Ad

Nybliven Jägare

Som nybliven jägare är det inte alltid lätt att veta hur man går vidare. Här nedan har vi sammanfattat det viktigaste du bör tänka på efter jägarexamen. Vi på vildmarken är givetvis behjälpliga även efter avklarad jägarexamen.

 

Förbund

Bli medlem i Svenska Jägareförbundet!

Vildmarken rekommenderar dig som nybliven jägare att bli medlem i ett jägareförbund. Vi på Vildmarken rekommenderar medlemskap i Svenska Jägareförbundet. Svenska jägareförbundet har sedan 1938 statens uppdrag att sköta delar av den svenska jakt- och viltvården. Svenska Jägareförbundet organisarar cirka 180 000 av de 302 478 (2012-2013) jägare som årligen löser jaktkort. För dig som jägare innebär ett medlemskap i Svenska jägareförbundet bland annat en mycket bra jägarförsäkring. Utöver detta erbjuds förmåner som tidningen Svensk Jakt samt utbildningar och medlemsjakter. Vi på Vildmarken anser att ett medlemskap i Svenska Jägareförbundet är viktigt då det ser till att hålla dig som jägare ajour i de regler som gäller för jakt i Sverige. Dessutom ser medlemskapet i Svenska Jägareförbundet till att hålla din röst som jägare hörd i debatten kring jakt och viltvård.

Läs mer och bli medlem på Jägareförbundet.

Jaktkort

Lös statligt jaktkort!

För att få jaga i Sverige måste du ha läst statligt jaktkort. Jaktkortet visar att du har betalat viltvårdsavgiften och därmed får jaga i Sverige. Jaktkortet skall medföras vid all jakt i Sverige. Jaktkortet skall inte blandas ihop med det lokala jaktkort du ibland måste lösa i vissa län. Jaktkortet skall lösas utöver de lokala jaktkorten.

Viltvårdsavgiften ska betalas av alla som jagar. Detta gäller även för exempelvis hundförare och dig som går i drev. Är du under 18 år och inte har vapenlicens behöver du inte betala viltvårdsavgiften. Du får ditt jaktkort cirka tre veckor från att din betalning kommit in till Naturvårdsverket.

Avgiften för statligt jaktkort är 300 kronor per jaktår.

Läs mer om jaktkort på Naturvårdsverket
Läs mer om jaktkort på Svenska jägareförbundet

 

Jaktskytteförening

Gå med i en skytteförening!

Att öva jaktskytte är inte bara kul utan något vi är skyldig vårt vilt vi jagar. En skadeskjutning kommer du som jägare förr eller senare att uppleva. Men det gäller att i största mån undvika att detta händer för att minimera lidandet för det vilt vi jagar. Skytte är en färskvara och det gäller därför att öva mycket. Som nybliven jägare är det viktigt att du kommer igång med övningsskyttet så snart som möjligt. Du kommer också att uppskatta jakten på ett bättre sätt om du känner dig trygg som skytt. Vi rekommenderar ett medlemskap i Karlstad Jaktskytteklubb vid avlagd jägarexamen. Karlstad Jaktskytteklubb är en av Sveriges finaste och största skjutbanor och väl värd ett besök oavsett om du ska träna jakt eller sportskytte. Här hittar du det mesta inom skytteträning.

läs mer om Karlstads Jaktskytteklubb.
 

Vapen

Sök vapenlicens!

En jägarexamen berättigar dig inte automatiskt att inneha ett jaktvapen. En vanlig missuppfattning ligger ofta i att man har rätt att exempelvis låna ett jaktvapen så snart man avlagt sin jägarexamen.  För att få inneha eller låna jaktvapen måste du först ansöka om vapenlicens hos Polisen. En kopia på ditt jägarexamenbevis måste bifogas när du söker din första vapenlicens. Jägarexamen är alltså en förutsättning för att söka vapenlicens i Sverige för jaktändamål. Vi på Vildmarken kan givetvis hjälpa dig att söka vapenlicens.

Läs mer om vapenlicens jaktvapen på Polisens hemsida

 

Utrustning

Köp rätt utrustning från början

Som nybliven jägare är det inte alltid så lätt att veta vad man ska köpa för utrustning och vapen. Åsikter om val av vapen och kaliber brukar vara lika många som om det finns jägare i Sverige. Generellt kan sägas att ett hagelvapen bör du pröva ut i butik tillsammans med en erfaren vapenhandlare. Passar inte ditt hagelvapen dig skjuter du dåligt med det. 

När du köper ditt första kulvapen så bör du inte köpa alltför billig optik. I övrigt prata med din lokala vapenhandlare. Generellt kan man också säga att du inte skall skaffa grövre kaliber än vad du klarar av att hantera rekylmässigt. I de flesta fall skjuter vi bättre och är snabbare till andra skottet med en mindre kaliber. Dock måste kalibern tillhöra rätt klass för det viltslag du har tänkt att jaga med ditt vapen.

Läs mer om kalibrar och ammunition på Jägareförbundet


Köp rätt vapenskåp.

När du köper ditt första vapenskåp så de till att det är klassat enligt SS 3492 för att vara godkänt, vi rekommenderar därför alltid att du köper ditt vapenskåp skåp av en vapenhandlare. Kvitto på att du köpt ett godkänt vapenskåp skall dessutom uppvisas i samband med din första ansökan om vapenlicens. Köper du ett begagnat vapenskåp, se till att du får med inköpskvittot vid köpet! Väger skåpet under 150 kg skall det vara fast förankrat i fastigheten det står i.

Läs mer om Norlyx Vapenskåp

Läs mer om Prosafe Vapenskåp

 

Länkar

Därför jagar vi

www.jagareforbundet.se

www.naturvardsverket.se

www.polisen.se

www.bearskin.se

www.bofab.se

www.jaktia.se

www.interjakt.com

www.walterborg.se

 

Inskjutningstavlor

Spara tid vid inskjutning med hjälp av Vildmarkens egendesignade inskjutningstavla. Med våra tavlor kan du lätt se hur du ska justera på ditt kikarsikte.
Ladda ner »

Prenumerera på Magasin Vildmarken!

Få tidningen före alla andra - direkt till din e-post! Starta din kostnadsfria prenumeration* på Magasin Vildmarken genom att fylla i din e-postadress nedan!

*Du kan även få erbjudanden och nyheter från samarbetspartners.
Din prenumeration är helt kostnadsfri och kan avslutas när som helst.