Inlägg av: Mattias Lilja

När man lyckas…

Jag tar inte någon semester på sommaren. Mina semesterdagar sparas till denna tiden på året, avsett för jakt. Jag har turen att kunna ta ut någon dag då och då. Igår var en sådan dag. Jag hade lite att göra på jobbet i början på veckan, och spontant i tisdags beslutade jag att ta en semesterdag kommande dag. Målet med dagen skulle bli att få igång Knuts sök, och även hoppas på ett upptag som stod på plats.

Vi har en ganska fin myr på marken där det brukar stå älg. Jag tog mig in i kanten och släppte Knut. Det började med några mindre sökrundor, för att bli ett par uppåt 300-400m, helt okej ändå. Nästa sökrunda blev desto bättre, en stor ring där han fågelvägen var ca 800 m från mig, och ca 300 m innan han var tillbaka tog han en snäv sväng och det såg ut som han gick på ett spår. Någon minut senare hörde jag honom skälla. Dessvärre var det oroligt från första skallet, och det ville aldrig stanna, farten ökade allt eftersom, och efter ca 6 km förföljande ser jag honom ta bakslagen tillbaka. Han valde dock att hälsa på en bondgård halvvägs tillbaka så jag fick köra och hämta honom.

Jag tog då och körde till samma plats och släppte om. Han tog omedelbart en ny sökrunda och ca 500m från mig var det nytt upptag. Även denna gången ville det inte stå och jag såg att det rörde sig norrut, jag sprang upp till en ledningsgata för att bara hinna se en älgrygg, jag fortsatte norrut och kunde då konstatera att det var ko och kalv. Ställda rakt över gränsen i gångstånd. Det tog en runda för att sedan bli fast dryga 200 m norr om jaktmarkena.

Jag vet att det händer titt som tätt att älgar med hund efter sig har en tendens att komma in där uppefrån, så jag väntade tålmodigt och lät Knut få jobba med älgarna. Efter ca 2 timmars ståndskall blev det lite oroligt och det började röra på sig, ett tag bort i från mig, för att vända ytterligare och komma rakt emot mig. Jag ser hur de kommer i gångstånd ut på en åker jag tittar ut över, parallellt med gränsen. Jag följer dem sakta på kanalvallen och har dom ett tag endast 5-10 m från mig endast med en kanal och en buskig kanalvall emellan. Efter lite turbulens med en arg ko och en springvillig kalv, tar de sig tillslut över. Jag kommer till skott och kalven går vidare in i skogen. Knut följer efter och jag hör två skall för att sedan bli tyst. När jag tittar på pejlen ser jag att Knut står still och jag förmodar att kalven ligger. 40 meter in i skogen hittar jag Knut bredvid kalven och jag kan inte vara mer lättad och glad!

Det har varit en speciell och delvis tråkig säsong så här långt. Knut har haft halsinfektion, och endast andra dagen efter den sjukskrivningen blev han sprättad av ett vildsvin. Sammanlagt 7 veckors sjukskrivning, vilket medfört att rutinen inte riktigt suttit där jag velat. Söket verkar kommit igång bra igen, nu är det bara förmågan att få älgarna att stå i upptaget som inte är sig likt. Det blir ofta gångstånd för att bli still 100-1000 meter från upptagsplatsen. Men jag är övertygad att det kommer, efter vad vi fick se honom prestera förra säsongen och i början på denna så vet vi att han kan mer än väl!

Ad

Se även ...

Vildmarken-bloggar

Premiär för bloggar på Vildmarken.se! Vi har valt ut ett gäng hängivna jägare, och fler tillkommer, som kontinuerligt kommer att dela med sig av sina jaktäventyr och allt där till på vår hemsida.
Till bloggar »

Magasin Vildmarken #10

Oktober är här och höjdpunkterna avlöser varandra, så även för oss på Magasin Vildmarken. Delar av redaktionen befinner sig i skrivande stund i radioskugga i Kanada för jaktäventyr som ni läsare kan ta del av inom kort, men redan nu kan vi bjuda på högtidsstunder för alla jaktintresserade.
Läs tidningen »