7 prylar till bockjakten

2021-08-08

7 prylar till bockjakten

Bockjakten är för många startskottet på det nya jaktåret. Även om prylarna nödvändigtvis inte gör dig till en bättre jägare så kan rätt utrustning vara direkt avgörande. Vi listar här sju prylar som ger dig bästa möjliga förutsättningar för att lyckas.

Leica Geovid1. Handkikare – jägarens bästa vän

Bockjägarens bästa vän är en handkikare och att hålla koll på terrängen och upptäcka rådjuren innan de upptäcker dig är helt avgörande. En av de svåraste utmaningarna vid många olika jaktformer är att hålla koll på avståndet – och extra fördelaktigt är det förstås att ha en handkikare med inbyggd avståndsmätare. Vi har under en tid testat den grymma Leica Geovid 3200.

► Läs vår recension av Lecia Geovid 3200

 

BOG Deathgrip

2. Skjutstöd är ett måste

Bockjakten är för många en rörlig jaktform. Man ska inte låta sig luras att tro att all skytteträning räcker till ett perfekt fristående skott när bockfebern slår till. Ett skjutstöd är med andra ord något som bör vara en del av bockjägarens grundutrustning. Vi listar här tre varianter som passar bra, lite beroende på vilken jaktform man föredrar.

► Läs vår recension av Spartan Davros Pro Head

► Jakele Skjutstöd Z4 II – smygjägarens bästa vän

► Bog Deathgrip Tripod – ett måste vid lockjakt

 

3. Lockpipa ger jakten en extra dimension

Även om brunsten i regel är på sluttampen i Sverige när kalendern visar bockpremiär så finns det goda chanser att lyckas locka in bocken. Steg ett är förstås att hitta en lockpipa som passar dig. Nedan listar vi några av marknadens hetaste alternativ.

 

Hunter Orion 4G LTE

4. Åtelkamera som håller koll på markerna

Att inventera sin viltstam är A och O för en god vilthantering. Vad finns på dina jaktmarker och vilken bock är rätt att ta? Oavsett hur man väljer att hantera sin viltstam så är en åtel-
kamera ett bra och ROLIGT sätt att hålla koll på vad som rör sig på jaktmarkerna. 

► Läs vår recension av Hunter Orion 4G LTE

 

5. Kamokläder bryter upp dina konturer

Rådjuren har bra syn och att bryta upp bakgrund med kamouflagefärgade kläder, eller ett lövkamoställ att dra över sig, är ett riktigt smart drag. Även om det är viktigt att bryta upp sin bak- och/eller förgrund så bör man alltid undvika siluetter. Detta avslöjar dig på flera hundra meters avstånd oavsett vad du har på dig. Marknaden erbjuder en mängd olika alternativ – och nedan listar vi några av våra favoriter.

 

6. Knivar & slaktutrustning

Som jägare lämnar man aldrig hemmet utan en kniv i bältet. När väl skottet gått är det dags att passa viltet, antingen i skogen eller strax därpå i slakteriet. Det finns en uppsjö av modeller, men låt oss guida dig bland några av våra favoriter!

 

 

 

7. Glöm inte lampan

Bockjakten innebär tidiga morgnar och sena kvällar. Att ta sig till och från sitt pass, eller för den delen upp och ned i tornet i mörker, kan rentav vara farligt. En pannlampa eller ficklampa är minst sagt en bra pryl att ha med sig, inte minst om bocken lämnar skottplatsen. Här listar vi några av våra favoriter!

► Läs vår recension av Hikebeam 400

 

 

Tack för att du läser Magasin Vildmarken! Spara 10% på allt i vår webshop med rabattkoden I<3VM

Facebook
E-post
LinkedIn
Twitter
Nyheter

Hornborgasjön lyfter livet under ytan

Ängar under ytan och gäddor som äter andra gäddor. Hornborgasjöns sommarprogram är igång för fullt – och bland annat väntar en utställning om livet under