Afrikansk svinpest i tyska tamgrisbesättningar

2021-07-19

Afrikansk svinpest i tyska tamgrisbesättningar

I fredags rapporterade tyska myndigheter att afrikansk svinpest har bekräftats i två tamgrisbesättningar i Tyskland.

SVA:s statsepizootolog Karl Ståhl skriver att det rör sig om en ekologisk besättning med 200 djur och en hobbybesättning med två djur, i två olika distrikt i förbundslandet Brandenburg nära den tysk-polska gränsen. Båda besättningarna ligger inom områden som redan omfattas av restriktioner på grund av det pågående utbrottet.

Uppmanar att rapportera

Djuren i de två drabbade besättningarna har avlivats och destruerats och Ståhl uppmanar alla som ser döda vildsvin att rapportera det till SVA.

Kartan visar de rapporterade fallen (de röda trianglarna) av afrikansk svinpest hos tamsvin i Tyskland. Källa: EU:s sjukdomsrapporteringssystem ADIS.

”Ju tidigare smittan upptäcks, desto bättre förutsättningar har vi att effektivt bekämpa och begränsa ett utbrott”, skriver Ståhl som gör bedömningen att de nya fallen inte ytterligare påverkar risken för introduktion i Sverige, men menar att den fortsatt är förhöjd på grund av den rådande situationen.

”Det krävs en kedja av händelser för att smittan ska nå svenska djur, och ju längre tid som går med fortsatt smittspridning, och ju fler områden och länder som är drabbade, desto högre är sannolikheten att denna kedja av händelser som krävs till slut inträffar.”

Dela på facebook
Facebook
Dela på email
E-post
HikMicro Thunder TH35C
Produktrecension

Vildmarken testar HikMicro Thunder TH35C

Vi på Vildmarken älskar både att testa prylar och att jaga vildsvin – och ibland har vi ynnesten att få kombinera våra passioner. Vi har

Månadens tidning

I det här numret får vi följa med på utlandsäventyr i form av en klassisk monteria, en jaktform där man på förhand aldrig vet hur mycket eller vilket vilt man kommer stöta på. För Jens Kjær Knudsen var det dock ingen tvekan om vad som hade lockat honom till Spanien, nämligen drömmen om att fälla ett spanskt vildsvin. Tack för att du hjälper oss att utvärdera vår nya e-tidningsplattform! Med koden MAGVM1709 har du 100 kr rabatt på vår Magasin Vildmarken t-shirt! Koden anges i kassan och är endast giltig fram till 25/9 -21. (Klicka på omslaget för att öppna i helskärmsfönster. Vänd din mobiltelefon till horisontellt läge för att se tidningsuppslag.)         Tidigare publiceringsverkyg (ISSUU)   

Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!