9 tips för en lyckad bockjaktspremiär

16 augusti är ett datum som är inringat i många jägares kalendrar. Då är det nämligen dags för bockjakt igen och vi har sammanställt lite tips som förhoppningsvis kan bidra till en lyckad premiär!
16 augusti är ett datum som är inringat i många jägares kalendrar. Då är det nämligen dags för bockjakt igen och vi har sammanställt lite tips som förhoppningsvis kan bidra till en lyckad premiär!
2022-08-12

9 tips för en lyckad bockjaktspremiär

16 augusti är ett datum som är inringat i många jägares kalendrar. Då är det nämligen dags för bockjakt igen och vi har sammanställt lite tips som förhoppningsvis kan bidra till en lyckad premiär!

Välj rätt bock

Att välja rätt bockar är ett av jägarens ansvar, inte minst för att främja rådjursbeståndet. Helst ska man välja äldre eller mindre bockar med sämre förutsättningar, men xatt välja rätt kan vara lättare sagt än gjort.

Med hjälp av kikare kan du lära dig att identifiera och preliminärt bedöma dess ålder och utseende. Det första kännetecknet för en äldre bock är färgen. En äldre bock har vanligtvis en mer gulaktig päls, jämfört med en ung get som är rödfärgad.

Det andra tydliga kännetecknet för en fullvuxen bock är den grova nacken. Om du ställer en ung och en gammal bock bredvid varandra så kan du se en tydlig skillnad. Kroppsspråket hos den fullvuxna bocken är annorlunda och med lite övning så går det snabbt att identifiera om det är en äldre eller yngre bock, även på avstånd. När du har avgjort dessa två saker kan du börja titta på hornen. Med åldern blir omkretsen på hornen och hornens bas större, och spetsarna blir längre. Även en ung bock kan ha stora horn, men det är just dessa bockar som du ska spara och låta blomma ut till sin fulla potential.

Lockpipa ger jakten en extra dimension

Även om brunsten i regel är på sluttampen i Sverige när kalendern visar bockpremiär så finns det goda chanser att lyckas locka in bocken. Det första steget är att hitta en lockpipa som passar dig – och nedan listar vi några av marknadens hetaste alternativ.

Kikarspana

Handkikaren är bockjägarens bästa vän. Kikarspana ofta och länge, med fördel håller låser du siktbilden över ett område i taget istället för att svepa handkikaren. På så vis är det enklare att uppfatta rörelser. En handkikare med stort ljusinsläpp är att föredra eftersom du får jaga en hel timme efter solens nedgång.

Undvik siluett

Ha alltid ryggen täckt. Med andra ord, du bör alltid stå emot skog, träd eller dylikt – och aldrig i siluett. Rådjuren har bra syn och att bryta upp en bakgrund med kamouflagefärgade kläder, eller ett lövkamoställ att dra över sig, är ett riktigt smart drag. Även om det är viktigt att bryta upp sin bak- och/eller förgrund så bör man alltid undvika siluetter. Detta avslöjar dig på flera hundra meters avstånd, oavsett vad du har på dig.

Tänk på vinden

I dessa sammanhang är vinden alltid en faktor – och det tål att upprepas igen: den är otroligt viktig. Man får aldrig låta viltet få vind av sig, då är det kört.

Skjutstöd är ett måste

Bockjakten är för många en rörlig jaktform. Man ska inte låta sig luras att tro att all skytteträning räcker till ett perfekt fristående skott när bockfebern slår till. Ett skjutstöd bör alltid vara en del av bockjägarens grundutrustning.

Glöm inte ficklampan

Bockjakten innebär tidiga morgnar och sena kvällar. Att ta sig till och från sitt pass, eller för den delen upp och ned i tornet i mörker, kan rentav vara farligt. En pannlampa eller ficklampa är en väldigt bra pryl att ha med sig, inte minst om bocken lämnar skottplatsen.

Räv före bock!

Försitt aldrig chansen att skjuta en räv. ”Räv-före-bock” så kommer du skjuta fler bockar i långa loppet. Näringskedjan ljuger inte!

Tålamod är nyckeln

Bockjakten kräver tålamod. Har du spanat en bra bock under den första dagen, men inte kan finna den så gäller det att behålla lugnet och ha tålamod. Den finns säkert kvar, men är brunsten över vilar bockarna mycket och rör sig desto mindre. Ju mer tid du spenderar i skogen, desto större chans att du finner bocken du söker!

 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Prylar

Pryltips: Caldwell Claymore

Caldwell Claymore ger alla fördelar med en elektrisk lerduvekastare utan att man behöver bära runt ett tungt batteri. Denna lätthanterade, fotmanövrerade, manuella enhet kan kasta

Månadens tidning
Populärt just nu
Unika t-shirts, hoodies, kepsar och mössor!