Redo för allt – med nya Aimpoint Acro Piggyback Mount

2020-09-07

Redo för allt – med nya Aimpoint Acro Piggyback Mount

Flexibel jakt kräver, förutom mycket träning, en flexibel optik. Staffan Johansson har tittat närmare på Aimpoint Acro Piggyback Mount – ett sikte som gör att jägaren är redo för allt. 

Aimpoint Acro Piggyback Mount

På drevjakter är valet ofta enkelt; antingen väljer man en lågförstorande optik eller ett rödpunktsikte. Men när det kommer till pyrschjakt eller exempelvis lockjakt så brukar jag personligen föredra optik med mer förstoring. Bockjakten är ett bra exempel och en jakt som kan innebära smygjakt och där man kan komma väldigt nära, eller jakt på öppna fält där skott på längre avstånd är enda chansen. För att inte nämna chansen om en räv skulle dyka upp på längre avstånd än vad man initialt planerat att skjuta på. Men ibland får man chansen i knät. Du sitter och lockar, har lite förstoring på kikarsiktet och vid sidan dyker en räv, en nyfiken bock eller varför inte en grävling, upp intill. Det har hänt så många gånger och det är då man önskar att man hade ett annat kikarsikte på, eller rättare sagt ett rödpunktsikte.

Aimpoint är världsledande inom just detta och jag har jagat mycket med Aimpoint; både med kul- och hagelvapen. Deras senaste tillskott är det minimala Aimpoint Acro, ett sikte som från början är utvecklat för att sitta på pistol och som har passerat fler hållbarhetstester än något annat på marknaden. Det har det lägsta möjliga montaget och under förra året presenterade de sin C-1-modell av just detta (till pistol heter det P-1).

Klarar alla väder

Skyddsglasen i fram- och bakkant är enkla och smidiga att hålla rena och det slutna optiska systemet är mer robust än öppna system och klarar alla sorts väder. Även om Acro är värd en recension i sin helhet med sina enkla knappar, sitt nätta format och sin klara siktbild så fokuserar vi den här gången på det tillbehör som kommit till siktet i fråga. Vi pratar här om ett så kallat ”Piggyback Mount”, ett fäste som låter dig montera det lilla rödpunktsiktet ovanpå ditt vanliga kikarsikte. I mitt fall så monterar jag det på min Kahles K624i med 34-millimeters tub. Aimpoint erbjuder fästen för det vanligaste, som är 30 mm, men som tur är även för oss som har snäppet större tuber. Eftersom min Kahles börjar med förstoring på sex gånger så är detta ett väldigt bra exempel på när ett ”backup-sikte” fungerar alldeles utmärkt.

Beroende på hur ditt kikarsikte ser ut så kan du välja att ha ditt Acro-sikte över eller vid sidan om ditt synfält. I mitt fall fick jag montera det med 45 graders vinkel mellan ljusjusteringsratten och ballistiktornet, vilket innebär att det räcker för mig att resa kinden en aning och tilta vapnet för att få ögat perfekt placerat genom Aimpoint Acros siktbild.

 

Praktisk inskjutning

Inskjutning av det sidomonterade rödpunktsiktet är väldigt praktiskt om du har tillgång till ett skjutstöd med stöd fram och bak på ditt vapen (i mitt fall en Caldwell Lead Sled Plus). Då kan man nämligen placera vapnet mot en träffpunkt, säg på 50 meter, notera var träffen tar och därefter justera in rödpunkten i Acro-siktet till sin träffpunkt. Man bör såklart ta en eller två kontrollsmällar, men detta är otroligt praktiskt såvida ditt kikarsikte är i bra ordning sedan innan.

Under de senaste dagarna har jag varit ute och spanat efter såväl rådjur som räv och vildsvin. Även om mitt kikarsikte i fråga är i överkant på förstoring när det kommer till jakt så är det extremt ljusstarkt och har ett tunt och fint kors på lägre förstoring, något som gjort det till min absoluta favorit för denna typ av jakt. Jag har haft möjlighet att provskjuta genom de båda siktena, men inte fått möjligheten att skjuta något vilt genom Piggyback-monteringen, men den dagen kommer, var så säker.

Gänget på Aimpoint kommer nämligen få skicka mig en faktura på testexemplaret – det här skickar jag inte tillbaka!

 

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
Email
Intervju

På pass med Mette Karin Petersen

Nyligen arrangerade WeHunt sin numera årliga och uppskattade drevjakt i Skårsjö. I samband med det så tog vi på Magasin Vildmarken rygg på ett nytt

Jakt

Rådjursjakt enligt tradition

I Vitå och Högsön i Norrbotten är en ny nyårstradition på väg att födas. Då samlas nämligen jägare från de två byarna för att jaga

Månadens tidning

Daniel Nilsson från Westin är Sveriges första sportfiskare på heltid. Nyligen gästade han vår podcast för att berätta om pionjäruppdraget.  För optimal läsupplevelse i din smartphone eller surfplatta, ladda ner appen ”ISSUU”, öppna sedan tidningen på nytt.

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!