Ad

15 000 renar utfodras i hagar på grund av vargskräck

15 000 renar utfodras just nu i hagar på grund av rädsla för vargattacker – något som kan leda till att de berörda samebyarna kan hamna i ekonomiska problem.

Fem samebyar i Norrbotten och en i Jämtland har känt sig tvungna att ha renarna i stora hagar på grund av senaste tidens vargattacker. Sameradion & SVT Sápmi rapporterar att Naturvårdsverket har betalat ut 2,7 miljoner till flera samebyar i Norrland på grund av de tre genetiskt viktiga vargarna som invandrat från öst och som anses livsviktiga för den skandinaviska vargstammen.

– Det tickar sådana pengar, säger Jonas Stenberg i Västra Kikkejaur sameby som nu är orolig för konsekvenserna.

– Det finns ingen sameby i hela Sverige som har råd att ha varg på markerna. Vi lider nog som vi har idag då vi förlorar mellan 30- och 50 procent av årskalvarna till lodjur, järv, örn och björn. Och så kommer det här också, fortsätter Jonas Stenberg.

Enligt Sameradion & SVT Sápmi har nio renar konstaterats vargdödade. Länsstyrelsen söker vargarna, men avsaknaden av spårsnö har gjort dem svårlokaliserade.

Inlägg av: Magnus Skoglund den 2020-01-15

Se även ...

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.

Magasin Vildmarken #7

I det här numret är det Matilda Leijon som pryder omslaget. Den här gången skriver hon om sin kärlek till Norrland, om dess magiska gäddfiske och hur hon brukar förbereda sig innan hon åker norrut på sina fisketurer.
Läs tidningen »

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

 

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst. Genom att prenumerera godkänner du att även få nyhetsbrev från Vildmarken och samarbetspartners.


Invalid email
Detta fält är obligatoriskt.
Grattis! Nu är du prenumerant av Sveriges nya jakttidning.