Aktuellt med löshundsjakt på järvhonan på rymmen

2021-11-15

Aktuellt med löshundsjakt på järvhonan på rymmen

Järvhonan som i maj smet från Nordens Ark – kort innan den skulle bli avelstik på ett zoo i Moskva – observerades i helgen. Nu kan det bli aktuellt med fällor och löshund för att fånga in rymlingen.

– Det har krävts en lång rad tillstånd för att vi ska få försöka fånga henne, säger Ewa Wikberg, zoologisk chef på Nordens ark i Sotenäs kommun, i en kommentar till Jaktjournalen.

Jaktjournalen skriver om järvhonan som lyckades fly från ett isoleringshägn i maj. De skriver bland annat att den till en början levde i anslutning till djurparken, men i takt med att mattillgången blev sämre så flyttade den längre bort.

Mängder med tillstånd

I helgen observerades den av en jägare då den kom luftades efter en råbock. Jaktjournalen skriver att det har krävts mängder med tillstånd för att gånga in järven, både från markägare, jakträttsinnehavare och länsstyrelsen. Och det stoppar inte där.

– Dessutom har det behövts tillstånd från Naturvårdsverket, eftersom hon är statens vilt i och med att hon befinner sig i frihet. Jordbruksverket har också varit inkopplat och gett tillstånd för att använda animaliska biprodukter i fällorna, säger Ewa Wikberg till Jaktjournalen.   

Nu sätts det upp åtelkameror och placeras ut fäller – och det kan även bli aktuellt med löshundsjägare.

– Om man släpper en hund efter järv brukar de vara ganska snabba med att klättra upp i ett träd. Då kan vi söva henne från marken, fortsätter Ewa Wikberg.

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Viltrecept

Lucas Eriksson lagar: Viltsushi med sting

Lucas Eriksson bjuder den här gången på sushi utöver det vanliga. När han skulle ta sig an den japanska klassikern så valde han nämligen att