Jägarexamen på 3,5 dagar

Jakten i Sverige är väldigt varierande och ställer stora krav på jägarna. Utbildningen som leder till jägarexamen ger en bred kunskap om olika arter, lagstiftning rörande jakt och vapen, hanteringen av vapen, tillvaratagande och de olika jaktformerna. Nu finns chansen att genomföra den här utbildningen under 3,5 dagar.

Jägarexamen – utbildningen

Utbildningen omfattar både teoretiska och praktiska moment. Kurserna startar vanligtvis på torsdag eftermiddag med vapengenomgång av olika vapentyper. Här får eleverna lära sig allt om vapentyper, klassindelning, val av kaliber och framförallt säkerheten som alltid ska efterlevas när vapen hanteras. Avslutningsvis under den första dagen så ges en introduktion i den teoretiska delen i skyttet och hanterandet av vapen.

Dag två

Under fredagen ägnar vi oss åt att träna skytte. Detta görs på Karlstads Jaktskytteklubbs fina anläggning i Sörmon, någon mil öster om Karlstad. Eleverna får tillsammans med någon av våra duktiga instruktörer en grundlig genomgång i både hagelskytte och kulskytte. Under denna dag har vi målsättningen att hålla grupperna små på flera stationer för att undvika långa väntetider. Hittills har alla elever fått skjuta så mycket som de har orkat vilket borgar för att de är väl förberedda inför söndagens uppskjutning, vilket är sista steget till egen jägarexamen.

Dag tre

Det blir ont om sovmorgnar under helgen då det finns mycket intressant att gå igenom. På lördagen samlas vi klockan 08.00 för att starta dagens teorigenomgång. Eleverna har innan kursstart fått hemskickade exemplar av Jägarförbundets jägarskolebox innehållande den lättlästa boken ”Jägarskolan” med tillhörande ljudbok, samt några mindre pocketböcker och DVD filmen Säkrare jakt. Under dagen går vi igenom stora delar av nödvändig kunskap för att lägga grunden till förståelse och respekt för allt vi jagar. Huvudsakligen jobbar vi efter tesen att diskutera oss fram till varför olika bestämmelser finns istället för att det är på ett visst sätt, detta för att öka förståelsen och respekten för djur och natur. Teorigenomgången avslutas 18.00 och följs av att eleverna skriver det obligatoriska teoretiska provet som utgör första steget i examineringen av jägarexamen.

Dag fyra

Under söndagen befinner vi oss åter på skjutbanan i Sörmon, Karlstad för att avlägga de praktiska proven i jägarexamen. Proven är uppdelade i en hageldel, en kulgevärsdel och ett högviltsprov för klass 1 (älgprovet). Hageldelen omfattar fyra moment där säkerheten är återkommande i varje delprov. För att bli godkänd på hageldelen krävs att du som elev har gjort en korrekt avståndsbedömning, träffat fyra av sex lerduvor på lerduveprovet och slutligen påvisat ett gott skytte mot rörligt markmål.

Kulgevärsskyttedelen innefattar precisionsskjutning mot tavla från 80 meter, sittandes med stöd och ståendes med stöd. I detta moment bedöms spridningen av totalt fyra avfyrade skott i varje position.

Avslutningsvis är det dags för högviltsprovet mot rörligt mål, så kallad löpande älg. Här krävs att skytten klarar av att skjuta innanför träffområdet; både stillastående och när målbilden är i rörelse. För att bli godkänd behöver skytten klara av att skjuta tre godkända serier om nio försök inom träffområdet.

Kursalternativ

Jägarexamen – Pris 8.995 kr/person

• Teoretisk kurs/teorigenomgång
• Praktiska övningar i skytte
• Vapengenomgång på olika vapentyper
• Teoriprov
• Skjutprov

Vad ingår i priset?
• Teori
• Praktiska prov
• Ammunition för övningsskytte
• Ammunition uppskjutning
• Lunch fredag, lördag och söndag
• Kursmaterial inklusive ljudbok
+ Naturvårdsverkets provavgifter tillkommer (cirka 1000 kr).

 

Individuell kurs 1-2 pers. – Pris på förfrågan

• Teoretisk kurs/teorigenomgång
• Praktiska övningar i skytte
• Vapengenomgång på olika vapentyper
• Teoriprov
• Skjutprov

Vad ingår i priset?
• Teori
• Praktiska prov
• Ammunition för övningsskytte
• Ammunition uppskjutning
• Lunch fredag, lördag och söndag
• Kursmaterial inklusive ljudbok
+ Naturvårdsverkets provavgifter tillkommer (cirka 1000 kr).

Skicka din intresseanmälan till jagarexamen@vildmarken.se

Efter anmälan till jägarexamen intensivkurs kommer vi att skicka kursmaterial med studieanvisningar till dig. Det är viktigt att studieanvisningarna följs för att klara kursen.

En jägarexamen är en viktig grundsten i din start som jägare. Tar du jägarexamen med oss får du inte bara möjlighet att börja jaga du kommer även att få en förstklassig utbildning av duktiga instruktörer och provledare. Vi håller teorin i moderna konferenslokaler och skyttet sker på en av Sveriges absolut finaste skjutbanor i Karlstad, Värmland.

Vanliga frågor

Behövs det några förkunskaper?

– Vi rekommenderar att vara väl inläst på det material som tillskickats alla deltagare i kurserna. Vad gäller skytteträning varierar det mycket beroende på vilka förutsättningar som finns för att kunna öva med vapen då det nästan alltid kräver att du känner någon som sedan tidigare har vapenlicens och som är villig att ta med dig ut och träna. Vildmarkens upplägg är därför att vi utgår från att alla, även de som aldrig hanterat ett vapen tidigare, ska få mer än god träning och hantering av vapen för att känna sig säker på hanteringen och besitta de färdigheter som senare kommer att bedömas i samband med examineringen.

Hur mycket kostar det och vad ingår i utbildningen?

– Utbildningen kostar 8995 kronor. I utbildningen ingår, kursmaterial i form av kurslitteratur inklusive ljudbok som skickas ut innan kursstart, tillsammans med studiehänvisningar. I kurspaketet ingår teoriutbildning, skytteutbildning, teoriprov och skytteprov där eleven tränar med duktiga instruktörer. Lån av vapen ingår och obegränsat med övningsammunition så att eleven verkligen skall få öva skytte ordentligt och känna sig trygg i sitt skytte. Hos oss tillkommer endast Naturvårdsverkets provavgifter. Vi lägger stor fokus på skytte och säker vapenhantering. I kurspaketet ingår allt förutom provavgifter till Naturvårdsverket. Lunch ingår samtliga dagar.

Hur fungerar det med logistik och boende?

– Boende på skjutbanan ingår för långväga deltagare om detta önskas. Teoridelen hålls på Karlstads Jaktskytteklubb.

Var anmäler man sig ifall man vill ta jägarexamen?

– Man anmäler sig till oss via vår hemsida vildmarken.se, via mail på info@vildmarken.se eller genom att ringa oss på 054-711 18 00. Avslutningsvis vill vi även låta hälsa läsarnas att Vildmarken med jämna mellanrum även arrangerar jaktresor runtom i Sverige och Europa. För dig som är ny jägare kan det kännas tryggt att du kan få uppleva olika former av jakt och tillvaratagande av fällt vilt tillsammans med oss på Vildmarken. Datum för jägarskolan och kommande resor uppdateras löpande på ovan nämnda hemsida, avslutar Olle.

ANNONS
Aktuellt
Testa dina kunskaper
Vildmarken A4 Svart

Vildmarkens mest populära inskjutningstavla i A4-format.

Vildmarken A4 Grå

Svårt att se träffbilden i det svarta fältet? Testa den gråfärgade versionen! Många upplever att det är lättare att se sina träffar på denna tavla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Inga kurstillfällen för tillfället.

På grund av pandemin anordnas för tillfället inga jägarexamenkurser av Vildmarkens jägarskola. Vänligast kontakta daniel.b@vildmarken.se för mer information om framtida kurser.