Inlägg av: Mattias Lilja

Slutspurten närmar sig…

Nu återstår det endast 2 jaktdagar år 2017. Ett år som kan beskrivas med många positiva kommentarer… 2017 startade ju på bästa sätt då jag den 1 januari 2017 lyckades fälla första älgen för Knut, endast 8 månader, efter 3 timmars ståndskall. Det hann bli en till innan januari var slut. Vår och sommar bestod av skyddsjakter, både på fågel och på vildsvin i spannmålen.

Årets bockpremiär började också den på bästa tänkbara sätt. Jessica fick fälla sin första bock, och jag själv fick fälla min första medaljbock. Snabbt därefter var det dags att få igång Knut och på sitt första släpp fann han nästan omgående älg. Ståndskall i upptaget och han kallades in i samband med en stöt ca 2.5 timmar senare då det började bli varmt. Sedan gick det knackigare, och efter massor av tankar och ideer fick vi konstaterat att han hade en halsinfektion och fick vila de sista tre veckorna inför älgjakten.

Väl på älgjakten fann Knut älg i samtliga 4 släpp, innan han gick ihop sig med en galt, misstänkt modell större, och fick två rejäla stick i magen och i rumpan. Han klarade sig mirakulöst i från allvarligare skador och kunde börja jaga ca 4 veckor senare.

Efter hårt slit och många släpp fick jag den 29 november tillslut chansen att få fälla en kalv för Knut, han jobbade i ca 2.5 timme och jag kom åt på sakta gångstånd. Den 29 november är faktiskt på dagen 8 år sedan jag fick skjuta min första älg.

Det har även hunnit bli jaktprovsdebut, både för mig och för Knut. Han sökte väldigt fint, och var i toppform. Tyvärr gick vi tom på ett område jag i princip aldrig gått tom på tidigare. Riktigt surt och tråkigt, men det är bara att ta nya tag, och det finns fler prov inbokade.

Den 15 december fick jag och min far ett ryck att gå ut hemma för att se om vi kunde hitta någon gris. Det gjorde vi. Eller rättare sagt Knut. I 45 min skällde han omväxlande ståndskall och gångstånd. Riktigt bra och vad jag kunde notera betydligt lugnare än tidigare. Det slutade dock med att han fick stryk, och blev sydd på tre ställen, låret, ljumsken och ett framben. Ett jack på nosen och ett under hackan syddes inte. Vila i två veckor blev domen.

Det har blivit en del nya bekantskaper, och en del nya marker och jaktlag att få besöka. Riktigt trevliga jakter med bla Jeppe och David i de småländska skogarna, och jag hoppas på en hel del lika fina fina jakter resten av säsongen och kommande säsongen 😉

Nu blir det ett sista ryck med grisjakt imorrn, älgjakt med Knut efter skadan söndag och måndag, för att sedan ösa på in i det sista i Januari.

 

Ad

Se även ...

Delbetala din kurs

Hos Vildmarken kan du delbetala din kurs genom Wasa Kredit, upp till 36 månader räntefritt!
Läs mer »