Inlägg av: Mattias Lilja

Två helger rådjur

När Knut ligger hemma skadad får man fokusera på annat vilt. Rådjur har det blivit i två veckor nu. Det blir lätt att man bara jagar det vilt ens egna hund är avsedd för, vilket inte är så konstigt. Men fasen av kul det är att jaga rådjur med drivande hund. Framförallt är det riktigt kul med omväxling.

För två veckor sedan var vi uppe hos Kessicas föräldrar och hemort och jagade rådjur med hennes bror Glenn. Lördagen var det taxjakt, på en riktigt ondulerad mark precis norr om Mullsjö. Tyvärr blev det inget skjutet, men några rina drev fick vi höra!

På söndagen var vi på Glenns hemmamark, och jag släppte hans Basset Tilda, och Glenn sin tax Arrack. Tilda tog upp nästan omgående och det drev runt på ett stort område för att sedan lämna såten. Då tar Arrack upp och gör ett kanonjobb, Glenn får då avsluta på ett smaldjur. Arracks första rådjur. Tildas drev hsr då rört sig in i såten igen och jag tog pass inne i skogen där det passerat ett par gånger. Och visst kom rådjuret där igen. Dessvärre var det en ensam get, så jag lät den passera på ca fem meter håll. Vi kunde då summera en mycket trevlig av lyckad jakthelg i de västgötska skogarna.

Senaste helgen var det lite ombytta roller. Då hade vi Glenn med familj på besök nere i de småländska skogarna. Lördagen blev en rådjursjakt på hemmamarkerna. Det blev en fin uppslutning, och sammanlagt 13-14 personer deltog. Första såten startades med en drever i jaktlaget vid namn Spåra. Vi hade flera rådjursobs redan när vi gick till pass, och upptaget dröjde inte länge. Efter ett fint drev och flera obs, fick jag tillslut skjuta en liten bock. Då spåra lider av lungödem så fick det räcka för henne den dagen, och vi mobiliserade om för jakt med Glenns tax Arrack. Det blev lite segstartat, det tar tid för en liten ungtax att komma iväg på sök. Efter lite älgobs och liknande kom han tillslut iväg och fick upp, ett drev som tyvärr gick spikrakt ut ur markerna. Han vände och vi avbröt för lunch.

Efter lunch, blev det släpp med Basseten Tilda och Arrack. Tilda tog omedelbart ett spår som gick bakåt och tog upp utanför såten. Det gick tyvärr aldrig in, och jag fick koppla för omsläpp. När Tilda släpps igen, tar Arrack upp på andra sidan, tyvärr även det på fel sida såtgränsen. Tilda väljer att ansluta och det börjar snurra. Dessvärre kommer det aldrig in i såten igen, och efter en tid får vi koppla även där.

Det blev en trevlig rådjursjakt, med många passkyttar. Tyvärr mycket stolpe ut, men annars mycket bra!

På söndagen fick Knut äntligen ut o jaga igen efter skadan. Det blev ett litet släpp. Han tog en nattslag och for iväg nästan omgående. Han kom tillbaka och vi gick vidare. Han hittade nya nattslag som han gick iväg några km i innan vi visslade tillbaka honom. Inga upptag, men han ser ut att kunna vara i form ganska snart ändå.

Till helgen blir det älgjakt på hemmaplan, och jag och Knut är ovanligt laddade. 1 tjur och 5 kalvar kvar på licensen, så förutsättningarna är solklara. Ståndskall och avslut är det som gäller! =)

 

Ad

Se även ...

Vildmarken-bloggar

Premiär för bloggar på Vildmarken.se! Vi har valt ut ett gäng hängivna jägare, och fler tillkommer, som kontinuerligt kommer att dela med sig av sina jaktäventyr och allt där till på vår hemsida.
Till bloggar »