med radiostyrda skeddrag. 

Pingo, Johan och Janne hoppade i från båten in till land och provade lite flugfiske. Johan och Janne nollade. Men de hade sett flera eleganta havsöringar som hoppat utanför kasthåll. Pingo fångade en grann id lite oväntat på fluga. 

Namnet heter Pingo Special. Flugan, en gryning ville inte vara med på bild. Spelar roll, iden fastnade på bild…

Stugan vi bodde i

Fisket på Åland

Har du inte fiskat på Åland tidigare? Anlita en guide. De vet när, var och hur du ska fiska. Åland har en hel del olika zoner och privata vatten som kan vara svårt att känna till. Guiden vet detta. Det finns 56 fiskekortsområden samt 16 landskapsägda områden i öriket Åland.

Minimimått: Lax 60 cm, havsöring 50 cm, gädda 55 cm, gös 37 cm, braxen 42 cm, sik 35 cm.

OBS: mellan 15 april – 15 juni är det landfiskeförbud, detta på grund av häckande sjöfåglar.

Tack till: Magasin MittFiske

Inlägg av: Nikki Van Riet den 2018-08-11

Se även ...

Magasin Vildmarken #1

Läs månadens tidning!
Läs tidningen »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.